Εμφύλιος πόλεμος στη δεξιά πολυκατοικία για τα λάφυρα της επόμενης ημέρας

Την προηγούμενη βδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «με ανατριχιαστική προσκόλληση στις συνταγές που βάζουν τα κέρδη λίγων, πάνω από την κοινωνία» με αφορμή τα διάφορα deal που στήνει στο παρασκήνιο με επιχειρηματίες με στόχο να τα εφαρμόσει στις 8 Ιουλίου αν εκλεγεί στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός είχε καταγγείλει μεταξύ άλλων ότι στο επίκεντρο της μοιρασιάς των λαφύρων είναι κυρίως:

1) ο χώρος της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου (ΔΕΗ, μεταλλεύματα, υδρογονάνθρακες κ.α),

2) οι συντάξεις με την είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών στον κλάδο των επικουρικών και των συντάξεων,

3) το χώρο της υγείας με την ένταξη των μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων μέσα στα κρατικά νοσοκομεία,

4) τουρισμός.

Πρόκειται για ένα New Deal της μεγαλοαστικής τάξης στην χώρας (ολιγάρχες), πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο ουσιαστικό από αυτό που υλοποιήθηκε την ταραχώδη περίοδο 1989-1993.

Εκείνη την περίοδο στο επίκεντρο του deal ήταν οι ραδιοτηλεοπτικές άδειες και οι τηλεπικοινωνίες και ο κατασκευαστικός τομέας.

Τώρα αυτό που επιχειρείται είναι πολύ πιο σημαντικό και πολύ πιο καίριο.

Ουσιαστικά μιλάμε για το κομβικό deal της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Όπου έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην οικονομία μετά από μια 10ετία σκληρής κρίσης όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για τους επιχειρηματικούς γίγαντες της χώρας.

Παλιοί όμιλοι που πρωταγωνίστησαν εκείνη την περίοδο δεν υπάρχουν είτε έχουν σμικρυνθεί (ΔΟΛ, Μπόμπολας κ.α) και οι νεώτεροι διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην επόμενη ημέρα.

Για αυτό το deal ουσιαστικά κατηγορεί και καταγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις αρχές Ιουνίου το deal αυτό το περιέγραφαν και οι αναλυτές από τον χώρο της ΝΔ ενώ σε άλλες αναλύσεις μιλούσαν και για τον πόλεμο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Από το Liberal, ο Θανάσης Μαυρίδης μιλούσε για πυρηνικό πόλεμο επειχειρηματιών.

«Οι διαδρομιστές λένε ότι επίκειται ένας μεγάλος επιχειρηματικός πόλεμος.

»Και δεν μιλάνε απλά για εχθροπραξίες. Αλλά για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, για μία πυρηνική σύγκρουση.

»Και πριν βιαστείτε να πείτε ότι αυτό είναι οπωσδήποτε κάτι κακό, υπό την έννοια ότι θα προκαλέσει ζημίες στην ήδη ταλαιπωρημένη Οικονομία, θα πρέπει να θυμηθείτε ότι οι πόλεμοι στον καπιταλισμό είναι το λίπασμα της ανάπτυξης.

»Οι επιθετικές εξαγορές, ο αγώνας δρόμου για την απόκτηση περισσότερων θέσεων στην αγορά, σημαίνει νέο χρήμα στην αγορά, άνοδο των αξιών. Θα υπάρξουν και θύματα!

»Γι αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία.

»Υπάρχει όμως και η θετική πλευρά! Για να μπουν οι ξένοι επενδυτές χρειάζεται πρώτα να δουν ελληνικά λεφτά να μπαίνουν στην αγορά.

»Κάπως έτσι θα ξεκινήσει η κούρσα των επενδύσεων!» έγραφε στο άρθρο του με τίτλο «Οι επιχειρηματίες ετοιμάζονται για πυρηνικό πόλεμο».

Όμως πιο καθαρό στο μήνυμα που εκπέμπει προς ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι και το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της Κυριακής (30 Ιουνίου) με τίτλο «Το φιλελεύθερο αφήγημα και οι κίνδυνοι».

Σε αυτό Αλέξης Παπαχελάς μιλά για τα νέα δεδομένα που θα υπάρχουν την επομένη των εκλογών με κυβέρνηση Μητσοτάκη και κυρίως για την ευφορία στην αγορά και στο επιχειρείν.

«Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή. Η κουλτούρα της αρπαχτής, του εύκολου πλουτισμού, αλλά και της κανονικής απάτης, παραμένει ζωντανή.

»Η νέα διακυβέρνηση πρέπει να είναι αμείλικτη απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα» τονίζει ο Αλέξης Παπαχελάς και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα προς ορισμένους επιχειρηματίες.

«Θα πρέπει να νιώσουν ότι στη χώρα υπάρχουν κανόνες και ότι κανείς δεν τους χρωστάει τίποτα, ούτε και οφείλει να τους ρωτάει πού θα πουληθεί τι.

»Γι’ αυτό έχουμε θεσμούς, διαδικασίες, διαγωνισμούς, που όταν δεν εφαρμόζονται, καταλήγουμε στον εισαγγελικό ακτιβισμό και ενίοτε στην αναποτελεσματική διωκτική παράνοια» υπογραμμίζει ο Αλέξης Παπαχελάς με το ιδιαίτερο κέντρο βάρους να πηγαίνει στην φράση «κανείς δεν τους χρωστάει τίποτα, ούτε και οφείλει να τους ρωτάει πού θα πουληθεί τι».

Όπως γίνεται φανερό οι επόμενες εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες σε όλα τα επίπεδα.

Πέρα όλων των άλλων γιατί κάποιοι θα ερμηνεύσουν την ψήφο των πολιτών στην ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως λευκή επιταγή για την νέα έφοδο τους στα δημόσια αγαθά.

Και σκεφτείτε πόσο μεγάλη αγωνία υπάρχει που έχουν ξεκινήσει τον πόλεμο μεταξύ τους πριν καν φθάσουν στην εξουσία!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.