Ουκρανία: Οι όμορφες κυρίες… προοδεύουν

Αλκιβιάδης Κ. Κεφαλάς

Η 25χρονη καλλονή Anna Sergeva, που εργαζόταν ως σύμβουλος μοντέλων, διορίστηκε αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης

Οι ιδιοφυείς, εκτός από την ικανότητα προσαρμογής, βλέπουν τη μεγάλη εικόνα στα γεγονότα και στις καταστάσεις, και συνήθως τις περιγράφουν με μια απλή και κατανοητή φράση. Αυτό έπραξε και ο πρώην υπουργός και νυν γραμματέας Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος έδωσε τον ορισμό της πολιτικής: «Οπου εξουσία, εκεί υπάρχει και χρήμα. Σε όλο τον κόσμο η εξουσία είναι μαγνήτης για το χρήμα, κυρίως το παράνομο. Ομως χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα ζουν για την πολιτική και όχι από την πολιτική». Η ειλικρίνεια επίσης, όταν συναντά την κυνικότητα, περιγράφει σουρεαλιστικές καταστάσεις. «Ο επαγγελματίας κλέφτης θα έρθει να κλέψει, δεν θα σε σκοτώσει. Ο ερασιτέχνης θα έρθει να κλέψει και να σε σκοτώσει…» δήλωσε σύμβουλος της κυβέρνησης της Ν.Δ., με σκοπό να τονίσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του επαγγελματισμού της Ν.Δ. σε σχέση με τον ερασιτεχνισμό του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τους «γαλάζιους» βουλευτές που έχουν μετατραπεί σε επιχειρηματίες με την αρωγή του δημόσιου χρήματος.

Ομως, η κατάσταση της κλοπής του δημόσιου χρήματος στην Ελλάδα, έστω και αν πρόκειται για το «κόμμα Novartis», τις «λίστες Λαγκάρντ», «Swiss», «Μπόγιαρνς», τα Panama Papers, διέπεται από «επαγγελματισμό» και «σοβαρότητα» αν συγκριθεί με τους «ερασιτέχνες» κλέφτες της Ουκρανίας, επειδή εκεί οι άνθρωποι σκοτώνονται, επιβεβαιώνοντας έτσι τη διαπίστωση-δόγμα περί επαγγελματιών και ερασιτεχνών κλεφτών. Πράγματι, διαρκούντος ενός αιματηρού πολέμου, η Anastasia Kotvitska, σύζυγος πρώην βουλευτή του Ζελένσκι και νυν ολιγάρχη, συνελήφθη στα σύνορα με το ισοδύναμο χρηματικό πόσο των 800.000 ευρώ. Το γεγονός δεν προκάλεσε καμία αίσθηση στην Ουκρανία, επειδή αποτέλεσε ένα μικρό συμβάν, προστιθέμενο στις χιλιάδες περιπτώσεις διαφθοράς, σε μια χώρα όπου όλοι σχεδόν οι στρατιωτικοί διοικητές των μονάδων κερδοσκοπούν από την τροφοδοσία του στρατεύματος και την πώληση όπλων στη μαύρη αγορά, μιμούμενοι τις πρακτικές των υπουργών, βουλευτών και πολιτικών του καθεστώτος.

Anna Sergeeva

Προσφάτως, εντός του ανωτέρω κανονικοποιημένου πλαισίου διαφθοράς, ανακοινώθηκε η παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Vyacheslav Shapovalov, λόγω υπερτιμολογημένων συμβάσεων τροφίμων και της επακόλουθης οικειοποίησης των εκατομμυρίων δολαρίων των Ευρωπαίων και Αμερικανών φορολογουμένων, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των Ελλήνων, που δεν ικανοποιούνται να σιτίζουν τους εγχώριους κλέφτες, αλλά επεκτείνονται και προς τους Ουκρανούς. Ομοίως, οι Ελληνες συνταξιούχοι στήριζαν οικονομικά τον επικεφαλής της διοίκησης της κυβέρνησης της Ουκρανίας πριν από την αποπομπή του. Ο τελευταίος, ζώντας πλουσιοπάροχα εν καιρώ πολέμου, οδηγούσε και ακόμα οδηγεί πανάκριβα σπορ αυτοκίνητα με συνοδούς όμορφες κυρίες, που επιθυμούν διακαώς να δουν τις «συλλογές των γραμματοσήμων του» στις διάφορες ιδιόκτητες βίλες του στα περίχωρα του Κιέβου. Ομως οι Ουκρανοί ερασιτέχνες, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα, ανταμείβουν πλουσιοπάροχα τις όμορφες φίλες τους, διορίζοντάς τες σε κρατικούς και διεθνείς οργανισμούς. Ετσι η 25χρονη καλλονή Anna Sergeva, που εργαζόταν ως σύμβουλος μοντέλων, διορίστηκε αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης με μισθό 68.643 UAH, συγκρινόμενος με τον μισθό του Ζελένσκι που είναι 28.000 UAH.

Christina Tishkun

Επίσης, το 2016, η 24χρονη Anastasia Deeva έγινε υφυπουργός Εσωτερικών, ενώ το 2017 η 27χρονη Natalia Boyko έγινε αναπληρώτρια υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας Ανθρακα. Ομοίως, τον Ιούλιο του 2015 ο κυβερνήτης της Οδησσού Mikhail Saakashvili διόρισε την 25χρονη Yulia Marushevskaya επικεφαλής του τελωνείου, ενώ τον ίδιο χρόνο η 28χρονη Anna Pencheva, πρώην μοντέλο του ανδρικού περιοδικού «Maxim», διορίσθηκε εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας. Στα αχνάρια των προηγούμενων κυριών βάδισε και η Kristina Tishkun ως βοηθός Γενικών Καθηκόντων του υπουργού Παιδείας και Επιστήμης της Ουκρανίας. Ποιος, άραγε, θα διαφωνούσε ότι για μια τέτοια αισθησιακή ηγεσία δεν αξίζει να πεθαίνουν οι νέοι στο μέτωπο και, επίσης, ποιος θα έφερνε αντίρρηση στην επιλογή Μητσοτάκη να στηρίξει η Ελλάδα την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία;

*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, UK, τ. διευθυντής Ερευνών τουΕθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.