Bild: Τελεσίγραφο Σόλτς – Μακρόν σε Ζελένσκι να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Η Δύση έδωσε τελεσίγραφο στο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ώστε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Μόσχα σε περίπτωση που τα ουκρανικά στρατεύματα δεν καταφέρουν να επιτύχουν σημαντική επιτυχία μέχρι το φθινόπωρο, αναφέρει η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πηγές από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

«Με τη βοήθεια νέων όπλων, θέλουν να δώσουν στην Ουκρανία την ευκαιρία να ανακαταλάβει περισσότερα κατεχόμενα εδάφη πριν από την πτώση. Εάν αποτύχουν οι αντεπιθέσεις, η πίεση στο Κίεβο να διαπραγματευτεί με το Κρεμλίνο θα αυξηθεί», γράφει η εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι η Δύση θέλει προφορικά να στηρίξει την Ουκρανία όσο χρειαστεί, αλλά «παρασκηνιακά» γίνεται ήδη λόγος για «στρατιωτικό τελεσίγραφο».

Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι αναφερόμενος στην επιθυμία του Μακρον για διάλογο με τη Ρωσία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου είχε δηλώσει στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera: «Θα είναι ένας αποτυχημένος διάλογος. Στην πραγματικότητα ο Μακρόν χάνει το χρόνο του. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τη θέση της Ρωσίας».

«Αν [οι Ρώσοι] έχουν αποφασίσει να απομονωθούν στο όνειρο της ανασύνταξης της παλιάς σοβιετικής αυτοκρατορίας, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Στο χέρι τους είναι να αποφασίσουν αν θα ταχθούν υπέρ ή κατά της συνεργασίας με την κοινότητα των κρατών στη βάση αμοιβαίου σεβασμού», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι απέρριψε το επιχείρημα ότι οι δυτικές κυρώσεις ήταν που ώθησαν τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν στη διεθνή απομόνωση. «Αντίθετα ήταν η απόφασή του να ξεκινήσει τον πόλεμο, που έβαλε τον Πούτιν στο περιθώριο», αντέτεινε.

Διαπραγματεύσεις με μεσολαβητή την Τουρκία;

Λίγες ημέρες αργότερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με αφορμή το έναν χρόνο συμπλήρωσης από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κλήθηκε – στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου άλλαξε άποψη. Σε ερώτηση που του έγινε αν θα συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, απάντησε οτι θα έμπαινε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «γνωρίζει την άποψή μου», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Το συζητήσαμε αυτό πριν από τον πόλεμο. Του είπα να βάλει τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. ‘Μπορούμε σε παρακαλώ να το κάνουμε αυτό; Πρέπει να αποτρέψουμε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας’. Αλλά [ο Ερντογάν] δεν ήταν σε θέση να το κάνει αυτό. Όχι μόνο αυτός – είναι ισχυρός – αλλά δεν είναι σε θέση να το κάνει. Και τώρα νομίζει ότι μπορεί; Όχι δεν μπορούμε», ανέφερε.

Αποκλείει παραχώρηση ουκρανικού εδάφους σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία

Λίγες μέρες πριν την επέτειο του ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο BBC. Σε εκείνη τη συνέντευξη είχε αποκλείσει την οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιέχει παραχώρηση εδαφών της ουκρανικής επικράτειας.

«Οι ρωσικές επιθέσεις γίνονται από διάφορες κατευθύνσεις», είπε αρχικά και εξέφρασε την πεποίηθησή του οτι η νέα επίθεση από τους Ρώσους έχει ήδη ξεκινήσει.

«Θέλουμε εγγυήσεις ασφάλειας. Οποιοσδήποτε εδαφικός συμβιβασμός θα μας έκανε πιο αδύναμους ως κράτος», ανέφερε σχετικά με τον οποιοδήποτε μελλοντικό συμβιβασμό με τη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή όμως πιστεύει ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας μπορούν να συνεχίσουν να αντιστέκονται στην προέλαση της Ρωσίας μέχρι να μπορέσουν να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση, επαναλαμβάνοντας στο σημείο αυτό την έκκλησή του για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση.

«Φυσικά και τα σύγχρονα όπλα επιταχύνουν την ειρήνη. Τα όπλα είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Ρωσία», δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος στο BBC.

Υπενθυμίζεται πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διεθνή υποστήριξη και να ζητήσει σύγχρονα όπλα για να υπερασπιστεί τη χώρα του.

Το Κίεβο, όσο περνάει ο καιρός απογοητεύεται ολοενα και περισσότερο από την ταχύτητα με την οποία φτάνουν τα δυτικά όπλα στην χώρα του. Οι παραδόσεις αρμάτων μάχης – που υποσχέθηκαν τον περασμένο μήνα μια ομάδα δυτικών χωρών , συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου – πιστεύεται ότι χρειάζονται ακόμα μερικές εβδομάδες για να φτάσουν στο πεδίο της μάχης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ουκρανός πρόεδρος απείλησε τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο – στενό σύμμαχο του Βλαντίμιρ Πούτιν – πως σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση, η Ουκρανία θα απαντήσει.

«Ελπίζω ότι [η Λευκορωσία] δεν θα συμμετάσχει [στον πόλεμο]», είπε. «Αν συμβεί, θα πολεμήσουμε και θα επιβιώσουμε». Το να επιτραπεί στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει ξανά τη Λευκορωσία ως σταθμό για επίθεση θα ήταν «τεράστιο λάθος», πρόσθεσε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ρωτήθηκε αν εξεπλάγην από τις τακτικές της Ρωσίας στον πόλεμο και τις χαρακτήρισε «άνευ αξίας».

«Ο τρόπος που κατέστρεψαν τα πάντα… Εάν οι στρατιώτες τους έλαβαν [και εκτέλεσαν] αυτές τις εντολές, αυτό σημαίνει ότι μοιράζονται τις ίδιες αξίες».

«Σήμερα, η επιβίωσή μας είναι η ενότητά μας», είπε ο Ζελένσκι για το πώς πιστεύει ότι θα τελειώσει ο πόλεμος. «Πιστεύω ότι η Ουκρανία παλεύει για την επιβίωσή της».

«Επιλέξαμε αυτόν τον δρόμο. Θέλουμε εγγυήσεις ασφάλειας. Οποιοσδήποτε εδαφικός συμβιβασμός θα μας έκανε πιο αδύναμους ως κράτος», ανέφερε σχετικά με τον οποιοδήποτε μελλοντικό συμβιβασμό με τη Μόσχα.

Και συνέχισε: «Το ερώτημα είναι με ποιον (σ.σ. να γίνει ο συμβιβασμος); Με τον Πούτιν; Όχι. Επειδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Διάλογος μαζί του; Όχι. Επειδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη», κατέληξε.

ieidiseis.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.