H παρθενική εμφάνιση του «ΑΤΛΑΣ 1» σε άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού και το σχέδιο για τη Μεσόγειο

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το διάστημα 15 – 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Μυρτώο άσκηση μικρής κλίμακος του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Η είδηση όμως ήταν η παρθενική εμφάνιση του ενός εκ των δύο νεοαποκτηθέντων Πλοίων Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ), ΑΤΛΑΣ 1.

Πρόκειται για πλοίο το οποίο ναυπηγήθηκε το 1999 για εμπορική χρήση και που το 2019 ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης δώρισε στο Πολεμικό Ναυτικό. Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο δώρισε και δεύτερο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης, με την ονομασία «ΗΡΑΚΛΗΣ».

Το ΑΤΛΑΣ, ήταν η πρώτη φορά που πήρε μέρος σε άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, κατά την διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκε σε μεταφορά φόρτου εφοδίων και κρίσιμου βαρέως υλικού. Στις δυνατότητές τους είναι ο ανεφοδιασμός τους Στόλου, όπως η πετρέλευση πλοίων σε ανοιχτή θάλασσα κι παροχή λιπαντικών ή ακόμη και πόσιμου νερού. Και τα δύο πλοία υπάγονται στην διοίκηση φρεγατών.

Όμως, οι δυνατότητές τους, και η ένταξή τους στον Ελληνικό Στόλο, προσδίδουν στο ΠΝ μία μονοπωλιακή δυνατότητα. Τα συγκεκριμένα πλοία διαθέτουν Dynamic Positioning System, δηλαδή σύστημα σταθεροποίησης σε ακινησία κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Αυτό, όπως και ο σχεδιασμός τους, τα καθιστά ως τα μοναδικά πλοία Πολεμικού Ναυτικού σε όλη την Μεσόγειο που έχουν την δυνατότητα διάσωσης υποβρυχίων. Κάτι που δημιουργεί μονοπωλιακή πολιτική και φέρνουν την χώρα μας σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση όχι μόνο λόγω της δυνατότητας ανάληψης ιδιαίτερων αποστολών αλλά και υψηλών δυνατοτήτων.

Και αυτή τη δυνατότητα το Πολεμικό Ναυτικό την απέκτησε αθόρυβα, με δύο δωρεές πολύ σημαντικές, που πλέον το φέρνουν σε πλεονεκτική θέση στην Μεσόγειο, αφού όποιος χρειαστεί βοήθεια σε υποβρυχιακό επίπεδο μόνο το ΠΝ θα μπορεί να του την προσφέρει, με το ανάλογο κόστος βέβαια

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.