Η εξωτερική πολιτική ΗΠΑ για Ουκρανία με παρεμβάσεις πεζοδρομιακού τύπου “F**k EU” δεν απέδωσε και κατέστρεψε την Ουκρανία

7 Φεβ. 2014, “Reuters”

Μια συνομιλία μεταξύ ενός αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία που δημοσιεύτηκε στο YouTube, αποκάλυψε μια ντροπιαστική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη στρατηγική των ΗΠΑ για μια πολιτική μετάβαση σε αυτή τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης μιας ωμής αμερικανικής επίθεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνομιλία που διέρρευσε φαινόταν βέβαιο ότι θα έφερε σε αμηχανία τις Ηνωμένες Πολιτείες και φαινόταν σχεδιασμένη για να ενισχύσει τις κατηγορίες – μεταξύ άλλων από τη Ρωσία – ότι η ουκρανική αντιπολίτευση χειραγωγείται από την Ουάσιγκτον, κάτι που η κυβέρνηση του Προέδρου Ομπάμα αμφισβητεί έντονα.

Οι κατηγορίες των ΗΠΑ ότι η Ρωσία βοήθησε στη δημοσιοποίηση της μαγνητοσκοπημένης συνομιλίας απείλησαν επίσης την ήδη τεταμένη σχέση της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα.

Το ηχητικό απόσπασμα, το οποίο δημοσιεύτηκε την Τρίτη, αλλά απέκτησε ευρεία κυκλοφορία την Πέμπτη, φαίνεται να δείχνει την επίσημη, βοηθό υπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, να εξετάζει τη σύνθεση της επόμενης ουκρανικής κυβέρνησης.

Η Νούλαντ ακούγεται να λέει στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Ουκρανία Τζέφρι Πάγιατ ότι, δεν πιστεύει ότι ο Vitaly Klitschko, ο πυγμάχος που έγινε πολιτικός και είναι ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, (νυν δήμαρχος Κιέβου) δεν πρέπει να είναι σε μια νέα κυβέρνηση.

«Οπότε δεν νομίζω ότι ο Κλιτς (ο Κλίτσκο) πρέπει να πάει στην κυβέρνηση», είπε στην ηχογράφηση, η οποία φαινόταν να περιγράφει γεγονότα που συνέβησαν στα τέλη Ιανουαρίου. «Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο. Δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα».

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι, ενώ αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν το περιεχόμενο της ηχογράφησης, δεν αμφισβήτησαν την αυθεντικότητά της.

«Δεν είπα ότι δεν ήταν αυθεντικό», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι σε συνέντευξη Τύπου.

Στο πρώτο ηχητικό, η Νούλαντ και ο Πάγιατ  ακούγονται να συζητούν στρατηγικές συνεργασίας με τα τρία κύρια στελέχη της αντιπολίτευσης: τον Klitschko, τον Arseny Yatseniuk, πρώην υπουργό Οικονομίας της Ουκρανίας και τον Oleh Tyahnybok, τον ακροδεξιό ηγέτη της εθνικιστικής αντιπολίτευσης.

Η Νούλαντ αναφέρθηκε στην εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών σε μια πολιτική λύση στο Κίεβο.

“Οπότε θα ήταν υπέροχο, νομίζω, να βοηθήσω να δοθεί προσοχή σε αυτό το πράγμα και να βοηθήσω τον ΟΗΕ να το κάνει και ξέρεις… γ@μώ την ΕΕ”, είπε στην ηχογράφηση, η οποία συνοδευόταν από σταθερές φωτογραφίες ανθρώπων που αναφέρονται στην κλήση.

Ο Πάγιατ απάντησε: «Ακριβώς. Και νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι μαζί…επειδή να είσαι σίγουρη ότι αν αρχίσει να ανεβαίνει το θέμα, οι Ρώσοι θα εργαστούν στο παρασκήνιο για να προσπαθήσουν να το τορπιλίσουν».

«Νομίζω ότι (Γιατσένιουκ) είναι ο τύπος που έχει την οικονομική εμπειρία, την εμπειρία διακυβέρνησης. Αυτό που χρειάζεται είναι (Klitschko) και (Tyahnybok) στο εξωτερικό. Πρέπει να τους μιλάει τέσσερις φορές την εβδομάδα», είπε η Νούλαντ στην ηχογράφηση.

Ο Πάγιατ πρότεινε στη Νούλαντ να επικοινωνήσει προσωπικά με τον Klitschko για να παίξει με τις ευαισθησίες του “top dog”.

«Νομίζω ότι το να επικοινωνείς απευθείας μαζί του βοηθά στη διαχείριση της προσωπικότητας μεταξύ των τριών και σου δίνει επίσης την ευκαιρία να προχωρήσεις γρήγορα σε όλα αυτά…, είπε ο Πάγιατ

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Reuters

Δείτε και σχετικά δημοσιεύματα της εποχής για το θέμα…

FAK EU1

FAK EU2

FAK EU3

FAK EU4

Εδώ το σχετικό βίντεο των διαλόγων…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.