Δυνατή Ελλάδα

Β.Ζελένσκι: «Ο πόλεμος φτάνει στη Ρωσία – Στα στρατηγικά κέντρα και τις στρατιωτικές βάσεις της»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι αναμένει από τη Ρωσία να επανέλθει στις επιθέσεις της στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας μόλις επιστρέψει ο ψυχρός καιρός και δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει το ηλεκτρικό δίκτυο.

Ταυτόχρονα, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι ότι ο πόλεμος «φτάνει στη Ρωσία, στα στρατηγικά κέντρα και τις στρατιωτικές βάσεις της». Οι δηλώσεις ήρθαν μετά την επίθεση με μη στελεχωμένη αεροσκάφη σε μια επιχειρηματική συνοικία της Μόσχας

«Σταδιακά, ο πόλεμος επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας, στα συμβολικά κέντρα της και τις στρατιωτικές βάσεις της και αυτή είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία, φυσική και απολύτως δικαιολογημένη», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του, στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ (δυτική Ουκρανία).

«Η Ουκρανία ισχυροποιείται», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η χώρα του θα πρέπει να προετοιμαστεί για νέες επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών υποδομών της, τον επόμενο χειμώνα. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει το ενεργειακό δίκτυο.

Καταστροφή στο 40% του δικτύου

Σχεδόν το 40% του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος υπέστη ζημιά από επιδρομές ρωσικών πυραύλων και μη στελεχωμένων αεροσκαφών τον περασμένο χειμώνα, οι οποίες βύθισαν τις ουκρανικές πόλεις στο σκοτάδι και το κρύο, σε μια πράξη που το Κίεβο αποκάλεσε σκόπιμη στρατηγική για να βλάψει τους αμάχους και έγκλημα πολέμου. Η Μόσχα λέει ότι εξαπέλυσε τις επιθέσεις για να μειώσει την πολεμική ικανότητα της Ουκρανίας.

Από τότε που επέστρεψε ο ζεστός καιρός, τα χτυπήματα στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας έχουν υποχωρήσει. Ωστόσο, ο Ζελένσκι είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη δυτική πόλη Ιβάνο-Φρανκίβσκ σήμερα, Κυριακή, ότι αναμένει να επαναληφθούν οι επιθέσεις στην ενέργεια.

«Είναι προφανές ότι αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα ο εχθρός θα προσπαθήσει να επαναλάβει τον τρόμο κατά της ουκρανικής ενεργειακής βιομηχανίας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση», είπε ο Ζελένσκι σε ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αξιωματούχους ασφαλείας και περιφερειακούς κυβερνήτες.

«Σε επίπεδο κυβέρνησης και ασφάλειας, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν».

«Κάθε πόλη και κωμόπολη στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι έτοιμη»

Ο Ζελένσκι είπε ότι η κυβέρνηση, οι αξιωματούχοι ασφαλείας και οι απασχολούμενοι στον τομέα της ενέργειας εργάζονται για την προστασία του ενεργειακού συστήματος από φυσική ζημιά, δολιοφθορές ή κυβερνοεπιθέσεις. Κάθε πόλη και κωμόπολη στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να χειριστεί έκτακτες καταστάσεις στον ενεργειακό τομέα, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Οι γρήγορες επισκευές, που συχνά βασίζονται σε εφεδρικό ενεργειακό εξοπλισμό που έστειλαν οι Δυτικοί εταίροι του Κιέβου, βοήθησαν τη χώρα να επιβιώσει του περασμένου χειμώνα. Ο υπουργός Ενέργειας Γκέρμαν Γκαλουστσένκο εξέφρασε προσφάτως τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες παραγωγής της κατά τους παγωμένους μήνες του έτους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.