Δυνατή Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία «μαμούθ» για τα F-16: Παίρνει 40 νέα και αναβαθμίζει άλλα 79 η Τουρκία

Ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ αναφορικά με την προμήθεια αφενός μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Viper και αφετέρου συλλογών αναβάθμισης των υφισταμένων F-16 στην έκδοση Block 70. 

Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι: «Θέλουμε αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί θετικά και γρήγορα το συντομότερο δυνατό. Εκφράζουμε για ακόμα μια φορά ότι αυτό το θέμα δεν πρέπει να υπόκειται σε καμία προϋπόθεση».

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό αίτημα περιλαμβάνει την προμήθεια συνολικά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper και την αγορά 79 κιτ αναβάθμισης ώστε τα υφιστάμενα F-16 της τουρκικής Αεροπορίας να εκσυγχρονιστούν στην έκδοση Block 70 ενώ ακόμα «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είναι η αγορά μεγάλου αριθμού πυρομαχικών και ανταλλακτικών για την υποστήριξή τους.

Σημειώνεται ότι ένα από τα κυριότερα εμπόδια της όλης διαδικασίας είναι η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο NATO από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό πρωτόκολλο στις 23 Οκτωβρίου, και στη συνέχεια υπέβαλε στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο επικύρωσης της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο NATO, μια κίνηση που χαιρετίστηκε από τη Στοκχόλμη καθώς θα άνοιγε τον δρόμο για την ένταξή της στη δυτική αμυντική συμμαχία.

Ωστόσο,  ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Φουάτ Οκτάι, είπε πως η Τουρκία δεν βιάζεται. «Η ένταξη της Σουηδίας στο NATO είναι μόνο μία από τις διεθνείς συμφωνίες στην ημερήσια διάταξή μας που περιμένουν για επικύρωση», είπε ο Οκτάι σε μια συνάντηση βουλευτών. «Θα τη συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα… μέσα στο πλαίσιο των δικών μας προτεραιοτήτων.. Αυτό που είναι επείγον για άλλους δεν είναι απαραίτητα επείγον για εμάς».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.