LIVE – Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Παγκόσμιος συναγερμός μετά τα χτυπήματα με drones και πυραύλους

Οι τελευταίες εξελίξεις
 • 19:50 14/04/2024

  Ισραήλ: «Όλοι στην κυβέρνηση συμφωνούν σε αντίποινα κατά του Ιράν»

  Ο Χάνοκ Μιλβίντσκι ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του ισραηλινού κοινοβουλίου και μέλος της Κνέσετ από το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου, δήλωσε στο BBC ότι υπάρχει ομοφωνία στην ισραηλινή κυβέρνηση πως πρέπει να υπάρξει απάντηση στην ιρανική επίθεση.

  «Δεν νομίζω ότι κανείς στην κυβέρνηση προτείνει πραγματικά να μην προβούμε σε αντίποινα για την πράξη αυτή», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κνεσέτ. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει ομοφωνία στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ με την άποψη του για αντίποινα είπε: «Απολύτως».

  «Δεν νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε με σώας τας φρένας μπορεί να περιμένει ότι δεν θα προβούμε σε αντίποινα μετά την εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων προς την κατεύθυνσή μας», εξήγησε ο Χάνοκ Μιλβίντσκι.

  «Φυσικά ακούμε, συμβουλευόμαστε όλους τους φίλους μας στον κόσμο, αλλά τελικά η τελευταία λέξη πρέπει να είναι δική μας», κατέληξε ο Χάνοκ Μιλβίντσκι.

 • 19:36 14/04/2024

  G7: Ζητούν αποκλιμάκωση

  Μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν οι ηγέτες των κρατών της G7, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι η ομάδα «καταδίκασε ομόφωνα» την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από το Ιράν κατά του Ισραήλ. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

  «Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, κυρίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά», πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

  Παράλληλα είπε ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

 • Συνομιλία Γκαντζ με Αναλένα Μπέρμποκ

  Το μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ είχε συνομιλία με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και την ευχαρίστησε για την υποστήριξη της.

  «Συζητήσαμε πρωτίστως την επιτακτική ανάγκη διαμόρφωσης ενός παγκόσμιου ενιαίου μετώπου για την αντιμετώπιση της ενθαρρυμένης ιρανικής επιθετικότητας άμεσα και μέσω των πληρεξουσίων του σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο», έγραψε ο Μπένι Γκαντζ στο Χ.

   

 • 18:50 14/04/2024

  Al Jazeera: Ο Νετανιάχου διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ για μεγαλύτερη υποστήριξη και χρήματα

  Μία εικόνα από το παρασκήνιο στο Ισραήλ μετά την ιρανική επίθεση δίνει ο πολιτικός αναλυτής του δικτύου Al Jazeera, Marwan Bishara.

  «Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι ο αρχιτέκτονας της σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και είναι ο αρχιτέκτονας της κυβέρνησης συνασπισμού του. Χειραγωγεί και τις δύο. Σε ό,τι τον αφορά, αναζητά τις καλύτερες επιλογές που έχει», ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής.

  Και συνέχισε: «Νομίζω ότι ήδη συζητά και διαπραγματεύεται με τον πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με το τίμημα για τη μη αντίδραση στο Ιράν».

  «Τώρα το τίμημα θα μπορούσε να είναι μια σειρά από πράγματα: πρώτον, περισσότερη αμερικανική υποστήριξη. Περισσότερη άνευ όρων αμερικανική υποστήριξη και σίγουρα το μάζεμα της κριτικής για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα αδιακρίτως και ούτω καθεξής», εξήγησε ο Marwan Bishara.

  «Ο Νετανιάχου θα πάρει πιθανώς περισσότερα χρήματα, θα πάρει περισσότερη βοήθεια, θα πάρει περισσότερη αμερικανική υποστήριξη», σημείωσε ο πολιτικός αναλυτής.

 • 18:32 14/04/2024

  Μπορέλ: «Η κλιμάκωση δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον κανενός»

  Με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν συνομίλησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, που καταδίκασε την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

  «Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια του Ισραήλ. Σε αυτήν την εξαιρετικά τεταμένη περιφερειακή κατάσταση, η περαιτέρω κλιμάκωση δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον κανενός. Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση. Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής και βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις πλευρές για τον σκοπό αυτό», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

 • 18:10 14/04/2024

  Γκάλαντ: Έχουμε ευκαιρία να δημιουργήσουμε μία στρατηγική συμμαχία εναντίον του Ιράν

  Ο Γιόαβ Γκάλαντ μαζί με τον Αμερικανό πρεσβευτή, Τζακ Λιού στην τοποθεσία του Arrow 3.
  Ο Γιόαβ Γκάλαντ μαζί με τον Αμερικανό πρεσβευτή, Τζακ Λιού στην τοποθεσία του Arrow 3.

  Μία από τις συστοιχίες του συστήματος αεράμυνας Arrow 3 που συμμετείχαν στην αναχαίτιση των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων επισκέφθηκε ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.

  «Χθες το βράδυ το Ισραήλ έζησε μια από τις πιο δραματικές νύχτες που έχουμε βιώσει ποτέ. Εκατοντάδες πύραυλοι διαφόρων τύπων εκτοξεύτηκαν κατά του κράτους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, ο καθένας με εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ που επιθεώρησε το στην τοποθεσία Arrow 3, μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τζακ Λιου.

  Και συνέχισε: «Έχουμε μια ευκαιρία εδώ να δημιουργήσουμε μια στρατηγική συμμαχία ενάντια σε αυτή τη σοβαρή απειλή από το Ιράν, το οποίο απειλεί να τοποθετήσει πυρηνικά εκρηκτικά στις κεφαλές αυτών των πυραύλων. Αυτό το πράγμα θα μπορούσε να είναι μια πολύ σοβαρή απειλή. Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι σύμμαχοί τους στέκονται πλάι-πλάι για να αμυνθούν απέναντι σε αυτή την απειλή».

 • 17:35 14/04/2024

  ΝΑΤΟ: Καταδικάζει την ιρανική επίθεση – Ζητάει αυτοσυγκράτηση

  Η Βορειοατλαντική Συμμαχία καταδίκασε την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση».

  «Καταδικάζουμε την ολονύκτια κλιμάκωση του Ιράν, καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Φαράχ Νταχλάλα σε ανάρτησή της στο Χ.

  «Είναι ζωτικής σημασίας η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μην ξεφύγει από τον έλεγχο», είπε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

   

 • 17:14 14/04/2024

  Ισραήλ: Έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την κατάρριψη των drones από μαχητικά

  Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ έδωσαν στην δημοσιότητα βίντεο που δείχνει μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας να καταρρίπτουν ορισμένα από τα 170 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 30 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν.

  Όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι κρουζ καταρρίφθηκαν εκτός του εναέριου χώρου της χώρας από την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου.

   

 • 17:02 14/04/2024

  Γκαντζ: Θα εισπράξουμε το τίμημα από το Ιράν όταν μας βολεύει

  Το Ισραήλ θα ζητήσει το τίμημα από το Ιράν ως απάντηση στη μαζική επίθεση με πυραύλους και drone όταν είναι η κατάλληλη στιγμή, ανέφερε το μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ.

  «Αντιμέτωποι με την απειλή του Ιράν – θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα εισπράξουμε το τίμημα από το Ιράν, με τον τρόπο και τη στιγμή που μας βολεύει», είπε ο Μπένι Γκαντζ.

 • 16:43 14/04/2024

  Ξεκίνησε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ

  Λίγο πριν τις 16:00 ξεκίνησε η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, που θα καθορίσει την απάντηση της χώρας στην χθεσινή επίθεση του Ιράν.

 • 16:40 14/04/2024

  Ιράν: Ενημερώσαμε για τα αντίποινα μας 72 ώρες πριν

  Το Ιράν ενημέρωσε τους γείτονές του για τα αντίποινα του στο Ισραήλ 72 ώρες νωρίτερα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν, Αμίρ Αμπντολαχιάν.

  «Σχεδόν 72 ώρες πριν από τις επιχειρήσεις μας, ενημερώσαμε τους φίλους και τους γείτονές μας στην περιοχή ότι η απάντηση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν βέβαιη, νόμιμη και αμετάκλητη», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου.

 • 16:38 14/04/2024

  Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7 – Στο επίκεντρο η Μέση Ανατολή

  Ξεκινά αυτή την ώρα η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που μετέχουν στην Ομάδα της G7, (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία, ΗΠΑ) με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7.

   

 • Ξεκίνησε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ

  Λίγο πριν τις 16:00 ξεκίνησε η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, που θα καθορίσει την απάντηση της χώρας στην χθεσινή επίθεση του Ιράν.

   

 • 16:33 14/04/2024

  New York Times: Ο Μπάιντεν έπεισε τον Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε αντεπίθεση κατά του Ιράν

  Το πόσο κρίσιμη ήταν η χθεσινή κατάσταση με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times.

  Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέτρεψε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου από το να δώσει το πράσινο φως για ένα άμεσο χτύπημα αντιποίνων κατά του Ιράν.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετά μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ είχαν ταχθεί υπέρ της άμεσης απάντησης με επίθεση κατά του Ιράν. Ωστόσο το γεγονός ότι η ιρανική επίθεση δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο Ισραήλ και το τηλεφώνημα του Μπάιντεν στον Νετανιάχου οδήγησαν στην αναβολή της ισραηλινής αντεπίθεσης, ανέφεραν οι New York Times.

 • 16:22 14/04/2024

  «Ο Μπάιντεν ήταν σαφής, δεν θέλει κλιμάκωση»

  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν πιστεύει ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ πρέπει να κλιμακωθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου, Τζον Κίρμπι.

  Μιλώντας στην εκπομπή “Meet the Press” του ABC, ο Τζον Κίρμπι ρωτήθηκε αν είναι πιθανή η περαιτέρω κλιμάκωση.

  «Ο πρόεδρος δεν πιστεύει ότι χρειάζεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση σε καμία περίπτωση», ανέφερε ο Τζον Κίρμπι προσθέτοντας ότι Μπάιντεν εργάζεται στη διπλωματική πλευρά και κάλεσε μία συνάντηση των αρχηγών των κρατών της G7 αργότερα σήμερα.

  «Αυτό που επέδειξε το Ισραήλ χθες το βράδυ ήταν μια απίστευτη ικανότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Μόνο η δική τους στρατιωτική υπεροχή ήταν αρκετά αξιοσημείωτη χθες. Πολύ λίγα πέρασαν και οι ζημιές ήταν εξαιρετικά ελαφρές», πρόσθεσε ο σύμβουλος.

  «Ο πρόεδρος ήταν σαφής ότι δεν θέλουμε να κλιμακωθεί αυτό. Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα μας πουν πολλά», εξήγησε ο Τζον Κίρμπι.

 • 16:06 14/04/2024

  Βερολίνο: Ζητάει αυτοσυγκράτηση στην Μέση Ανατολή – «Το Ιράν έχει απομονωθεί»

  Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ έδειξε ότι είναι δυνατό και ότι μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα του απωθώντας την ιρανική επίθεση κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, μαζί με ισχυρούς συμμάχους.

  «Το Ιράν έχει απομονωθεί με την επιθετική συμπεριφορά του με την οποία θέλει να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή. Και οι ικανότητες του Ισραήλ είναι ισχυρές. Το Ισραήλ μπορεί να προστατέψει τη χώρα του», τόνισε η Αναλένα Μπέρμποκ.

  Το Ιράν έφερε «συνειδητά» τη Μέση Ανατολή «στο χείλος του γκρεμού» μετά την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κατά του Ισραήλ, δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ. Το Ιράν «σχεδόν βύθισε μια ολόκληρη περιοχή στο χάος», επέμεινε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια σύντομης ομιλίας της στο Βερολίνο.

 • 15:41 14/04/2024

  Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ΕΕ μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

  Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη 16 Απριλίου, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

  «Μετά τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, συγκάλεσα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την Τρίτη. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα “Χ”.

   

 • 14:43 14/04/2024

  Ο πάπας Φραγκίσκος απευθύνει “επίμονη έκκληση” να μην κλιμακωθεί η βία

  Ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε σήμερα “επίμονη έκκληση” για να μην υπάρξει “ένας φαύλος κύκλος βίας με κίνδυνο να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση”, μετά την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

  “Απευθύνω επίμονη έκκληση προκειμένου να σταματήσει κάθε ενέργεια που μπορεί να τροφοδοτήσει έναν φαύλο κύκλος βίας με κίνδυνο να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση”, δήλωσε ο ποντίφικας στο τέλος της παραδοσιακής του κυριακάτικης προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

 • 14:33 14/04/2024

  Ιράν: Ο πρόεδρος Ραϊσί προειδοποιεί το Ισραήλ με “πιο ισχυρή” αντίδραση

  Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε σήμερα ότι η αντίδραση της χώρας του θα είναι “πιο ισχυρή” σε περίπτωση που υπάρξει “απρόσεκτη συμπεριφορά” από το Ισραήλ, μετά την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύχτα.

  “Η τιμωρία του επιτιθέμενου πραγματοποιήθηκε”, δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο Ραϊσί σύμφωνα με ανακοίνωση, και πρόσθεσε ότι “εάν το σιωνιστικό καθεστώς ή οι υποστηρικτές του επιδείξουν απρόσεκτη συμπεριφορά, θα λάβουν αποφασιστική και πολύ πιο ισχυρή απάντηση”.

 • 14:24 14/04/2024

  Ο όμιλος Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς Αμάν, Βηρυτό, Ερμπίλ και Τελ Αβίβ

  Ο γερμανικός όμιλος Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις πτήσεις προς το Αμάν (Ιορδανία) τη Βηρυτό (Λίβανος), το Ερμπίλ (βόρειο Ιράκ) και το Τελ Αβίβ (Ισραήλ) τουλάχιστον μέχρι αύριο, Δευτέρα, μετά την τελευταία αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

  Ο όμιλος στον οποίο ανήκουν η γερμανική αεροπορική εταιρία καθώς και οι ελβετικές και οι αυστριακές αερογραμμές (SWISS και Austrian airlines) θα διασφαλίσει επίσης ότι οι πτήσεις του θα αποφύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Ιράκ στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με ανακοίνωση.

  Νωρίς το Σάββατο και οι ολλανδικές αερογραμμές KLM – το ολλανδικό σκέλος του ομίλου Air-France-KLM – ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκτελούν πτήσεις πάνω από το Ισραήλ και το Ιράν προληπτικά, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ αλλά ότι θα συνεχίσουν τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, στα παράλια της Μεσογείου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ολλανδικού πρακτορείου ειδήσεων ANP.

 • 13:09 14/04/2024

  Μπάιντεν σε Νετανιάχου: «Έχετε μια νίκη, αποδεχτείτε την» – Όλα όσα ειπώθηκαν στην 25λεπτη τηλεφωνική συνομιλία

  Να αποτρέψει τυχόν αντίποινα του Ισραήλ προς το Ιράν προσπάθησε ο Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά την επίθεση του Ιράν είχε τηλεφωνική συνομιλία 25 λεπτών με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου.

  Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, μετά την άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, αναφέρει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

 • 12:41 14/04/2024

  Η Μόσχα απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ

  Η Ρωσία εξέφρασε σήμερα εξαιρετική ανησυχία για τα ιρανικά πλήγματα εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, πρόσθεσε όμως ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν αυξημένες μέχρι να επιλυθεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

  «Εκφράζουμε την εξαιρετική ανησυχία μας για άλλη μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του για τις ιρανικές επιθέσεις. «Καλούμε όλα τα ενεχόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

  Η Ρωσία επισήμανε ότι η Τεχεράνη δήλωσε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του δικαιώματος στην αυτοάμυνα μετά το πλήγμα του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, που η Μόσχα καταδίκασε.

  Η Ρωσία, η οποία έχει στενές σχέσεις με το Ιράν, δήλωσε πως η Δύση εμπόδισε απόπειρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να δοθεί απάντηση στο ισραηλινό πλήγμα στο προξενείο.

  «Έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι πολυάριθμες ανεπίλυτες κρίσεις στη Μέση Ανατολή, κατά πρώτον στην παλαιστινιο-ισραηλινή ζώνη σύγκρουσης, οι οποίες συχνά τροφοδοτούνται από ανεύθυνες προκλητικές ενέργειες, θα οδηγήσουν σε αύξηση της έντασης», ανέφερε το υπουργείο.

  Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχόλιο από το Κρεμλίνο.

 • 12:18 14/04/2024

  Ιράν: Η επίθεση εναντίον του Ισραήλ «πέτυχε όλους τους στόχους της»

  Ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστήριξε σήμερα πως η επίθεση που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα εναντίον του Ισραήλ «πέτυχε όλους τους στόχους της», διεκρινίζοντας ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι του Ιράν δεν είχαν στόχο κανένα αστικό ή οικονομικό κέντρο.

  «Η επιχείρηση Τίμια Υπόσχεση διεξήχθη με επιτυχία από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί και πέτυχε όλους τους στόχους της», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

 • 11:20 14/04/2024

  Μητσοτάκης: Καταδικάζουμε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – Δυσάρεστες και ανησυχητικές οι εξελίξεις

  Στις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπησή του.

  Όπως τονίζει ο πρωθυπουργός η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ. Αναφέρει ότι “πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις που πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας και φυσικά στη Μέση Ανατολή. Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα για να αξιολογήσουμε τα δεδομένα της κατάστασης και να δηλώσουμε με κάθε τρόπο τη στήριξή μας σε κάθε προσπάθεια εκτόνωσης της νέας έντασης”.

  Διαβάστε ΕΔΩ

 • 11:11 14/04/2024

  Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ: «Αν στηρίξετε πολεμική ενέργεια του Ισραήλ θα χτυπήσουμε αμερικανικούς στόχους»

  Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ για μία μεγαλύτερη επίθεση κατά της επικράτειας του, στην περίπτωση, που οι Ισραηλινοί απαντήσουν κατά της επίθεσης με drones και πυραύλους που εξαπέλυσε τη νύχτα, κατά περιοχών του, η Τεχεράνη.

  Διαβάστε ΕΔΩ

 • 10:47 14/04/2024

  Σε αναχαίτιση ιπτάμενων αντικειμένων προχώρησε στην διάρκεια της νύχτας η Ιορδανία

  Η Ιορδανία αναχαίτισε μερικά ιπτάμενα αντικείμενα που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της κατά την χθεσινή νύχτα.

  Οι αναχαιτίσεις έγιναν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών της, όπως ανέφερε μία σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση.

  “Μερικά θραύσματα έπεσαν σε πολλές περιοχές στην διάρκεια της νύχτας, χωρίς να προκαλέσουν κάποιες σοβαρές καταστροφές ή τραυματισμούς πολιτών”, πρόσθεσε η ίδια ανακοίνωση.

 • 10:16 14/04/2024

  Η Χαμάς απέρριψε πρόταση συμφωνίας για τους ομήρους – Η ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου

  Η Χαμάς απέρριψε τις τελευταίες προτάσεις για μια συμφωνία για την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων και το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιδιώκει τους στόχους του στη Γάζα «με πλήρη ισχύ», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

  Στη δήλωση αναφέρεται πως η απόρριψη των προτάσεων δείχνει ότι ο Γιαχία Σινουάρ, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, δεν θέλει μια συμφωνία και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί εντάσεις με το Ιράν και να προκαλέσει περιφερειακή κλιμάκωση.

 • 10:02 14/04/2024

  Η Τεχεράνη εκτιμά ότι εκδικήθηκε και προειδοποιεί το Ισραήλ

  Το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ για μεγαλύτερη επίθεση στο έδαφός του σε περίπτωση που απαντήσει κατά της επίθεσης με drone και πυραύλους της Τεχεράνης τη νύχτα, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιηθεί να μην υποστηρίξει την ισραηλινή στρατιωτική δράση.

  «Η απάντησή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αποψινή στρατιωτική δράση εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί εναντίον του Ιράν», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μοχάμαντ Μπαγκέρι, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι οποιαδήποτε υποστήριξη στα ισραηλινά αντίποινα θα είχε ως αποτέλεσμα να στοχοποιηθούν βάσεις των ΗΠΑ.

  Ο διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί, προειδοποίησε επίσης ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στα συμφέροντά της, αξιωματούχους ή πολίτες της.Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα βοηθήσουν καμία ισραηλινή αντεπίθεση στο Ιράν.

  Το Axios και το CNN αναφέρουν ότι το μήνυμα δόθηκε κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης μεταξύ τους.

  Το Axios αναφέρει ότι ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση. Το CNN αναφέρει ότι ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία τέτοια απάντηση.

 • 09:54 14/04/2024

  Η Γαλλία βοήθησε στην άμυνα του Ισραήλ κατά της ιρανικής επίθεσης

  O εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία ήταν μεταξύ των χωρών που ενεπλάκησαν στην άμυνα του Ισραήλ κατά της επίθεσης που δέχθηκε από το Ιράν τη νύχτα.

  “Η Γαλλία διαθέτει τεχνολογία, αεροσκάφη, ραντάρ -και γνωρίζω ότι είχαν εμπλοκή στις περιπολίες του εναέριου χώρου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακριβείς λεπτομέρειες για το αν γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν κάποιους από τους πυραύλους που είχαν εκτοξευτεί από το Ιράν.

 • 09:36 14/04/2024

  Sky News: Η πιο επικίνδυνη στιγμή για την Μέση Ανατολή

  «Και μια βαθιά ψυχολογική οπτική» βλέπει το Sky News στον τρόπο που επιτέθηκε το Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου.

  Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, οι Ισραηλινοί σε όλη τη χώρα δεν κοιμήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου καθώς γνώριζαν ότι τα drones κατευθύνονταν στην πατρίδα τους.

  Το Sky News χαρακτηρίζει «χωρίς προηγούμενο» την ευθεία επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με drones και πυραύλους.

  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή για την περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου» ξεπερνώντας ακόμη και το ερώτημα «και τώρα τι;» και το «γεωπολιτικό άγχος» που δημιουργήθηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς με τους εκατοντάδες νεκρούς.

 • 08:57 14/04/2024

  ΥΠΕΞ: Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια

  Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) με φόντο την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

  «Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ, που συνιστούν σοβαρή επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στην περιοχή. Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια» αναφέρει η ανακοίνωση.

 • 08:53 14/04/2024

  Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

  Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα υπό τον πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Λόγω των έκτακτων συνθηκών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναγκάστηκε να διακόψει το ταξίδι του στις ΗΠΑ και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.

  Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας: «Δυστυχώς όπως όλοι γνωρίζετε υπάρχει μία εξελισσόμενη κατάσταση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ στην περιοχή μας. Πάντα λέω στις ομιλίες μου ότι η Ελλάδα δεν είναι ευλογημένη στην τοποθεσία της στη γεωγραφία. Βρισκόμαστε σε μία περιοχή με κρίσεις που συμβαίνουν ξανά και ξανά. Λόγω του χαρτοφυλακίου μου θα πρέπει να συμμετέχω στο κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, την Κυριακή 14 Απριλίου το απόγευμα. Πρέπει να επιστρέψω εσπευσμένα στην Αθήνα».

 • 08:40 14/04/2024

  Ο εναέριος χώρος του Ισραήλ άνοιξε, ενώ αναμένεται ότι θα επηρεαστούν οι πτήσεις από το Τελ Αβίβ

  Το Ισραήλ άνοιξε σήμερα τον εναέριο χώρο του στις 07:30 το πρωί (τοπική ώρα), όπως ανακοίνωσε η αρχή αεροδρομίων της χώρας, μετά την ιρανική επίθεση με εκατοντάδες drones και πυραύλους στην διάρκεια της νύχτας.

  Ανακοινώθηκε επίσης, ότι οι πτήσεις από το Τελ Αβίβ αναμένεται ότι θα επηρεαστούν, ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν θα πρέπει να ελέγξουν τους χρόνους των πτήσεών τους.

 • 08:20 14/04/2024

  Όστιν: Δεν θέλουμε πόλεμο αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε

  «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές από το Ιράν και τα ενεργούμενά του» και «καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις», ανέφερε ο κ. Όστιν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

  Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αξίωσε το Ιράν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προσθέτοντας πως «δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ».

 • 08:00 14/04/2024

  Το 99% των 300 περίπου βλημάτων αναχαιτίστηκαν – ΦΩΤΟ και Βίντεο από τον IDF

  Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι λέει ότι το 99% των 300 περίπου βλημάτων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα.

  Λέει ότι το Ιράν εκτόξευσε 170 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ και κανένα δεν μπήκε στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Όλοι καταρρίφθηκαν εκτός των συνόρων της χώρας από το Ισραήλ και τους συμμάχους του.

Ο Hagari λέει ότι προκλήθηκαν μικρές ζημιές στις υποδομές στο Nevatim, αλλά η αεροπορική βάση λειτουργεί κανονικά, όπως φαίνεται και στο βίντεο.

«Όπως μπορείτε να δείτε τώρα, η βάση λειτουργεί και συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά της. Στην εικόνα, μπορείτε να δείτε τον διάδρομο προσγείωσης στο Nevatim», λέει, δείχνοντας πλάνα από την αεροπορική βάση.

07:55 14/04/2024

Το IDF λέει ότι στόχευσε τοποθεσίες που ανήκουν στην ελίτ δύναμη Radwan της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι έπληξε τοποθεσίες που ανήκουν στην ελίτ δύναμη Ραντβάν της Χεζμπολάχ στην Τζμπάα του νότιου Λιβάνου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Άλλα κτίρια που λέει ο IDF ότι χρησιμοποιούνται από την τρομοκρατική ομάδα στο Khiam και στο Kafr Kila χτυπήθηκαν επίσης.

Τα πλήγματα ήρθαν ως απάντηση σε περίπου 40 ρουκέτες που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ τη νύχτα, εν μέσω της ιρανικής επίθεσης.

 • 07:48 14/04/2024

  Το Ιράν προειδοποιεί ότι η απάντησή του θα είναι «δυνατότερη και πιο αποφασιστική» εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί μετά τα τελευταία πλήγματα

  Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει με περισσότερη δύναμη εάν το Ισραήλ ανταπαντήσει για τα πλήγματα αυτού του Σαββατοκύριακου, τα οποία η Τεχεράνη είπε ότι ήταν η δική της απάντηση σε μια ισραηλινή επίθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Δαμασκό, πρωτεύουσα της Συρίας.

  «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα διστάσει να ασκήσει το εγγενές της δικαίωμα αυτοάμυνας όταν απαιτείται», δήλωσε ο πρεσβευτής του Ιράν και μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, σε δήλωση.

 • 07:39 14/04/2024

  Gallant: Το IDF σταμάτησε την επίθεση εντυπωσιακά, η επίθεση δεν έχει ακόμη τελειώσει

  Μετά την αξιολόγηση της κατάστασης με τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Πολέμου Μπένι Γκαντζ, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ λέει ότι το Ισραήλ πέτυχε να ανακόψει την κύρια ιρανική επίθεση.

  Παράλληλα, προειδοποιεί ότι «η επίθεση δεν έχει ακόμη τελειώσει. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και προσοχή στις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου των IDF και να προετοιμαστούμε για κάθε σενάριο».

  «Το Ισραήλ άντεξε μια επίθεση απόψε από εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ο Ισραηλινός Στρατός σταμάτησε την επίθεση εντυπωσιακά», λέει, επαινώντας τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους.

  Λέει ότι όλος ο κόσμος είδε το Ιράν για αυτό που είναι, «ένα τρομοκρατικό κράτος που επιτίθεται στο Ισραήλ από απόσταση 1.500 χιλιομέτρων και προσπαθεί να ενεργοποιήσει όλους τους πληρεξουσίους του».

   

 • 07:27 14/04/2024

  Νετανιάχου: «Αναχαιτίσαμε. Μπλοκάραμε. Μαζί θα κερδίσουμε»

  Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δημοσίευσε ένα σύντομο μήνυμα στο X, λέγοντας «Αναχαιτίσαμε. Μπλοκάραμε. Μαζί θα κερδίσουμε»

  Η δήλωση είναι το πρώτο του δημόσιο σχόλιο μετά την επίθεση από το Ιράν.

  Το μήνυμα του Νετανιάχου έρχεται μετά από δίωρη αξιολόγηση της κατάστασης με τον υπουργό Πολέμου Benny Gantz και τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant.

 • 07:05 14/04/2024

  Ισραηλινός αξιωματούχος: Το Ιράν απέτυχε, τώρα είναι η σειρά του να μείνει άυπνο

  Μια ανώτερη ισραηλινή πηγή που επικαλείται το Channel 12 λέει ότι «η επίθεση του Ιράν ήταν μια στρατηγική αποτυχία».

  «Τώρα μπορούν να ετοιμαστούν και να μην κοιμηθούν ήσυχοι», προσθέτει απειλητικά η πηγή.

 • 07:00 14/04/2024

  ΜΜΕ Ισραήλ: Ούτε ένα drone ή πύραυλος κρουζ δεν κατάφερε να διεισδύσει στον ισραηλινό εναέριο χώρο

  Τα ΜΜΕ του Ισραήλ υποστηρίζουν ότι ούτε ένα drone ή πύραυλος κρουζ δεν κατάφερε να διεισδύσει στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

  Σύμφωνα με αναφορές χωρίς πηγές, οι περισσότεροι βαλλιστικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν επίσης έξω από τον ισραηλινό εναέριο χώρο.

  Μια αναφορά στο Ynet αναφέρει ότι περίπου 20 πύραυλοι κρουζ καταρρίφθηκαν κοντά στα σύνορα του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιορδανία βοήθησαν στην κατάρριψη πολλών από τα drones.

 • 06:35 14/04/2024

  Το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 βλήματα σε αεροπορική επίθεση – έκθεση

  Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 185 drones, 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους και 36 πυραύλους κρουζ στο Ισραήλ, λένε δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι στους New York Times.

  Αν και τα περισσότερα εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, μερικά προέρχονταν επίσης από το Ιράκ και την Υεμένη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν λέει ότι οι πύραυλοι προήλθαν από τη Συρία, καθώς και από την Υεμένη και το Ιράκ.

 • 06:16 14/04/2024

  Η έκθεση αναφέρει ότι η ισραηλινή απάντηση θα συντονιστεί με τους συμμάχους

  Το Ισραήλ θα συντονίσει την απάντησή του με τους συμμάχους του, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που μίλησε ανώνυμα.

  Το σχόλιο έρχεται έπειτα από αναφορές που έδειξαν ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει στο Ιράν με βιαστικό τρόπο και χωρίς διαβούλευση μαζί του.

 • 06:10 14/04/2024

  Κανένα αεροπλάνο δεν πετάει στη Μέση Ανατολή – ΦΩΤΟ

  Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία από το Flight Radar 24 που δείχνει το Ισραήλ, την Ιορδανία, τη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο χωρίς κανένα αεροπλάνο.

 • 06:00 14/04/2024

  Ρουκέτα χτυπά τον Κάτζριν, χωρίς τραυματισμούς

  Ένας πύραυλος προσέκρουσε στο Κατζρίν, τη μοναχική πόλη του Γκολάν, προκαλώντας ελαφριά ζημιά σε μια κατασκευή.

 • 05:52 14/04/2024

  Ανησυχία από τις ΗΠΑ

  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ιδιωτικά ότι ανησυχεί που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί να φέρει τις ΗΠΑ σε μια μεγαλύτερη σύγκρουση, σύμφωνα με το NBC News, το οποίο επικαλείται «τρία άτομα που γνωρίζουν τα σχόλιά του.

  Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης ότι το Ισραήλ μπορεί να ενεργήσει βιαστικά στον απόηχο της ιρανικής επίθεσης χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις συνέπειες, σύμφωνα με την έκθεση.

  Επικαλούμενες έναν ανώτερο διοικητικό αξιωματούχο και έναν ανώτερο αξιωματούχο της άμυνας, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι ανησυχίες του Λευκού Οίκου προέρχονται από τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξήγαγε τον πόλεμο του στη Γάζα και την επίθεση στον ανώτερο Ιρανό στρατηγό Μοχάμαντ Ρέζα Ζαχέντι στη Δαμασκό.

  Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι το Ισραήλ αναζητά έναν πλήρη πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν μπορούν να είναι σίγουροι, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

  Ο κυβερνητικός αξιωματούχος εκφράζει επίσης απογοήτευση για το χτύπημα στη Δαμασκό που οδήγησε στην ιρανική επίθεση.

  «Δεν νομίζω ότι είχαν στρατηγική», λέει ο αξιωματούχος. «Οι Ισραηλινοί δεν παίρνουν πάντα τις καλύτερες στρατηγικές αποφάσεις».

 • 05:00 14/04/2024

  Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εκτάκτως έπειτα από αίτημα του Ισραήλ

  Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει την Κυριακή αφού το Ισραήλ ζήτησε από το Συμβούλιο να καταδικάσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και να χαρακτηρίσει το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν τρομοκρατική οργάνωση.

  Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 4 μ.μ. EST (11 μ.μ. ώρα Ισραήλ), σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που δημοσιεύτηκε αργά το Σάββατο.

  Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, ζήτησε από το συμβούλιο να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση με επιστολή του το Σάββατο στον πρόεδρο του συμβουλίου.

 • 04:24 14/04/2024

  Συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου

  Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας και του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου στο στρατιωτικό αρχηγείο του Ισραηλινού Στρατού Kirya στο Τελ Αβίβ, αναφέρει το γραφείο του.

  Ισραήλ Νετανιάχου
  Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τηλεφωνεί στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από το στρατιωτικό αρχηγείο του Ισραηλινού Στρατού Kirya στο Τελ Αβίβ στις 14 Απριλίου 2024. (GPO)
 • 04:50 14/04/2024

  Οι Ιρανοί συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν την επίθεση κατά του Ισραήλ

  Οι Ιρανοί βγαίνουν στους δρόμους για να γιορτάσουν την επίθεση στο Ισραήλ, παρόλο που άλλοι περιμένουν σε μεγάλες ουρές για φυσικό αέριο πριν από αυτό που αναμένεται να είναι μια σκληρή ισραηλινή απάντηση.

  “Θάνατος στο Ισραήλ!” και «Θάνατος στην Αμερική!» φωνάζουν οι διαδηλωτές στην Πλατεία της Παλαιστίνης της Τεχεράνης, αφού συγκεντρώθηκαν μετά την ανακοίνωση από τους Φρουρούς της Επανάστασης για την έναρξη της επιχείρησης Honest Promise.

  Ιράν
  Φωτογραφία: AFP

   

   

 • 04:35 14/04/2024

  Οι σειρήνες πυραύλων ηχούν στα υψώματα του Γκολάν

  Οι σειρήνες πυραύλων ηχούν σε δύο κοινότητες στα Υψίπεδα του Γκολάν, λέει η Διοίκηση Homefront.

 • 04:50 14/04/2024

  IDF: Καταρρίφθηκε η «συντριπτική πλειοψηφία» βαλλιστικών πυραύλων

  Το IDF σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αναχαίτισε τη «συντριπτική πλειοψηφία» των δεκάδων ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ.

  Οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν από το σύστημα αεράμυνας Arrow πριν προλάβουν να εισέλθουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο, σύμφωνα με το IDF.

  «Εντοπίστηκαν μερικές επιπτώσεις, μεταξύ αυτών σε στρατιωτική βάση στο νότο της χώρας, με μικρές ζημιές σε υποδομές», αναφέρει η δήλωση.

  Πολλές δεκάδες drones και πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν καταρρίφθηκαν επίσης από μαχητικά αεροσκάφη, λέει ο στρατός.

 • 04:48 14/04/2024

  Οι ΗΠΑ θέλουν εκ των προτέρων ειδοποίηση εάν το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν – έκθεση

  Το CNN αναφέρει ότι ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ζήτησε από τον ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ να προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον προτού το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν, εάν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

  Το αίτημα υποβλήθηκε όταν οι δυο τους μίλησαν το βράδυ του Σαββάτου, αναφέρει το CNN.

 • 04:43 14/04/2024

  Το Ιράν κινδυνεύει με περιφερειακό πόλεμο, προειδοποιεί η Γερμανία

  Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδικάζει τις ιρανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ισραήλ «με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Σολτς στην Κίνα.

  «Με αυτήν την ανεύθυνη και αδικαιολόγητη επίθεση, το Ιράν διακινδυνεύει μια περιφερειακή πυρκαγιά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit μετά την άφιξη του Scholz στην κινεζική πόλη Chongqing.

  «Η Γερμανία στέκεται στενά στο πλευρό του Ισραήλ», προσθέτει ο Hebestreit. «Τώρα θα συζητήσουμε περαιτέρω αντιδράσεις στενά με τους εταίρους και τους συμμάχους μας στο G7».

 • 04:38 14/04/2024

  Ο Τραμπ λέει ότι η επίθεση στο Ιράν δεν θα είχε συμβεί αν ήταν πρόεδρος: «Το ξέρετε, το ξέρουν, όλοι το ξέρουν αυτό»

  Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αφιερώνει χρόνο από την επανεκλογή του στην Πενσυλβάνια για να σχολιάσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

  «Δέχονται επίθεση αυτή τη στιγμή, γιατί εμείς [οι ΗΠΑ] δείχνουμε μεγάλη αδυναμία. Αυτό δεν θα είχε συμβεί αν ήμασταν στην εξουσία – το ξέρετε, το ξέρουν, όλοι το ξέρουν αυτό».

  «Η Αμερική προσεύχεται για το Ισραήλ, στέλνουμε την απόλυτη υποστήριξή μας», λέει ο Τραμπ.

 • 04:00 14/04/2024

  Συγκλονίζουν τα βίντεο από πυραύλους και drones στον ουρανό του Τελ Αβίβ

  Σοκάρουν τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους στο Ισραήλ.

03:27 14/04/2024

Η στιγμή της αναχαίτισης ιρανικού πυραύλου στο διάστημα

Μια σπάνια στιγμή καταγράφηκε από τις κάμερες κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Στο συγκεκριμένο στιγμιότυπο, ένα αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ αποτρέπει έναν βαλλιστικό πύραυλο του Ιράν εκτός της γήινης ατμόσφαιρας, δηλαδή στο διάστημα!

Το βίντεο καταγράφηκε από ερασιτεχνικές κάμερες και αποτελεί σπάνιο φαινόμενο.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, το αντιπυραυλικό σύστημα που απέκρουσε τον ιρανικό πύραυλο εκτός της γήινης ατμόσφαιρας πιθανότατα ήταν το Arrow-3.

 • 03:19 14/04/2024

  Φρουροί της Επανάστασης: Θα απαντήσουμε σε όποια επίθεση από Ισραήλ και ΗΠΑ

  Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή «εκτενή» επίθεση, με «drones και πυραύλους» εναντίον του Ισραήλ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

  Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν λίγο αργότερα ότι οποιαδήποτε απειλή προερχόμενη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ θα λάβει αμοιβαία απάντηση από την Τεχεράνη, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση λίγες ώρες μετά την εκδήλωση της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ.

  Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

 

Παγκόσμιος συναγερμός λόγω της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου (13/4).Το Ιράν εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ αργά το Σάββατο στην πρώτη του άμεση επίθεση στο ισραηλινό έδαφος, ένα πλήγμα αντιποίνων που αύξησε την απειλή μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης, καθώς οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν για «σιδερένια στήριξη»  στο Ισραήλ.

Οι σειρήνες ηχούσαν και οι δημοσιογράφοι του Reuters στο Ισραήλ άκουσαν μακρινούς δυνατούς κρότους από αυτό που τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούσαν εναέρια χτυπήματα σε drones. Οι αρχές ανέφεραν ότι ένα 7χρονο κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους εδάφους-εδάφους στο Ισραήλ, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν εκτός των ισραηλινών συνόρων. Περιελάμβαναν περισσότερους από 10 πυραύλους κρουζ σύμφωνα με τον ίδιο.

Ισραήλ Ιράν

Πύραυλοι αναχαίτισης εκτοξεύονται σε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ, όπως φαίνεται πάνω από το Τελ Αβίβ στις 14 Απριλίου 2024. (Tomer Neuberg/Flash90)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν λέει ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν το Ισραήλ να απομακρύνει σχεδόν όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον του σε μια «άνευ προηγουμένου επίθεση» εναντίον του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας άμυνες και αεροπλάνα που μετακινήθηκαν στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα. Το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 του Ισραήλ επικαλέστηκε έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται να λέει ότι θα υπάρξει «σημαντική απάντηση» στην επίθεση.

Το Ιράν είχε υποσχεθεί αντίποινα για αυτό που αποκάλεσε το ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου που σκότωσε επτά αξιωματικούς του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο ανώτερων διοικητών και είπε ότι το χτύπημα του ήταν τιμωρία για τα «ισραηλινά εγκλήματα». Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση στο προξενείο.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση του Ιράν, λέγοντας ότι είναι «βαθιά ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που τώρα διανύει τον έβδομο μήνα του, έχει εντείνει τις εντάσεις στην περιοχή, επεκτείνοντας τα μέτωπα με τον Λίβανο και τη Συρία και προκαλώντας πυρά μεγάλης εμβέλειας σε ισραηλινούς στόχους από την Υεμένη και το Ιράκ.

Κλιμάκωση στην περιοχή

Ο Νετανιάχου συγκάλεσε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ σε στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ, ανέφερε το γραφείο του. Το Ισραήλ και ο Λίβανος δήλωσαν ότι έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους το βράδυ του Σαββάτου. Η Ιορδανία, η οποία βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, είχε προετοιμάσει την αεράμυνα για να αναχαιτίσει οποιοδήποτε drone ή πύραυλο που παραβίαζε το έδαφός της, δήλωσαν δύο περιφερειακές πηγές ασφαλείας.

Κάτοικοι σε πολλές πόλεις της Ιορδανίας είπαν ότι άκουσαν έντονη εναέρια δραστηριότητα. Η Συρία, σύμμαχος του Ιράν, δήλωσε ότι θέτει τα αμυντικά της συστήματα εδάφους-αέρος γύρω από την πρωτεύουσα και τις μεγάλες βάσεις σε κατάσταση συναγερμού, ανέφεραν πηγές του στρατού εκεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία, η Τσεχία, η Δανία, η Γαλλία, το Μεξικό, η Ολλανδία και η Νορβηγία καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν.

Δείτε LIVE εικόνα

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.