Πομπέο: «Οι κυρώσεις είναι σαφές μήνυμα πως δεν θα ανεχθούμε συναλλαγές με την Ρωσία»

Πομπέο: «Οι κυρώσεις είναι σαφές μήνυμα πως δεν θα ανεχθούμε συναλλαγές με την Ρωσία»

 

Για τις κυρώσεις τις οποίες επέβαλε ο Λευκός Οίκος στην Τουρκία για τους S-400 αναφέρθηκε ε ανακοίνωση του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

“Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις στην Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών της Δημοκρατίας της Τουρκίας (SSB) σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA για την εν γνώσει της συμμετοχή σε σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια οντότητα εξαγωγών όπλων της Ρωσίας, την προμήθεια δηλαδή του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος S-400.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς θεώρησης για τον Δρ. Ισμαΐλ Ντεμίρ, πρόεδρο της SSB και άλλους αξιωματούχους της SSB.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στο υψηλότερο επίπεδο και σε πολλές περιπτώσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κονδύλια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και στη ρωσική πρόσβαση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία.

Πομπέο: «Οι κυρώσεις είναι σαφές μήνυμα πως δεν θα ανεχθούμε συναλλαγές με την Ρωσία»

 

Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει με την προμήθεια και τη δοκιμή των S-400, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων.

Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή της Τουρκίας και την εκκρεμούσα απομάκρυνση από την παγκόσμια συνεργασία F-35 Joint Strike Fighter.

Η σημερινή κίνηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν πλήρως το τμήμα 231 του CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς της άμυνας και των πληροφοριών της Ρωσίας.

Προτρέπω επίσης την Τουρκία να επιλύσει αμέσως το πρόβλημα των S-400 σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την επί δεκαετίες ιστορική μας παραγωγική συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής από την Τουρκία των S-400 το συντομότερο δυνατό”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.