Στρατηγική συμφωνία Ισραήλ και ΗΑΕ: Ελεύθερο εμπόριο χωρίς δασμούς και περιορισμούς

Σε συμφωνία στρατηγικής σημασίας ελευθέρου εμπορίου κατέληξαν οι άλλοτε άσπονδοι εχθροί, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στα πλαίσια της εφαρμογής των ιστορικών συμφωνιών του Αβράαμ, μία μεγάλη γεωπολιτική επιτυχία του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Επί της ουσίας το Ισραήλ και τα ΗΑΕ δημιουργούν μία ελεύθερη οικονομική ζώνη.

Οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία μετά από μήνες διαπραγματεύσεων. Τα περισσότερα από τα προϊόντα που διακινούνται μεταξύ των χωρών θα είναι αδασμολόγητα, συμπεριλαμβανομένων: προϊόντων διατροφής, γεωργίας, καλλυντικών, ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων.

Πρόκειται για μια συμφωνία που περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο αγαθών, τα τελωνεία, το εμπόριο υπηρεσιών, τη συνεργασία, τις κρατικές προμήθειες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το 95% των προϊόντων που διακινούνται μεταξύ των χωρών περιλαμβάνονται στη συμφωνία και θα απαλλάσσονται από τα τελωνεία άμεσα ή σταδιακά: προϊόντα διατροφής, γεωργία, καλλυντικά, ιατρικός εξοπλισμός, φάρμακα και άλλα. 

Η υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Ισραήλ και των Εμιράτων 

Η συμφωνία προωθεί επίσης το εμπόριο υπηρεσιών μεταξύ των χωρών, διασφαλίζοντας κανονιστική ασφάλεια σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες διανομής (χονδρική και λιανική), η πληροφορική και άλλα.

Ο Πρωθυπουργός Μπένετ χαιρέτησε τη συμφωνία:

«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή στη σχέση μεταξύ του Κράτους του Ισραήλ και των Εμιράτων, οι καλές σχέσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί μεταξύ των χωρών ενισχύονται σήμερα με τη μορφή μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, η οποία θα αναβαθμίσει σημαντικά την οικονομική συνεργασία. Στην τελευταία μου συνάντηση με τον αντιβασιλέα, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ, στο Σαρμ ελ Σέιχ, συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία και να την ολοκληρώσουμε εντός ημερών, και έτσι έγινε», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.