Νέα πίεση προς την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης καταγράφεται, σύμφωνα με το Reuters, καθώς η Ουάσιγκτον ζητά την αποδέσμευση σημαντικών ποσοτήτων ντίζελ από τα ευρωπαϊκά στρατηγικά αποθέματα.
Σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο και έχουν γνώση του θέματος, η αμερικανική κυβέρνηση ζητά την αποδέσμευση περίπου 120 εκατομμυρίων βαρελιών ντίζελ από τα ευρωπαϊκά αποθέματα μέσα στους επόμενους έξι μήνες, με ιδιαίτερη έμφαση στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Η προειδοποίηση για τις αμερικανικές εξαγωγές
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά έχει προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα μπορούσε να εξεταστεί απαγόρευση των εξαγωγών αμερικανικού ντίζελ.
Μία από τις πηγές που επικαλείται το Reuters εκτιμά ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στην ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Πετρέλαιο: Νέα απειλή για την παγκόσμια προσφορά από τη Σαουδική Αραβία
Η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές της ενέργειας και των καυσίμων βρίσκονται υπό πίεση, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά.
Στο επίκεντρο οι τιμές των καυσίμων
Στις πρωινές συναλλαγές, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στο δημοσίευμα, το Brent διαμορφώθηκε στα 99,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate στα 91,78 δολάρια το βαρέλι.
Παράλληλα, η μέση πανελλαδική τιμή για το πετρέλαιο κίνησης μπορεί να ξεπερνά τα 2,20 ευρώ το λίτρο.
Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των εμπορευμάτων αποδίδονται στο δημοσίευμα κυρίως στις γεωπολιτικές εντάσεις και στα προβλήματα στη ναυσιπλοΐα στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ.
Η στάση του Τραμπ για τις εξαγωγές ντίζελ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει τρόπους αντιμετώπισης της ανόδου των τιμών των καυσίμων.
Σε συνομιλία με δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο περιορισμού των αμερικανικών εξαγωγών ντίζελ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:ΗΠΑ: Στο τραπέζι περιορισμός στις εξαγωγές ντίζελ – Φόβοι για νέα παγκόσμια ενεργειακή κρίση
Όπως ανέφερε, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει «αρνητικό αντίκτυπο» στις τιμές της βενζίνης, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέδωσε την άνοδο των τιμών κυρίως στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές επηρεάζουν την παραγωγή και τις εξαγωγές.
Τι λέει ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ
Ο υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ ανέφερε από την πλευρά του ότι οι διαταραχές στον εφοδιασμό είναι ευρύτερες.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, έχουν χαθεί ποσότητες εξαγωγών ντίζελ από τη Μέση Ανατολή και την Κίνα, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται για την αποκατάσταση των συγκεκριμένων ροών.
Ο Ράιτ ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση Τραμπ αναμένει σύντομα ανακοινώσεις από την Ευρώπη σχετικά με νέες εξαγωγές ντίζελ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Ιράν: Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ μιλά για «οδυνηρά πλήγματα» στα Στενά του Ορμούζ
Το ενεργειακό μέτωπο παραμένει ανοιχτό
Η υπόθεση συνδέει πλέον την κατάσταση στις διεθνείς αγορές καυσίμων με τα στρατηγικά αποθέματα της Ευρώπης και τις αμερικανικές εξαγωγές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, το επόμενο διάστημα αναμένεται να φανεί εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θα προχωρήσουν στις κινήσεις που ζητά η Ουάσιγκτον και πώς θα επηρεαστούν οι αγορές και η εφοδιαστική αλυσίδα.
