Ρώσος διαπραγματευτής: Η απόσυρση στρατευμάτων δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε πως  η απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από το Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία δεν σημαίνει κατάπαυση πυρός.

«Αυτό δεν είναι κατάπαυση του πυρός αλλά αυτή είναι η προσδοκία μας, σταδιακά να πετύχουμε την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σ’ αυτά τα μέτωπα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σε συνέντευξη του στο πρακτορείο TASS, αναφερόμενος στην υπόσχεση για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κοντά στις πόλεις του Κιέβου και Τσερνίγκιφ.

Ο Μεντίνσκι τόνισε ακόμη ότι οι συνομιλίες για μια επίσημη συμφωνία με το Κίεβο έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία είπε ότι η Ρωσία έκανε ένα δεύτερο σημαντικό βήμα αποκλιμάκωσης συμφωνώντας σε μια πιθανή συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. “Ωστόσο, για να προετοιμάσουμε μία τέτοια συμφωνία σε αμοιβαία αποδεκτή βάση, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να κάνουμε”.

Νωρίτερα, οι Ρώσοι διαπραγματευτές δήλωσαν πως η Μόσχα περιορίζει “δραστικά” τη στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανο-ρωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

“Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (…) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ”, ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.