Οι BRICS κλονίζουν την παντοδυναμία του δολαρίου

Υπό τις πιέσεις των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά και του Ιράν, οι χώρες των BRICS προετοιμάζουν ένα νέο διεθνές νόμισμα ως αξιόπιστο μέσο διεθνών συναλλαγών.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η Ρωσία έψαχνε διέξοδο με τις φήμες να θέλουν την κεντρική τράπεζα της χώρας να επενδύει σε κάποιο νόμισμα όπως το Γιούαν ή η ινδική ρουπία, προκειμένου να διενεργεί διεθνής συναλλαγές.

Φαίνεται όμως ότι την ανησυχία της την μοιράστηκαν και τα υπόλοιπα μέλη των BRICS, με αποτέλεσμα η δημιουργία ενός κοινού νομίσματος που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο του δολαρίου, να είναι πλέον θέμα χρόνου.

Η συναλλαγματική ισοτιμία αυτού του ενιαίου νομίσματος θα καθοριστεί με βάση έναν υπολογισμό της μεσοσταθμικής αξίας των νομισμάτων των χωρών που συμμετέχουν στους BRICS.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που ανησυχούν ότι μία τέτοια εξέλιξη, εάν επιτευχθεί και επιτύχει, θα βάλει τέλος στην υπεροχή του δολαρίου.

Εάν οι ΗΠΑ χάσουν τον έλεγχο του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, θα μιλάμε για έναν ολοκληρωτικό Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο με απρόβλεπτες διαστάσεις. Όχι απλώς οικονομικό πόλεμο, διότι ήδη ζούμε σε συνθήκες παγκόσμιου οικονομικού πολέμου. Μιλάμε για πραγματικό πόλεμο όπου και η χρήση πυρηνικών δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.