Δυνατή Ελλάδα

Γ.Πριγκόζιν για σύρραξη στην Αφρική: «Όταν ένα κράτος παίρνει το 5% της αξίας των φυσικών του πόρων ο λαός επαναστατεί»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην αφρικανική ήπειρο, καθώς λίγες ώρες αφότου η Νιγηρία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στο Νίγηρα, ο πρόεδρο της Μπουργκίνα Φάσο αύξησε το επίπεδο συναγερμού των δυνάμεών του σε «κατάσταση πολέμου». 

Η Μπουργκίνα Φάσο είναι ένας από τους συμμάχους της νέας κυβέρνησης του Νίγηρα και έχει δηλώσει πρόσθεση στρατιωτικής υποστήριξης. Εκτός από την Μπουργκίνα Φάσο οι λοιπές χώρες που υποστηρίζουν τον Νίγηρα και έχουν δηλώσει πρόθεση στρατιωτικής υποστήριξης είναι η Γουινέα, η Αλγερία, η Λιβύη, το Τσαντ και το Μάλι.

Λίγες ώρες αφότου υπέγραψε συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση του Νίγηρα ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην αφρικανική χώρα και τόνισε ότι θεωρεί τον αγώνα ως «απελευθερωτικό», ενώ παράλληλα έκανε επίθεση στους δυτικούς, τους οποίους χαρακτήρισε ως «κλέφτες». 

«Θα απαντήσω ποια είναι η βάση για την αλλαγή εξουσίας στο Νίγηρα. Η βάση είναι η οικονομία. Ο πληθυσμός του Νίγηρα έχει οδηγηθεί στη φτώχεια εδώ και πολύ καιρό», είπε αρχικά ο Γ.Πριγκόζιν, αναφερόμενος στα προβλήματα στον Νίγηρα που οδήγησαν στο πραξικόπημα.

«Για παράδειγμα, μια γαλλική εταιρεία που εξόρυξε ουράνιο το πούλησε στην αγορά για 218 δολάρια, ενώ πλήρωσε στον Νίγηρα μόνο 11 δολάρια γι’ αυτό. Μπορείτε να συνεργαστείτε με τους επενδυτές σε μια βάση 50-50 ή 30-70%, αλλά είναι αδύνατο να επιστρέψετε στους ιθαγενείς της χώρας, που γεννήθηκαν σε αυτή τη χώρα, που ζουν σε αυτή τη χώρα και που περιμένουν ότι οι φυσικοί πόροι αυτής της χώρας τους ανήκουν, και που σύμφωνα με το Σύνταγμα τους ανήκουν, μόνο το 5% του πλούτου που λαμβάνετε», πρόσθεσε.

 

Να θυμίσουμε εδώ ότι η νέα κυβέρνηση του Νίγηρα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εξαγωγές ουρανίου στη Γαλλία. Βέβαια, η Γαλλία θα έχει πολύ σημαντικό πρόβλημα καθώς μπορεί ο Νίγηρας να αντιπροσωπεύει μόλις το 5% της παραγωγής ουρανίου παγκοσμίως, ωστόσο είναι σημαντικός προμηθευτής του βαρέος μετάλλου για το Παρίσι, το οποίο εισάγει το 15% των ποσοτήτων που της είναι αναγκαίες από τον Νίγηρα, ενώ η ΕΕ εισάγει το 20% των αναγκών της σε ουράνιο από την ίδια χώρα.

«Για να καλυφθούν αυτά τα οικονομικά εγκλήματα, η χώρα διαποτίστηκε από έναν τεράστιο αριθμό τρομοκρατών. Αυτός ο τεράστιος αριθμός τρομοκρατών, θεωρητικά, θα έπρεπε να ελέγχεται από έναν τεράστιο αριθμό διαφορετικών στρατευμάτων, χρηματοδοτούμενων από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και άλλους. Ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός του Νίγηρα, ο οποίος θα έπρεπε να είναι ελεύθερος και ευτυχισμένος λόγω των οικονομικών ευκαιριών που υπήρχαν στη χώρα του, ληστεύτηκε, και για να σιωπήσει, τον κράτησαν στο φόβο για δεκαετίες», πρόσθεσε ο Γ.Πριγκόζιν.

«Για να δείξουν ότι αυτοί οι κλέφτες και οι πλιατσικολόγοι είναι απαραίτητοι στο έδαφος του κράτους, εννοώ τις δυτικές χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, και ούτω καθεξής, στάλθηκαν εκεί πλήθη στρατιωτών που δεν έκαναν τίποτα, αλλά έλαβαν τεράστιους προϋπολογισμούς που επίσης καταχράστηκαν σε διάφορα επίπεδα. Γι’ αυτό ο μετασχηματισμός στον Νίγηρα ήταν απλά αναγκαίος», συνέχισε, ρίχνοντας για ακόμη μια φορά βέλη του προς της Δύση.

Ο ιδρυτής της Wagner τόνισε ότι «η εξουσία που ήταν σε συμμαχία με τον Bazoum (ανατραπέντα πρόεδρο) και τους οπαδούς του, απλά συγκάλυψε, επιτρέποντας στον συνασπισμό των ανθρώπων που λεηλάτησαν το έθνος να είναι παρών στο έδαφος του Νίγηρα. Αυτό είναι όλο. Επομένως, πρόκειται για έναν απελευθερωτικό αγώνα, ένα απελευθερωτικό κίνημα για την ανεξαρτησία αυτής της χώρας, και ο Θεός να τους χαρίσει επιτυχία».

Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα η νέα κυβέρνηση του Νίγηρα υπέγραψε συμφωνία με την ρωσικό εθελοντικό σώμα της Wagner, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην άμυνα της χώρας. Ήδη μονάδες της Wagner από τη Λιβύη, το Μάλι και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, χώρες στις οποίες βρίσκονται ήδη ανεπτυγμένες, έχουν μπει στο Νίγηρα και αναπτύσσονται κατά μήκος των οδών, των οποίων πιθανόν θα περάσουν να νιγηριανά στρατεύματα, πιθανότατα υποστηριζόμενα από τη γαλλική Αεροπορία. 

 

Οι δυνάμεις της Wagner που αναπτύσσονται υπολογίζονται σε 3.000 άνδρες, στη παρούσα φάση, ενώ περίπου 10.000 εθελοντές του ίδιου σώματος είναι έτοιμοι για αναχώρηση από τη Λευκορωσία προς το Νίγηρα. 

Aυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γ.Πριγκόζιν αναφέρεται στην κατάσταση στο Νίγηρα, καθώς πριν από λίγες ημέρες είχε υποστηρίξει ότι οι στρατιώτες της Wagner μπορούν να βοηθήσουν την τοπική κυβέρνηση.

«…Χιλιάδες μαχητές Wagner είναι ικανοί να φέρουν τάξη και να καταστρέψουν τρομοκράτες και να μην τους επιτρέψουν να βλάψουν τους τοπικούς πληθυσμούς αυτών των κρατών», είπε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.