Η διακοπή των επικοινωνιών στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των βομβαρδισμών του Ισραήλ εγείρει κίνδυνο συγκάλυψης «μαζικών ωμοτήτων» (HRW)

Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών και της πρόσβασης στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τον στρατό του Ισραήλ, υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει «προκάλυψη» για τη διάπραξη «μαζικών ωμοτήτων», προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

«Αυτή η διακοπή κάθε πληροφόρησης υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλει στην ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η Ντέμπορα Μπράουν, στέλεχος της ΜΚΟ.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό της στη Γάζα. «Αυτή η διακοπή επικοινωνιών σημαίνει πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν πληροφορίες και αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε βάρος παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, και να ακουστούν απευθείας όσοι υφίστανται αυτές τις παραβιάσεις», υπογράμμισε η ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter).

Η NetBlocks, εξειδικευμένη υπηρεσία παρακολούθησης της πρόσβασης στο διαδίκτυο, έκανε λόγο μέσω X περί «κατάρρευσης της συνδεσιμότητας στη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, υπηρεσίες του οργανισμού επίσης έχασαν την επαφή με τις ομάδες τους στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και η λειτουργία των νοσοκομείων «δεν μπορούν να συνεχιστούν δίχως τηλεπικοινωνίες», τόνισε θορυβημένη η Λιν Χάστινγκς, συντονίστρια του OCHA.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε, επίσης μέσω X, ότι «έχασε εντελώς την επαφή με όλα τα κέντρα επιχειρήσεων και τις ομάδες της» στην παραθαλάσσια περιοχή 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, «εξαιτίας της διακοπής των επικοινωνιών (…) από τις ισραηλινές αρχές».

«Η διακοπή επηρεάζει τον αριθμό 101 (σ.σ. του κέντρου άμεσης βοήθειας) και εμποδίζει την έλευση ασθενοφόρων εκεί όπου βρίσκονται τραυματίες», πρόσθεσε, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της για το κατά πόσον οι ομάδες της θα μπορέσουν να συνεχίσουν την παροχή περίθαλψης σε όσους τη χρειάζονται και για «την ασφάλεια του προσωπικού» της.

Πηγή:ΑΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.