Δύσκολη νύχτα σε Ηλεία και Αχαΐα

Με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έλαχε να συμπέσει η πρώτη μεγάλη ολονύκτια μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες για το φετινό καλοκαίρι, καθώς στην Ηλεία, κυρίως, αλλά και στην Αχαΐα οι δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν από νωρίς το μεσημέρι παραμένουν ανεξέλεγκτες.

Το «κοκτέιλ» ζέστης, ισχυρών ανέμων και ξηρασίας, γνωστό και ως φαινόμενο hot-dry-windy, φαίνεται πως αποδείχτηκε καταλυτικό ώστε να ξεσπάσουν και σήμερα δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα, τα πλέον… επίμονα εξ αυτών να αποδεικνύονται εκείνα στην Πελοπόννησο, όπου, άλλωστε, είχαμε έναν νεκρό, δύο τραυματίες, αλλά και σημαντικές υλικές καταστροφές. Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι συνθήκες κατάσβεσης παραμένουν ιδιαίτερα δύσκολες στις περιοχές Μαστραντώνη Αχαΐας και Αλποχώρι Ηλείας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της τελευταίας σημερινής ενημέρωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, ο εκπρόσωπος Τύπου, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, ανέφερε πως για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Ηλεία επιχειρούν, πλέον, 120 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 43 οχήματα, προσθέτοντας πως εθελοντές, αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συνδράμουν στην όλη επιχείρηση κατάσβεσής της, ενώ περιοδικά, μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Επισήμανε δε πως η φωτιά που από την Αχαΐα πέρασε στην Ηλεία, έχει δημιουργήσει ένα πύρινο μέτωπο μήκους άνω των 10 χιλιομέτρων.

Όσον αφορά στον κτηνοτρόφο ηλικίας περίπου 54-55 ετών από τα Χανάκια Ηλείας, που έχασε τη ζωή του σήμερα το απόγευμα, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε, πέθανε από αναρρόφηση τροφής στο νοσοκομείο του Πύργου όπου είχε μεταφερθεί χωρίς τις αισθήσεις του, φέρεται να είχε πάει να βοηθήσει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στη Μυρτιά.

Στο ίδιο νοσοκομείο διακομίστηκε και ένας πυροσβέστης που μετείχε στη κατάσβεση της πυρκαγιάς, ο οποίος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκτέθηκε στις φλόγες. Ωστόσο, μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών αποχώρησε χωρίς να χρήζει νοσηλείας. Πιο άτυχος στάθηκε ένας αστυνομικός που συμμετείχε στα μέτρα που είχαν ληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή λόγω της πυρκαγιάς, καθώς, κατά την εφαρμογή τους δημιουργήθηκε μικροένταση, με αποτέλεσμα να αισθανθεί δυσφορία και να χρειαστεί να διακομιστεί στο νοσοκομείο. Πλέον, ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στη μονάδα εμφραγμάτων του νοσοκομείου του Πύργου, όπου και παραμένει νοσηλευόμενος.

Οι κάτοικοι από τα χωριά και τους οικισμούς της Ηλείας (Αλεποχωρίου, Χανακίων, Μυρτιάς, Σκουροχωρίου, Αγίου Ηλία και Σκαφιδιάς) που εκκενώθηκαν λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή, θα διαμείνουν προσωρινά στα κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή και στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας, στον Πύργο.

Ο πρώτος μεγάλος συναγερμός σήμανε νωρίς το μεσημέρι για δασικές πυρκαγιές σε Αρκαδία και Αργολίδα, όπου διατάχθηκαν εκκενώσεις οικισμών, ενώ ακολούθησε η φωτιά που ξέσπασε στο Μαύρο Λιθάρι Αττικής, η οποία όμως ελέγχθηκε μέσα σε δύο ώρες.

Έκτοτε, λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν -σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 χιλιόμετρα- τα μέτωπα στην Πελοπόννησο διαδέχονταν το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα να γίνονται μαζικές εκκενώσεις (26 στον αριθμό) κατόπιν σχετικών μηνυμάτων από το 112, το οποίο, μάλιστα, κάποια στιγμή παρουσίασε βλάβη! Αυτή τη στιγμή, η εικόνα που παρουσιάζεται στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα (Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία και Κρανίδι Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας και Ρίγανη Αγρινίου, μεταξύ άλλων) είναι βελτιωμένη.

Υπενθυμίζεται ότι τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας είναι σε πλήρη ετοιμότητα μετά από σχετική απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σπίτια και επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες

Στην Αχαΐα, στον Δήμο Ερυμάνθου, οι φλόγες έκαψαν δύο σπίτια, αποθήκες, στάβλους και ΙΧ, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στο Κρανίδι Αργολίδας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, Γιάννη Μαντζούνη, έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις γης και αυλές σπιτιών. «Όλη η φωτιά ήταν εντός του οικισμού και υπήρξαν προβλήματα ηλεκτροδότησης. Η νύχτα θα είναι δύσκολη» τόνισε, εκφράζοντας την ανησυχία του για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Αναφορικά με τη μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία ξεκίνησε κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και το βράδυ η εικόνα ήταν αρκετά καλύτερη, καθώς οι άνεμοι είχαν κοπάσει. Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 18 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων, ώστε να σβήσει το μέτωπο και να μην πλησιάσουν οι φλόγες μέσα στη νύχτα τα χωριά της περιοχής. Μέσα στην ημέρα, πάντως, οι φλόγες πέρασαν μέσα από το χωριό Χωρέμη και έκαψαν τουλάχιστον 6-7 σπίτια.

«Υπάρχουν αρκετές ζημιές. Ο Δήμος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να αποκαταστήσει μόνιμες κατοικίες», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Κώστας Μιχόπουλος, προσθέτοντας πως «οι άνθρωποι (που κάηκαν τα σπίτια τους) θα φιλοξενηθούν κάπου στη Μεγαλόπολη και αύριο και για όσο θα χρειαστεί». Σημειώνεται πως μεταξύ των χωριών που έχουν εκκενωθεί, είναι η Απιδίτσα και το Χρούσο Αρκαδίας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για αύριο, επισημαίνοντας τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς. «Το Σάββατο 22 Ιουνίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει άλλα και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται και για το Σάββατο. Τονίζουμε ότι η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων. Σε περίπτωση πυρκαγιάς θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούνται οι οδηγίες των αρμοδίων αρχών», είπε σχετικά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.