Κατάρ: Κόβει τη… φόρα στη Γερμανία για τις προμήθειες φυσικού αερίου

Ανώμαλη προσγείωση για τη Γερμανία και την πρόθεση της να καλύψει το κενό των ρωσικών ροών φυσικού αερίου με εισαγωγές από το Κατάρ αποτελούν οι δηλώσεις που έκανε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας του κρατιδίου, μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt.

Συγκεκριμένα ο Σαάντ Σερίντα αλ-Κααμπί ξεκαθάρισε πως το Κατάρ προσβλέπει σε μια διευρυμένη βάση πελατών για το φυσικό της αέριο, κάτι που ουσιαστικά θα περιορίσει τις φιλοδοξίες του Βερολίνου να στηρίξει την απεξάρτηση της από το ρωσικό αέριο με εισαγωγές από το Κατάρ.

«Όπως οι αγοραστές θέλουν να έχουν μια διευρυμένη βάση προμηθευτών και εμείς αντιστοίχως θέλουμε να διαφοροποιήσουμε τους πελάτες μας» σχολίασε ο Καταριανός υπουργός. Μάλιστα ήταν απόλυτα σαφής δηλώνοντας πως «δεν θέλουμε να πουλήσουμε όλο το φυσικό μας αέριο στη Γερμανία. Αν η Γερμανία αποφασίσει να τερματίσει την χρήση φυσικού αερίου, εμείς θα πέσουμε στην παγίδα».

Βεβαίως, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών προχωρούν και είναι άκρως εποικοδομητικές, όπως εξήγησε με στόχο το Κατάρ να καταστεί σημαντικός προμηθευτής της Γερμανίας. Όμως, προφανώς το κρατίδιο δεν έχει σκοπό να καταστήσει την Γερμανία αποκλειστικό ενεργειακό του εταίρο.

Θυμίζουμε πως ο Εμίρης του κρατιδίου και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως το Κατάρ θα ξεκινήσει να διοχετεύει την Γερμανία με υγροποιημένο φυσικό αέριο από το 2024. Για το σκοπό αυτό η Γερμανία έχει ανεβάσει ρυθμούς στην κατασκευή του πρώτου τερματικού σταθμού LNG, καθώς σήμερα δεν διαθέτει κανέναν, αλλά και να εγκαινιάσει κατόπιν τουλάχιστον ένα ακόμη τέρμιναλ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.