Κούρδοι αντάρτες ανατίναξαν αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από το βόρειο Ιράκ στην Τουρκία

Κούρδοι αντάρτες ανέλαβαν την ευθύνη για μία επίθεση την Τρίτη σε αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από κοιτάσματα του ιρακινού Κουρδιστάν και του Κιρκούκ στην Τουρκία.

Ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών της Τουρκίας Botas είπε ότι ο αγωγός Τζεϊχάν – Κιρκούκ έπιασε φωτιά στις 7.30 μ.μ. κοντά στην πόλη Καχραμανμάρας στη νότια Τουρκία, διακόπτοντας τη ροή πετρελαίου μέσω του αγωγού, που αποκαταστάθηκε αργότερα.

Το Ενωμένο Λαϊκό Επαναστατικό Κίνημα (HBDH) που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη της Τετάρτης, αν και το υπουργείο Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας του Κουρδιστάν ανέφερε στο κουρδικό δίκτυο Rudaw ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα «ηλεκτρικής βλάβης».

«Στις 18 Ιανουαρίου 2022, η πολιτοφυλακή μας κατέστρεψε τον αγωγό πετρελαίου στο Maraş/Pazarcık μέσω ειδικής τεχνικής επίθεσης», ανέφερε το HBDH σε ανακοίνωση.

Ο αγωγός είχε δεχτεί επιθέσεις στο παρελθόν, με το PKK να έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις.

Τον Οκτώβριο του 2020, η οργάνωση εξέδωσε μια ανακοίνωση δηλώνοντας ότι είχε πραγματοποιήσει μια «επιτυχή ενέργεια δολιοφθοράς» στον πετρελαιαγωγό Botas στην επαρχία Μαρντίν της Τουρκίας.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, ο αγωγός στο σημείο καταστράφηκε ολοσχερώς».

Το λιμάνι του Τζεϊχάν στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το μόνο μέσω του οποίου η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) πουλά πετρέλαιο.

Η KRG εξήγαγε συνολικά σχεδόν 80 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο του 2021, με καθαρό κέρδος 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.