Δυνατή Ελλάδα

Εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι έφυγαν από την Κων/πολη και αντικαταστήθηκαν από Αιγύπτιους, Σύρους, Ιρανούς, Ουκρανούς κ.α.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK), 2,18 εκατομμύρια άνθρωποι μετανάστευσαν [έφυγαν] από την Κωνσταντινούπολη τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή την περίοδο 2018-2022.

Το 2018, ο αριθμός αυτός ήταν 596.000 άτομα και στη συνέχεια μειώθηκε σε 378.000 το 2019.

Ωστόσο, σταδιακά αυξήθηκε τα επόμενα χρόνια, ξεπερνώντας τις 418.000 το 2022.

Το κυρίαρχο κίνητρο πίσω από τους ανθρώπους που έφευγαν από την Κωνσταντινούπολη ήταν η επιθυμία για «βελτιωμένες συνθήκες στέγασης και διαβίωσης».

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, περίπου 1,99 εκατομμύρια μετανάστευσαν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πληθυσμός της Πόλης ήταν σχεδόν 16,5 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων προσφύγων που αποτελούν μια αξιοσημείωτη ομάδα στον πληθυσμό της Τουρκίας.

Η Πόλη είδε 199.000 περισσότερους ανθρώπους να αναχωρούν από αυτούς που έφτασαν.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, στην Κωνσταντινούπολη διέμεναν 576.000 αλλοδαποί με άδεια παραμονής.

Ωστόσο, δεν ήταν όλοι οι ξένοι κάτοικοι πρόσφυγες που ήρθαν στη μεγάλη Πόλη για να αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες.

Ενώ οι ντόπιοι εγκατέλειψαν την Πόλη λόγω της μαινόμενης υποτίμησης της τουρκικής λίρας και του πληθωρισμού, εξ ου και της κρίσης του κόστους ζωής, πολλοί πλούσιοι ξένοι άρχισαν να ζουν στις κεντρικές συνοικίες για να «απολαμβάνουν» τις φτηνές ευκαιρίες.

Ως εκ τούτου, πολλοί από την Αίγυπτο, την Ουκρανία, το Ιράν και τις χώρες του Κόλπου άρχισαν να ζουν στο κέντρο της Πόλης, ενώ οι ντόπιοι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τις δραματικά αυξημένες τιμές ενοικίου.

Η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα Άγκυρα και η επαρχία του Αιγαίου Σμύρνη κατατάσσονται μεταξύ των τριών κορυφαίων επαρχιών με τις υψηλότερες αυξήσεις ενοικίων στον Παγκόσμιο Δείκτη Τιμών Στέγασης της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank, με ποσοστιαίες αυξήσεις 135,3%, 133% και 127,3% αντίστοιχα.

Επίσης, το μέσο κόστος ζωής για μια τετραμελή οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη έφτασε πάνω από τις 44.561 λίρες (1.588 αμερικανικά δολάρια) τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Σχεδιασμού του Δήμου της Κωνσταντινούπολης (İPA).

Ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία είναι 11.402 λίρες (406 αμερικανικά δολάρια).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.