Ο Μπορέλ προτείνει να πάρει η ΕΕ τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας

Με πρόσχημα την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, πρότεινε να χρησιμοποιηθούν τα παρακρατημένα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας, ρίχνοντας ουσιαστικά λάδι στη φωτιά.

Δίνοντας συνέντευξη στους Financial Times δήλωσε ότι τα χρήματα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας εκτός των συνόρων της, που «πάγωσαν» μετά τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, πρέπει να κατασχεθούν και με αυτά να πληρωθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καθώς αναμένεται να χρειαστούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο μεγαλύτερος όγκος ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων εκτός συνόρων ήταν στη Γαλλία και έφταναν τα 71 δισεκατομμύρια δολάρια. Βεβαίως είναι άξιο απορίας πως είναι δυνατόν να κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία ενός κράτους, όταν το μοναδικό προηγούμενο που υπάρχει είναι η κατάσχεση περιουσιών καταδικασμένων εγκληματιών και σίγουρα απαιτεί νομοθετική παρέμβαση σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Τώρα γιατί ο Μπορέλ ξεπερνάει ακόμη και τον Μπάιντεν, που ζητούσε κάτι ανάλογο αλλά για τους Ρώσους ολιγάρχες, μένει να εξηγηθεί…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.