Ποσοστό ρεκόρ: Πόσοι θέλουν ανεξαρτησία της Σκωτίας από Ηνωμένο Βασίλειο

Η υποστήριξη για την ανεξαρτησία της Σκωτίας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση, από την εταιρεία Ipsos MORI, διαπίστωσε ότι το 58% των ανθρώπων στη Σκωτία που θα ψήφιζαν τάσσονται υπέρ του «Ναι», με το 42% να λέει ότι θα ψηφίσουν «Όχι».
Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας που έχει καταγραφεί ποτέ.

Όταν εκείνοι που είναι αναποφάσιστοι αποκλειστούν από το σύνολο, τότε το ποσοστό υπέρ του «Ναι» γίνεται 55% έναντι 45% υπέρ του «Όχι». Στο δημοψήφισμα του 2014, το «Όχι» κέρδισε κατά 55% έναντι 45% του «Ναι».

Η υποστήριξη για την ανεξαρτησία της Σκωτίας έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, με πολλούς Σκωτσέζους να βλέπουν τον χειρισμό της κρίσης από την κυβέρνηση του Holyrood πιο θετικά από εκείνη της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει λάβει συχνά διαφορετικές αποφάσεις από την κυβέρνηση του Γουέστμινστερ κατά τη διάρκεια της πανδημίας,απαγορεύοντας πρόσφατα τις επισκέψεις νοικοκυριών, ενώ φαίνεται πιο διστακτική στο άνοιγμα των παμπ και εστιατορίων.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζεον, αντιμετωπίζεται θετικά από τουλάχιστον τα 2/3 των Σκωτσέζων, σε σύγκριση με τον Τζόνσον που αντιμετωπίζεται αρνητικά από τρεις στους τέσσερις.

Η Στέρτζον ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι σκοπεύει να εκδώσει ένα νομοσχέδιο για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, με προθεσμία τον Μάρτιο.

Οι υπουργοί έχουν αποδεχτεί ότι δεν υπάρχει χρόνος για νέα ψηφοφορία πριν από τις εκλογές του κοινοβουλίου της Σκωτίας τον επόμενο Μάιο, αλλά το νομοσχέδιο θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και το πιθανό ερώτημα που πρέπει να τεθεί σε ένα νέο δημοψήφισμα βάσει του οποίου το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, SNP, θα κάνει εκστρατεία στις εκλογές.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας απαιτεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μεταβιβάσει εξουσίες για τη διεξαγωγή ενός νομικά δεσμευτικού δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Ο Τζόνσον έχει αποκλείσει κάτι τέτοιο, ενώ ορισμένα ανώτερα στελέχη του SNP πρότειναν να το δοκιμάσουν στο δικαστήριο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.