Αιγυπτιακός Φάρος: το στολίδι των Χανίων

Είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης, είναι πολυφωτογραφημένος και η φήμη του έχει φτάσει στα πέρατα του κόσμου. Είναι ο Αιγυπτιακός φάρος των Χανίων, έναν από τους παλαιότερους στον κόσμο που διασώζονται μέχρι σήμερα, ο οποίος βρίσκεται στο παλιό ενετικό λιμάνι της πόλης.

Στέκει στο σημείο αυτό αγέρωχος, πάνω από 5 αιώνες ενώ η ιστορία του συνδέεται με την ιστορία του λιμανιού. Αν και ονομάζεται «Αιγυπτιακός», κατασκευάστηκε από  Ενετούς, στα τέλη του 16ου αιώνα. Θεμελιώθηκε πάνω σε φυσικό βράχο και αρχικά, λειτουργούσε ως πυρσός ανοιχτής φλόγας. Έχει ύψος 21 μέτρα και το φως του καλύπτει απόσταση επτά μιλίων. Είναι από τους παλαιότερους φάρους στον κόσμο που διασώζονται στις ημέρες μας.

Όταν η Κρήτη πέρασε στην κυριαρχία της Αιγύπτου, ο φάρος ανακατασκευάστηκε (στις αρχές του 19ου αιώνα), αποκτώντας διαφορετική μορφή, αφού πια μοιάζει περισσότερο με μιναρέ. Ο φάρος είναι «φανός λιμένος» και αποτελείται μόνο από τον πύργο του Φάρου, χωρίς κατοικία φαροφύλακα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.