Άμεσες και ορθές κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία – Που είναι οι αντίστοιχες για Αζερμπαϊτζάν σε έναν πόλεμο με 5000 νεκρούς;

Γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (4 ΔΕΚ. 2020) με στοιχεία του Reuters:

Το Αζερμπαϊτζάν έχασε 2.783 στρατιώτες στον έξι εβδομάδων πόλεμο με την Αρμενία, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Λίγο μικρότερο αριθμό απωλειών στρατιωτών (2.317) έχει ανακοινώσει η Αρμενία, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δύο πλευρών, οι άμαχοι νεκροί Αζέροι ανέρχονται σε 94 και οι Αρμένιοι σε 50.  
Με την επίθεση που εξαπέλυσε στις 23 Σεπτεμβρίου, το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ καθώς και τμήμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, θυλάκου στο Αζερμπαϊτζάν που κατοικείται από Αρμένιους… Η Τουρκία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που αναμένεται να επισκεφθεί το Μπακού μετά τη λήξη του πολέμου.

  • Μπάμπης Παπασπύρος*

Γράφει το National Interest στις 30 Νοε.2020:

Τώρα που τα όπλα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το Αζερμπαϊτζάν έχουν σωπάσει, είναι εύκολο να αγνοήσουμε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να προχωρήσουμε. Αυτό θα ήταν λάθος. Δεν διακυβεύεται μόνο η ακεραιότητα της αμερικανικής και πολυμερούς διπλωματίας, αλλά και η αξιοπιστία της νομοθεσίας των ΗΠΑ. 

Το να μην κάνουμε τίποτα θα επιβεβαίωνε και την ιδέα που μπορεί να διορθώσει και να ανταμείψει τους επιτιθέμενους. Η αδράνεια θα εγγυηθεί ότι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ισλαμιστές μισθοφόρους με τρόπο που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την εθνοτική ένταση και να προωθήσει τον θρησκευτικό πόλεμο. Είναι καιρός το Κογκρέσο να δράσει, να αναγνωρίσει την παρανομία οποιασδήποτε περαιτέρω βοήθειας προς το Αζερμπαϊτζάν και να διασφαλίσει ότι τα άτομα που είναι υπεύθυνα για εγκλήματα πολέμου θα λογοδοτήσουν.

Δείτε και τον χάρτη κυρώσεων της ΕΕ σε διάφορες χώρες:

Άφαντο το Αζερμπαϊτζάν…απλούστατα γιατί δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ κυρώσεις.

Άμεσες και ορθές οι κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία… ‘Άμεση και ορθή η αντίδραση των ΗΠΑ.

Προφανώς δεν ξεχνάμε την απίστευτη αδιαφορία της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ και της δύσης γενικότερα στις σχεδόν ανύπαρκτες κυρώσεις κατά της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Διερωτώμεθα όμως…

Που είναι οι αντίστοιχες κυρώσεις για το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και την Τουρκία, σε έναν πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με 5.000 νεκρούς;

* Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας & πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.