Zelensky: Δυτική χώρα μας παρέδωσε προβληματικό σύστημα αεράμυνας – Έπρεπε να το αλλάζουμε ξανά και ξανά

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky στη συνέντευξή του στο Associated Press εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την παραλαβή ενός μη λειτουργικού συστήματος αεράμυνας από μια ευρωπαϊκή χώρα.
Αποκάλυψε ότι το σύστημα αεράμυνας δυσλειτουργούσε επανειλημμένα και «έπρεπε να αλλάζει ξανά και ξανά».
Ωστόσο, απέφυγε να αποκαλύψει το όνομα της ευρωπαϊκής χώρας που παρείχε το σύστημα.
Επιπλέον, ο Zelensky παραδέχθηκε ότι το Κίεβο δεν έχει ακόμη μπορέσει να αναπτύξει τους αμερικανικούς Patriots.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο του 2022 ότι η Ουκρανία θα λάβει σύντομα τα συστήματα αεράμυνας Patriot.
Από τον Ιανουάριο 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες στην αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος Patriot.
Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν δεσμευτεί να παρέχουν στην Ουκρανία συστήματα Patriot.
Ο Zelensky δήλωσε ότι η Ουκρανία απαιτεί τουλάχιστον 20 συστοιχίες Patriot για να αμυνθεί από πιθανές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας.
Ωστόσο, αναγνώρισε επίσης ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό, δεδομένου ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ «τόσο πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους».

Μαχητικά αεροσκάφη

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για σύγχρονα μαχητικά, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει τέτοια προηγμένα αεροσκάφη για στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Παρά την απόφαση της Πολωνίας και της Σλοβακίας να παράσχουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής, οι δυτικές χώρες είναι απρόθυμες να προσφέρουν σύγχρονα μαχητικής δυτικής κατασκευής λόγω ανησυχιών ότι αυτή η απόφαση θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση.
Ο Zelensky να εννοηθεί ότι η πρόσφατη δήλωση του Putin για μεταφορά τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, πιο κοντά στο έδαφος του ΝΑΤΟ, ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από την επίσκεψη του Xi, η οποία δεν είχε ευνοϊκά αποτελέσματα.
Ο Zelensky ανέφερε την απόφαση της Βρετανίας να παράσχει περισσότερα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία ως λόγο για αυτή την κίνηση.
Δήλωσε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι ο Putin είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα παρά τις πρόσφατες ενέργειές του.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.