Ρωσία: Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, στο τραπέζι Πούτιν – Σι

Με την πρόταση της Κίνας για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία άρχισαν σήμερα στην Ρωσία, οι συνομιλίες του προέδρου Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, οι οποίες πλέον έχουν περάσει στην δεύτερη φάση τους.

Πολιτικά, η επίσκεψη του Σι στη Ρωσία είναι στήριξη στη Μόσχα, και επικρίθηκε από την Ουάσινγκτον ότι παρέχει «διπλωματική κάλυψη» και προσωπικά στον Πούτιν, αλλά και ως προς τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διαπράττουν στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις. Η Κίνα από την άλλη, προσπαθεί να εμφανιστεί ως δυνητικός παράγοντας ειρήνης στη σύγκρουση. Πάντως η επίσκεψη υπογραμμίζει την ολοένα και στενότερη σχέση Μόσχας – Πεκίνου και προφανώς την πρόκληση που αυτές θέτουν απέναντι στην Δύση.

Οι δύο άνδρες μίλησαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες σήμερα το πρωί και το μεσημέρι γευμάτισαν στο Κρεμλίνο. Τα ρωσικά μέσα ανέφεραν ότι και πάλι αντάλλαξαν φιλοφροσύνες αποκαλώντας ο ένας τον άλλον ως «αγαπητό φίλο». Ο Σι θα μπορούσε να έχει μια τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αν οι συνομιλίες που έχει σήμερα στη Μόσχα, δημιουργήσουν το κατάλληλο έδαφος.

Σήμερα πάντως στο Κίεβο πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη το αντίβαρο της Κίνας και του προέδρου Σι σε Ασία και Ειρηνικό, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Fumio Kishida, με στόχο να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης για την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν και ο Σι είχαν «μια πολύ διεξοδική ανταλλαγή απόψεων, μια σοβαρή συζήτηση», για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας στους δημοσιογράφους να περιμένουν μια κοινή δήλωση αργότερα την Τρίτη μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών για δεύτερη ημέρα συνομιλιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δύση έχει σε μεγάλο βαθμό απορρίψει την πρόταση της Κίνας για την Ουκρανία θεωρώντας την τέχνασμα για να κερδίσει ο Πούτιν χρόνο ώστε να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του και να εδραιωθεί στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

Η δεύτερη φάση των επίσημων συνομιλιών αναμένεται να εστιάσει στην εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν ότι τα δύο έθνη θα πρέπει να προωθήσουν την ποιότητα και τον όγκο της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV.

Οι δύο πρόεδροι έδωσαν τα χέρια και στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο για την ανάκρουση των εθνικών ύμνων πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, όπως έδειξαν τα πλάνα που προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.