Η διεφθαρμένη Ουκρανία καταγγέλλει ως «χορηγό του πολέμου» τη Philip Morris – Σκληρή απάντηση της εταιρείας

Η Philip Morris λειτουργεί δύο εργοστάσια στη Ρωσία, ένα κοντά στην Αγία Πετρούπολη και ένα άλλο στο Krasnodar, μια περιοχή ανατολικά της χερσονήσου της Κριμαίας
Η ουκρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε δύο γίγαντες της καπνοβιομηχανίας «διεθνείς χορηγούς πολέμου», καταδικάζοντας τη Philip Morris και την Japan Tobacco για την συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ρωσία και την καταβολή φόρων στην κυβέρνηση της χώρας.
Η δήλωση της Πέμπτης 24 Αυγούστου από την Εθνική Υπηρεσία Πρόληψης της Διαφθοράς (NCPA) προσθέτει τις δύο εταιρείες μαζί με την Bacardi Limited με έδρα τις Βερμούδες σε μια λίστα με τους «εχθρούς της Ουκρανίας» που περιλαμβάνει ήδη την Procter & Gamble μαζί με πολλές άλλες εταιρείες με έδρα στην Ευρώπη, την Ασία και αλλού.
Σύμφωνα με την Ukrainska Pravda, μια ουκρανική διαδικτυακή ενημερωτική ιστοσελίδα, «Το NACP απέστειλε επιστολές στους επικεφαλής διεθνών εταιρειών από τη λίστα των ”χορηγών του πολέμου”, καλώντας τους να επισκεφθούν την Ουκρανία και να δουν με τα μάτια τους τις συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας».
Σε μια δήλωση που ακούγεται παράδοξα ως μαρτυρία της αποτυχίας των δυτικών κυρώσεων να βλάψουν τη ρωσική οικονομία, το NCPA είπε: «Έχοντας εμπιστοσύνη στο οικονομικό δυναμικό της Ρωσίας, [η Philip Morris] εφαρμόζει ένα μεγάλης κλίμακας μακροπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα.
Η Philip Morris κατέγραψε άνοδο 8% στα ρωσικά έσοδα τον πρώτο χρόνο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Από το 2019, ταbrands της Philip Morris αντιπροσώπευαν το 30,1% της ρωσικής αγοράς καπνού, ενώ η Japan Tobacco κατέχει μερίδιο αγοράς σχεδόν 35%.
Η Philip Morris λειτουργεί δύο εργοστάσια στη Ρωσία, ένα κοντά στην Αγία Πετρούπολη και ένα άλλο στο Krasnodar, μια περιοχή ανατολικά της χερσονήσου της Κριμαίας.
«Συγκεκριμένα, στην αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Philip Morris ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαθέσει τις ρωσικές δραστηριότητές της προκειμένου να διατηρήσει τη φήμη της», δήλωσε η NCPA
«Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες πώλησης της ρωσικής επιχείρησης φαίνεται να ήταν αποτυχημένες και η εταιρεία εξακολουθεί να παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους φορολογούμενους στη ρωσική ομοσπονδία».

Τι απαντά η εταιρεία

Τον Φεβρουάριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philip Morris, Jacek Olczak, επικαλούμενος το καθήκον προς τους μετόχους να ανακτήσουν τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που βρίσκονται στη Ρωσία, είπε στους Financial Times ότι η πώληση αποδεικνύεται ανέφικτη εν όψει των ρωσικών κανόνων.
«Δεν μπορώ απλώς να χάσω την υπομονή μου και να εγκαταλείψω τις ρωσικές δραστηριότητες.
Είναι τα λεφτά τους
. Δεν είναι δικά μου χρήματα, το διαχειρίζομαι για αυτούς.
Αν είχα έναν αγοραστή που θα μπορούσε να εκτελέσει τις συναλλαγές, ναι, θα το κάναμε –
Υπάρχει… δεν υπάρχει ελπίδα… Οπότε προτιμώ να διατηρήσω τις δραστηριότητες (στη Ρωσία) και για τα άλλα δε αξίει η συζήτηση…».

Καμία συνέπεια

Οι μετοχές της Philip Morris International μετά βίας υποχώρησαν στις ειδήσεις, χάνονας 24 σεντς στα 94,08 δολάρια στο κλείσιμο της Πέμπτης (24/8), αλλά στη συνέχεια σημείωσαν άνοδο σχεδόν κατά ένα δολάριο στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της αγοράς
Πίσω από ισχυρές μάρκες όπως η Marlboro, η Parliament, η Chesterfield και η L&M, η εταιρεία κυρίως προϊόντα καπνού σε περισσότερες από 180 χώρες και επί του παρόντος έχει κέρδη άνω του 5%.
Σε μια χώρα που έχει βρεθεί στην 122η χειρότερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη διαφθοράς, θα σκαφτόταν κάποιος ότι η «Εθνική Υπηρεσία Πρόληψης της Διαφθοράς» της Ουκρανίας μπορεί να θέλει να εστιάσει στο εσωτερικό της αντί να προπαγανδίζει εναντίον ξένων εταιρειών που ασχολούνται έντιμα με το διεθνές εμπόριο.
Volodymyr Kukharenko on LinkedIn: Is 2 recent LSP ratings done by Nimdzi  Insights and Slator, I discovered…
www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.