Palermo (Ιταλός Οικονομολόγος): Η Ουκρανία οδηγείται στην καταστροφή – Δεν έχει απολύτως κανένα μέλλον

Η Ουκρανία θα καταστραφεί από τις υποχρεώσεις του χρέους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο οικονομολόγος T. Palermo σε συνέντευξή του στην ιταλική έκδοση l’Antidiplomatico.
Ένα χρόνο μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οικονομική και στρατιωτική κατάσταση στη χώρα είναι απελπιστική.
Η Ουκρανία δεν έχει μέλλον… αναφέρει το άρθρο.
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως εργαλείο για να πολεμήσουν τη Ρωσία και να διακόψουν τους δεσμούς της με την ΕΕ, κάτι που απλώς αποδυναμώνει την Ουκρανία στρατιωτικά και οικονομικά.
Αυτή η δυτική «διάσωση» θα είναι καταστροφή για την Ουκρανία, καθώς η χώρα διατηρείται στη ζωή με διεθνή δάνεια, χωρίς καμία πιθανότητα να τα αποπληρώσει, είπε το Palermo.
Οι Ουκρανοί ακόμη και εάν επιβιώσουν από τη σύγκρουση θα καταστραφούν σε καιρό ειρήνης από τις υποχρεώσεις του χρέους προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ, είπε ο οικονομολόγος.

ΔΝΤ: Δάνειο 15,6 δισ.δολαρίων στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε ένα δάνειο 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία 4ετούς διάρκειας.
Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ σημειώνουν τη σταθεροποίηση της αγοράς συναλλάγματος της χώρας, την πτώση του πληθωρισμού, καθώς και την «ταχεία ανάκαμψη του ενεργειακού συστήματος».
Τις επόμενες εβδομάδες θα σταλεί η πρώτη δόση των 900 εκατομμυρίων.
Για πρώτη φορά, το ΔΝΤ δανείζει χρήματα σε μια χώρα σε κατάσταση στρατιωτικής σύγκρουσης.
Αυτό συνήθως θεωρείται πολύ επικίνδυνο λόγω του μεγάλου αριθμού απρόβλεπτων παραγόντων.

Μέχρι πρόσφατα, το ΔΝΤ δεν ήθελε να δανείσει την Ουκρανία.

Ωστόσο, στα τέλη Μαρτίου 2023, ενέκρινε ένα τετραετές πρόγραμμα – υπό την προϋπόθεση ότι η Ουκρανία θα καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό, να επιστρέψει σε μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία και να εξασφαλίσει τη σταθερή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Το ΔΝΤ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι είναι ικανοποιημένο με τα αποτελέσματα της ηγεσίας της χώρας.
Το πρώτο στάδιο του προγράμματος προβλέπει μια δόση 900 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η περαιτέρω χρηματοδότηση θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης – οι ειδικοί του ταμείου εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ένα σοβαρό δημοσιονομικό έλλειμμα και δεν θέλουν να λάβουν βιαστικές αποφάσεις.
Το ίδιο ΔΝΤ εξηγεί το περιορισμένο ποσό της βοήθειας.
Για παράδειγμα, το 2010 διατέθηκαν 110 δισ. ευρώ για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας μαζί με κεφάλαια της ΕΕ.
Η ηγεσία της Ουκρανίας είναι υποχρεωμένη να καταπολεμήσει την διαφθορά, να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα και να διατηρήσει μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία.

Οι εκτιμήσεις και η πραγματικότητα

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Η μαζική φυγή ανθρώπων στο εξωτερικό, τα πολλά κύματα κινητοποιήσεων και οι απώλειες στο μέτωπο στέρησαν από τη χώρα ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού.
Η πτώση της πραγματικής παραγωγής το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ήταν κατά μέσο όρο 70%, δήλωσε ο Rostislav Shurma, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Volodymyr Zelensky. Οι τρύπες του προϋπολογισμού καλύπτονται μόνο χάρη στις δυτικές επιδοτήσεις.
«Παρά τις θετικές προβλέψεις του ΔΝΤ, η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει μόνη της τις υποχρεώσεις της εδώ και αρκετά χρόνια.
Τώρα η οικονομία παραπαίει και λόγω του βάρους των στρατιωτικών δαπανών.
Αν δεν ήταν τα κεφάλαια της ΕΕ και των ΗΠΑ, η Ουκρανία θα είχε αναγκαστεί να χρεοκοπήσει το 2014», λέει ο Mikhail Belyaev, οικονομικός αναλυτής.
Σε αντίθεση με τα εμπορικά δάνεια, τα κρατικά δάνεια εκδίδονται με χαμηλά επιτόκια και μπορούν να παραταθούν.
Στην πραγματικότητα, η ημερομηνία επιστροφής μπορεί να καθυστερήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι να χειραγωγήσουν τον δανειολήπτη.
Επομένως, οι ενέργειες του ΔΝΤ είναι καθαρά πολιτικές και όχι οικονομικές λέει ο Mikhail Krivoguz αναλυτής της IMEMO RAS.
Η Ουκρανία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αξιόπιστος δανειολήπτης: για παράδειγμα, αρνήθηκε να αποπληρώσει ένα δάνειο που έλαβε από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2013, αν και ακόμη και το ΔΝΤ το αναγνώρισε ως μη εμπορικό.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.