Δυνατή Ελλάδα

Ε.Ε.: Τέλος οι κυρώσεις σε τρεις Ρώσους επιχειρηματίες!

Τρεις Ρώσοι επιχειρηματίες απαλλάσσονται από τα βάρος των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πατρίδα τους, λόγω του πολέμου που κήρυξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, τρεις διπλωματικές πηγές δήλωσαν σήμερα πως η Ε.Ε. δεν θα παρατείνει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί σε βάρος του Γκριγκόρι Μπερέζκιν, του δισεκατομμυριούχου Φαρχάντ Αχμέντοφ και του πρώην επικεφαλής της διαδικτυακής ηλεκτρονικής εταιρείας Ozon, Αλεξάντερ Σούλγκιν, η ισχύς των οποίων λήγει μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Φαρχάντ Αχμέντοφ δραστηριοποιείται στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ ο Γκριγκόρι Μπερέζκιν, ο οποίος ανήκει στο κοντινό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου, δραστηριοποιείται σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, των υποδομών και της ενέργειας, σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο κυρώσεων της Ε.Ε.

Όπως αναφέρει η ρωσική υπηρεσία του BBC, ο Αχμέντοφ, ο οποίος βρίσκεται στην 99η θέση της κατάταξης των Ρώσων δισεκατομμυριούχων του περιοδικού «Forbes», βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όταν διέρρευσε στο διαδίκτυο μια ηχογραφημένη συνομιλία που πιστεύεται ότι ήταν μεταξύ του ιδίου και του μουσικού παραγωγού Ιόσιφ Πριγκόζιν. Σε αυτήν, οι δύο συνομιλητές επέκριναν με σκληρούς χαρακτηρισμούς τη ρωσική ηγεσία για τον πόλεμο, ο οποίος οδήγησε στην απομόνωση της Ρωσίας από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το Συμβούλιο της Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις κατά του Αλεξάντερ Σούλγκιν στις 8 Απριλίου του 2022, με την αιτιολογία ότι ήταν ένας «επιχειρηματίας με επιρροή» που συμμετείχε σε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την ημέρα που η Ρωσία εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία. Ωστόσο, στις αρχές του φετινού Σεπτεμβρίου, έγινε γνωστό ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να άρει τις κυρώσεις εναντίον του. Αυτή, μάλιστα, ήταν και η πρώτη φορά που ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο έλαβε μια τέτοια απόφαση, όσον αφορά σε Ρώσο επιχειρηματία.

Μέχρι στιγμής, σχεδόν 1.600 φυσικά πρόσωπα και περισσότερες από 200 οντότητες περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων της Ε.Ε., ο οποίος χρονολογείται από το 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε την περιοχή της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.