Προβληματισμένες οι ΗΠΑ στο ποιος ευθύνεται για την έκρηξη σε φράγμα της Ουκρανίας

Ο δε ουκρανικός στρατός κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τη Ρωσία ότι οργάνωσε μια έκρηξη στο φράγμα. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε επειγόντως το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γερμάκ καταγγέλλοντας ένα «έγκλημα πολέμου».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι ΗΠΑ εμφανίζονται προβληματισμένες. Μάλιστα όπως δήλωσε πριν λίγα λεπτά απεσταλμένος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, οι ΗΠΑ δεν είναι «σίγουρες» ποιος φταίει για την έκρηξη του φράγματος της Ουκρανίας και ελπίζουν να έχουν περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες ημέρες.

 

Η μερική καταστροφή ενός φράγματος στην Ουκρανία «προκάλεσε σίγουρα τον θάνατο πολλών ανθρώπων», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου που δήλωσε ότι δεν έχει «οριστικό πόρισμα για το τί συνέβη».

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, προειδοποίησε επίσης για τον καταστροφικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας.

«Προσπαθούμε ακόμη να καταλάβουμε τι συνέβη, αλλά οι Ρώσοι είχαν πάρει παράνομα τον έλεγχο αυτού του φράγματος και αυτού του ταμιευτήρα πριν από μήνες και το είχαν υπό την κατοχή τους όταν σημειώθηκε η έκρηξη», δήλωσε.

«Είναι σαφέστατο ότι η σκόπιμη καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών δεν επιτρέπεται βάσει του Δικαίου του πολέμου», πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.