Έρευνα Kapa Research: «Όχι» σε πρόωρες εκλογές, ανάκαμψη της ΝΔ – Τι λένε οι πολίτες για πιθανή συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Οχι στα σενάρια των πρόωρων εκλογών, ναι στην ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης, με εστίαση όμως στα θέματα κόστους διαβίωσης, υγείας και ασφάλειας του πολίτη. Αυτά είναι τα συμπεράσματα της έρευνας της Kapa Research, για το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο μετά τις ευρωεκλογές.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kapa Research που δημοσιεύει η Απογευματινή της Κυριακής, κρατά ή και αυξάνει ελαφρώς τις δυνάμεις της, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζει πτώση, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, φαίνεται ότι δεν πείθει καθώς η πλειοψηφία των πολιτών ζητά άλλον αρχηγό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα της Kapa Research

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ εμφανίζει ανάκαμψη δύο ποσοστιαίων μονάδων, την ώρα που τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι καθηλωμένα- με τον ΣΥΡΙΖΑ σε περαιτέρω πτώση- λόγω των εσωκομματικών τριβών.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ φαίνεται ότι ξεπερνά τον πήχυ του 30%, ενώ αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται κάτω από το 15% (13,5%) με το ΠΑΣΟΚ να τον πλησιάζει στη μία μονάδα περίπου (12,2%), χωρίς όμως να ενισχύει τις δυνάμεις του. Τα υπόλοιπα κόμματα, με μικρές αυξομειώσεις κρατούν τις δυνάμεις που κατέγραψαν στις ευρωεκλογές

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού για πρώτη φορά η πλειοψηφία (61%) ζητά να εκλεγεί άλλο πρόσωπο, ενώ μόνο το 28% υποστηρίζει την επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Όσο για τη δημοφιλία του πρωθυπουργού επανέρχεται στα υψηλά, προεκλογικά ποσοστά.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για σενάριο πρόωρων εκλογών, οι δύο στους τρεις (66%) απαντούν αρνητικά και επιλέγουν να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση. Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται το 29% των ερωτηθέντων. Στην πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγές και εκτίμηση), η ΝΔ ανακάμπτει με 30,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 13,5% με το ΠΑΣΟΚ να κινείται στο 12,2%.

Παράλληλα, στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μπροστά με 46%, πάνω και από τον «κανέναν» (37%) και διατηρώντας μεγάλη διαφορά από τον Στ. Κασσελάκη (9%) και Ν. Ανδρουλάκη (7%). Μεγάλη η διαφορά υπέρ του πρωθυπουργού στο δείκτη της δημοτικότητας πολιτικών αρχηγών με 42%, με τον Στ. Κασσελάκη να βρίσκεται στην έβδομη θέση με 19%, πίσω και από την Αφρ. Λατινοπούλου (20%).

Στο ερώτημα αν η χώρα κινείται σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση, το 38% απαντά θετικά και το 60% αρνητικά, κάτι που σημαίνει ότι ο πήχης για την κυβέρνηση στα τρία χρόνια που ακολουθούν είναι πολύ ψηλότερα από ποτέ.
Η τάση αυτή διευκολύνεται και από την εικόνα κρίσης και εσωστρέφειας που καταγράφεται για τη μετεκλογική πορεία τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κρίση δείχνει να γενικεύεται, αγγίζοντας ακόμα και τον πρόεδρο του κόμματος. Συγκεκριμένα, μόλις ο ένας στους τέσσερις εκτιμά πλέον ότι πρέπει να παραμείνει πρόεδρος το Στέφανος Κασσελάκης ενώ ο ένας στους δύο (51%) ζητά να εκλεγεί άλλο πρόσωπο. Αλλά και το rebranding του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται να έχει την απόδοση που ίσως προσδοκά ο πρώην πρωθυπουργός, καθώς το 47% εκτιμά πως ο Αλέξης Τσίπρας καλό είναι να μείνει στα μετόπισθεν και να βοηθήσει τη χώρα όπως μπορεί ως πρώην πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, διχασμός επικρατεί ως προς το πότε θα πρέπει να γίνουν εσωκομματικές εκλογές-το φθινόπωρο του 2024 ή το 2025, όπως ορίζει το καταστατικό.

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.