Γαλλία-Προεδρικές εκλογές: Η Λεπέν απειλεί σοβαρά τον Μάκρον

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για τον Εμανουέλ Μακρόν τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων στη Γαλλία.

Σύμφωνα με κυλιόμενη δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΒFM, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, ναι μεν ο Μακρόν θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο αν η αντίπαλος του είναι, όπως όλα δείχνουν, η Μαρίν Λεπέν, πλην όμως η μεταξύ τους διαφορά έχει πλέον συρρικνωθεί στις πέντε εκατοστιαίες μονάδες, είναι δηλαδή μικρότερη παρά ποτέ.

Συγκεκριμένα στον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα γίνει στις 24 Μαρτίου, ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 52,5% των ψήφων έναντι 47,5% της Μαρίν Λεπέν. Πριν από δύο εβδομάδες η δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό εμφάνιζε τον Μακρόν στο 59,5% έναντι 40,5% της Λεπέν.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κάμψη του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι επί της ουσίας – και σε αντίθεση με την Λεπέν – ο Μακρόν δεν έχει κάνει προεκλογική εκστρατεία, ασχολούμενος κυρίως με το ουκρανικό. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι με την εμφάνιση του εθνικιστή Ζεμούρ στο γαλλικό πολιτικό προσκήνιο η Λεπέν δίνει μια πιο μετριοπαθή εικόνα, σε σχέση με το παρελθόν. Κάτι που, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, διευκολύνει την μετατόπιση ψήφων προς αυτήν όχι μόνο από τον χώρο της κεντροδεξιάς, αλλά ακόμα και από τον χώρο της Αριστεράς.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.