Τουρκική NAVTEX μέχρι τις 29 Νοεμβρίου για Oruc Reis και την Ομάδα Μάχης του: «Μην τολμήσει να πλησιάσει κανείς»

Η Άγκυρα επιμένει να αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα ξανά αφού ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis αλλά και την συνοδεύουσα ομάδα μάχης στην περιοχή Καστελλόριζου και Ρόδου η οποία έχει ισχύ από σήμερα 21 Νοεμβρίου έως τις 29 του μηνός όπου ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι απειλεί ξεκάθαρα να “μην πλησιάσει κανείς”. 

Η προηγούμενη  Νavtex έληγε στις 23 Νοεμβρίου αλλά οι Τούρκοι έσπευσαν να την εκδώσουν καινούρια – όπως είχαν κάνει και με δύο προηγούμενες – λίγο πριν τη λήξη της.

Όπως όλα δείχνουν η Τουρκία δεν δείχνει καμία διάθεση για διάλογο και για αποχώρηση του Oruc Reis από περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά πλέον δεν είναι μόνο αυτό καθώς όπως χθες σας αναφέραμε θέτει το ερευνητικό υπό την “ομπρέλα” της ομάδας μάχης των πολεμικών σκαφών τα οποία εκτελούν φραγμό ωσάν να επρόκειτο για τουρκική περιοχή έναντι κάθε ελληνικού σκάφους.

Έτσι μία τουρκική φρεγάτα της Ομάδας Μάχης που συνοδεύει το Oruc Reis πλησίασε το ελληνικό αλιευτικό ΔΗΜΗΤΡΑ, 14 μέτρων, νηολογίου Χανίων, το οποίο είχε απλώσει παραγάδια και αλίευε ξιφίες και του ζήτησε να αποχωρήσει άμεσα από την περιοχή γιατί βρισκόταν εντός «απαγορευμένης περιοχής» και εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Εννοώντας ως απαγορευμένη περιοχή ολόκληρη την περιοχή των ερευνών του Oruc Reis!

Σε λίγα λεπτά, περικύκλωσαν το ελληνικό αλιευτικό και άλλα τουρκικά πολεμικά!

Σήμερα και μετά το νέο περιστατικό αμφισβήτησης ουσιαστικά της εθνικής κυριαρχίας στα νότια του Καστελλορίζου και μια ανάσα από την Ρόδο με τη διαρκή ανανέωση των παράνομων Navtex έχει μπει στο μικροσκόπιο του ελληνικού Πενταγώνου, το οποίο ανάμεσα στα σενάρια περαιτέρω κλιμάκωσης εξετάζει αυτό της αποστολής γεωτρύπανου, αλλά και της έρευνας σε περιοχή του ελληνοαιγυπτιακού συμφώνου για την ΑΟΖ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.