Δυνατή Ελλάδα

Αποκάλυψη: Οι Wagner δεν ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα του Νίγηρα αλλά θα… «μπουν στο παιχνίδι»

Η ρωσική στρατιωτική εταιρεία Wagner δεν ενεπλάκη στο πραξικόπημα του Νίγηρα αλλά θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να επωφεληθεί στο μέλλον.
Αυτή την άποψη εξέφρασε ο επίτροπος πολιτικών υποθέσεων της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) Abdel-Fatau Musah στο Al Jazeera.
Ο Musah σημείωσε επίσης ότι η ECOWAS δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μετατρέψει τη Δυτική Αφρική σε πεδίο πολέμου δια αντιπροσώπων.
Στις 26 Ιουλίου, μια ομάδα στρατιωτικών στον Νίγηρα ανακοίνωσε την καθαίρεση του προέδρου Mohamed Bazoum, το κλείσιμο των συνόρων, την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, την αναστολή του συντάγματος, καθώς και την απαγόρευση των πολιτικών κομμάτων.
Το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διασφάλιση της Πατρίδας συστάθηκε για να διοικήσει τη χώρα.
Ο στρατηγός Abdourahmane Tchiani ανέλαβε το τιμόνι του συμβουλίου στις 28 Ιουλίου.
Ο Bazoum παραμένει κρατούμενος στην κατοικία του.
Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Alassane Ouattara ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες του Οργανισμού συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια στρατιωτική επιχείρηση στον Νίγηρα το συντομότερο δυνατό.
Από την άλλη οι πραξικοπηματίες έθεσαν τον στρατό σε ύψιστη ετοιμότητα.

Ζήτησαν βοήθεια από Wagner

Υπενθυμίζεται, πως οι πραξικοπηματίες φέρονται να έχουν ζητήσει βοήθεια από τους Wagner σε περίπτωση που δεχθούν στρατιωτική επίθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Associated Press, το αίτημα διατυπώθηκε από τον στρατηγό Salifu Modi, έναν εκ των πραξικοπηματιών είχε συνάντηση με στέλεχος των Wagner στο Μάλι.
Η ρωσική στρατιωτική εταιρεία εξετάζει το αίτημα, που υπέβαλαν οι κινηματίες.
africa_wagner.JPG
Ανησυχία Blinken για τον ανατραπέντα πρόεδρο του Νίγηρα

Την έντονη ανησυχία του για την υγεία του έκπτωτου προέδρου του Νίγηρα Mohamed Bazoum εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προκάτοχο του Bazoum, Mahamadou Issoufou, προκειμένου να συζητήσουν για την επιδείνωση της κατάστασης και τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος.
«Ο υπουργός είναι ιδιαίτερα απογοητευμένος από την άρνηση όσων κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα να απελευθερώσουν τα μέλη της οικογένειας του Bazoum ως ένδειξη καλής θέλησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Matthew Miller.
Ο Bazoum κρατείται στο προεδρικό μέγαρο στη Niamey, την πρωτεύουσα του Νίγηρα, μαζί με τη σύζυγό του Hadiza και ένα από τα παιδιά τους.
Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης οι συνθήκες κράτησης του Bazoum βαίνουν ραγδαία επιδεινούμενες.

Πεδίο μάχης Δύσης με Ρωσία

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Νίγηρας είναι το νέο πεδίο μάχης του συνεχιζόμενου ανταγωνισμού μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού μπλοκ στη Δυτική Αφρική.
Πιστεύουν ότι το δυτικό μπλοκ με επικεφαλής τη Γαλλία θα είναι ο χαμένος στον Νίγηρα αυτή τη φορά, όπως και στις προηγούμενες «αναμετρήσεις» σε Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι.
Αν και η εποχή της γαλλικής αποικιοκρατίας στην Αφρική τελείωσε τη δεκαετία του 1960 με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας μεγάλου αριθμού αφρικανικών χωρών, η γαλλική επιρροή εξακολουθεί να παραμένει σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η Δυτική Αφρική και η περιοχή του Sahel, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν τεράστιους και πολύτιμους ορυκτές και ορυκτές πηγές, όπως ο χρυσός και το ουράνιο, βρίσκονται στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αυτής της περιοχής ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, αποτέλεσμα της χρόνιας αποικιοκρατίας της Δύσης και της Γαλλίας.
Επομένως, η συνεχιζόμενη λεηλασία από τη Γαλλία και το δυτικό μπλοκ και η αύξηση του ποσοστού ανεργίας και φτώχειας ωθούν σταδιακά τους ανθρώπους της περιοχής του Sahel προς την ανεξαρτησία και την απελευθέρωση από τους καταπιεστές τους.

Επιχείρηση Barkhane

Το 2014, η Γαλλία ξεκίνησε μια επιχείρηση που ονομάζεται «Επιχείρηση Barkhane» με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην περιοχή του Sahel, αλλά αυτή η επιχείρηση δεν ήταν επιτυχής.
Η Γαλλία έχει περίπου 5.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Sahel και τα Ηνωμένα Έθνη ανέπτυξαν 15.000 ειρηνευτικές δυνάμεις στο Μάλι στο πλαίσιο της επιχείρησης που ονομάζεται «Πολυδιάστατη Αποστολή Ολοκληρωμένης Σταθερότητας στο Μάλι».
Η δημόσια δυσαρέσκεια με τη Γαλλία και οι εσωτερικές εντάσεις οδήγησαν τελικά στο τρίτο πραξικόπημα του Μάλι μέσα σε μια δεκαετία, το 2021.
Στη συνέχεια, μια σειρά από συγκρούσεις και εντάσεις μεταξύ της νέας κυβέρνησης του Μάλι και της Γαλλίας ανάγκασαν τη Γαλλία να αποσύρει τον στρατό της από τη χώρα.
Στην πραγματικότητα, τα γαλλικά στρατεύματα εκδιώχθηκαν από την πίεση και τις διαμαρτυρίες του λαού του Μάλι.
Το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο το 2022 οδήγησε επίσης τελικά στην ταπεινωτική απέλαση των γαλλικών στρατευμάτων από αυτήν την αφρικανική χώρα.
Η νέα κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο και ο λαός πίστευαν ότι η γαλλική στρατιωτική παρουσία στη Μπουρκίνα Φάσο δεν είχε βελτιώσει την ασφάλεια, αλλά αντίθετα, οι Γάλλοι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, τροφοδοτώντας την ανασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.