Ιράν: Δέκατη ημέρα αιματηρών συγκρούσεων – Ξεπέρασαν τους 70 οι νεκροί

Για δέκατη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζονται στο Ιράν οι συγκρούσεις των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και άλλων σωμάτων ασφαλείας με διαδηλωτές σε δεκάδες πόλεις της χώρας, ενώ οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 70.

Παρά την αύξηση του αριθμού των νεκρών και τη σφοδρή αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας απέναντι στους διαδηλωτές τα βίντεο που κυκλοφορούν στο Twitter συνεχίζουν να δείχνουν διαδηλωτές στους δρόμους να φωνάζουν ζητώντας την πτώση του θρησκευτικού κατεστημένου. Διαδηλώσεις γίνονται στην Τεχεράνη, στο Ταμπρίζ, στο Καράι,, στο Κομ, στο Γιαζντ και σε πολλές άλλες ιρανικές πόλεις, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η αστυνομία συγκρούεται με «εξεγερμένους» σε μερικές πόλεις και κάνει χρήση δακρυγόνων για να καταστείλει τις διαδηλώσεις.

Τα βίντεο δείχνουν τους διαδηλωτές να φωνάζουν “Γυναίκα, ζωή, ελευθερία», με τις γυναίκες διαδηλώτριες να καίνε τις μαντήλες τους. Άλλα βίντεο δείχνουν τους διαδηλωτές να φωνάζουν «Θάνατος στο δικτάτορα», εννοώντας τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι.

Στις κουρδικές πόλεις Σαναντάζ και Σαρντάστ, τα βίντεο έδειξαν τους αστυνομικούς να ανοίγουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών. “Οι δρόμοι έγιναν πεδίο μάχης”, δηλώνει ένας διαδηλωτής, ενώ κάποιος άλλος υπόσχεται: «Θα σκοτώσω αυτούς που σκότωσαν την αδερφή μου».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από την θρησκευτική ηγεσία της χώρας να «σεβαστεί πλήρως το δικαίωμα ελευθερίας της γνώμης, της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης». Η Ραβίνα Σαμνυαζανί έκανε λόγω για «εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών, ακτιβιστών, δικηγόρων και τουλάχιστον 18 δημοσιογράφων», καθώς και για χρήση πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι το υπουργείο δικαιοσύνη του Ιράν σύστησε Ειδικά Δικαστήρια για να δικάζονται οι «εξεγερμένοι». Οι ακτιβιστές στο Twitter ζητούν να κηρυχτεί πανεθνική απεργία. Υπέρ των διαδηλωτών στο Ιράν, και των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά το θάνατο της 22χρονης Αμινί Μαχσά στα χέρια της Αστυνομίας Ηθών, τάσσονται στο Twitter καθηγητές πανεπιστημίων, διασημότητες και γνωστοί ποδοσφαιριστές. Σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας οι φοιτητές κήρυξαν αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν διαδηλώσεις, εναντίον των αθρόων συλλήψεων φοιτητών, με αποτέλεσμα να συγκρούονται και αυτοί με την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Το πρακτορείο Reuters, επισημαίνει ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει τα βίντεο και τις δηλώσεις που γίνονται σε αυτά.

Οι νεκροί

Τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο νεαρής Ιρανής μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR) που έχει την έδρα της στο Όσλο.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η Iran Human Rights, τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις” σε 14 επαρχίες της χώρας, αναφέρει η ΜΚΟ σε ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι “έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά” περιλαμβάνονται στους νεκρούς. Η ΜΚΟ δηλώνει ότι έλαβε αρκετά “βίντεο και πιστοποιητικά θανάτου που επιβεβαιώνουν τη ρίψη πραγματικών πυρών εναντίον διαδηλωτών”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.