Καύσωνας: «Ψήνεται» σήμερα η Ελλάδα – Η περιοχή που σημειώθηκε πανευρωπαϊκό ρεκόρ με 43,1 βαθμούς

Στον… φούρνο μπήκε σήμερα (12/06) η Ελλάδα λόγω του καύσωνα διαρκείας που «χτυπά» την χώρα μας, με αποτέλεσμα να σημειωθεί η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια.

Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του αναφέρει πως «Σπάρτη 43.1. Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ευρώπη σήμερα!».

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες το πρωί της Τετάρτης σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το πρωί της Τετάρτης, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, όπου ο υδράργυρος τοπικά ξεπερνά τους 34 °C. Παράλληλα, 63 από τους 502 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) καταγράφουν ήδη θερμοκρασίες άνω των 30 °C.

Οι περιοχές που θα «ψηθούν» έως την Παρασκευή

Ο καύσωνας έχει μετατρέψει όλη τη χώρα σε “καμίνι”. Το Έκτακτο Δελτίο Καιρού που εκδόθηκε στις 10-06-2024/1130 τοπική ώρα επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Συγκεκριμένα:

1. Την Τετάρτη (12-6-2024) η θερμοκρασία θα φτάσει :

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά στους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 βαθμούς.

β. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 38 με 40 βαθμούς.

γ. Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς.

δ. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, τοπικά στην Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην Αττική τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, αλλά στις ανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

2. Την Πέμπτη (13-6-2024)

οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές. Μικρή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 41 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

3. Την Παρασκευή (14-6-2024)

η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ αναμένεται μεταβολή του καιρού στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Ακρόπολη: Έκλεισε ο αρχαιολογικός χώρος λόγω καύσωνα – Το ωράριο λειτουργίας

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι σήμερα, Τετάρτη (12/6), ο Αρχαιολογικός Χώρος Ακροπόλεως θα παραμείνει κλειστός από τις 12:00 έως τις 17:00, λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Όσοι έχουν εκδώσει εισιτήρια για το διάστημα 12.00 με 17.00, μπορούν να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο μετά την επαναλειτουργία του στις 17.00, και στο διάστημα 17.00 με 20.00.

«Ξεχύθηκαν» στις παραλίες οι Αθηναίοι

Ανάσες δροσιάς αναζήτησαν εκατοντάδες Αθηναίοι σε κοντινές παραλίες της πρωτεύουσας, για να αντέξουν τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν.

Άνω Λιόσια: Γονείς πήγαν ανεμιστήρες σε Λύκειο λόγω καύσωνα

Στο 2ο ΓΕΛ Άνω Λιοσίων, οι γονείς κινητοποιηθήκαν και συγκέντρωσαν άμεσα ανεμιστήρες, προκειμένου να κάνουν όσο το δυνατόν πιο εύκολες τις συνθήκες διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων για τα παιδιά τους, λόγω καύσωνα.

Όπως έγραψαν στο Facebook οι γονείς κινητοποιήθηκαν από την «αγάπη για τα παιδιά μας, η αγωνία μας, μαζί με το άγχος τους».

«Γονείς του 2ου ΓΕΛ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ με δική τους πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν άμεσα και γρήγορα ανεμιστήρες προκειμένου να κάνουν όσο το δυνατόν πιο εύκολες τις συνθήκες διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων λόγο καιρικών συνθηκών. Οι άρχοντες του τόπου δεν “διάβασαν” προφανώς την εγκύκλιο του υπουργείου. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!» αναφέρεται στην σχετική ανάρτηση στο Facebook.

Και στην Θεσσαλονίκη με ανεμιστήρες

Σημειώνεται πως, σε ανάλογη κίνηση προχώρησαν και οι γονείς του 5ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, όπου το σχολείο στεγάζεται εδώ και τουλάχιστον μια 10ετία σε προκάτ αίθουσες. Σε καμία από αυτές δεν υπάρχει κλιματισμός, ενώ στις περισσότερες δεν έχει καν ανεμιστήρες.

Η διεύθυνση του σχολείου είπε στους γονείς να φέρουν από τα σπίτια τους ανεμιστήρες για να μπορέσουν να αντέξουν οι υποψήφιοι τη σημερινή εξέταση και να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Με απόφαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο έως τις 11.30 π.μ. εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών που προβλέπονται.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.