Πάιατ στο Thessaloniki Summit: Ο αγωγός φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης – Σκοπίων προτεραιότητα των ΗΠΑ

Παρέμβαση στο Thessaloniki Summit 2023 πραγματοποίησε σήμερα ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και νυν υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας πως η Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου αποτελούν «προτεραιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ».

«Οι συντονισμένες ενέργειες που έγιναν μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, από τότε που έγινε η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση στις τιμές ενέργειας, οι οποίες το πρώτο διάστημα είχαν εκτιναχθεί στα ύψη. Οι διακρατικές συνεργασίες έχουν καταλυτική σημασία στη δημιουργία ενεργειακών δικτύων, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών και οικονομιών της Ευρώπης, της ΝΑ Μεσογείου», εξήγησε ο Τζέφρι Πάιατ.

Επισήμανε δε πως «οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως ο IGB και ο αγωγός Θεσσαλονίκη – Βόρεια Μακεδονία, είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, διότι θα συμβάλλουν στην ενεργειακή απεξάρτηση της ΝΑ Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων από τη Gasprom και τη Ρωσία, ενώ βασική προτεραιότητα αποτελεί η Νοτιοανατολική Ευρώπη».

  • Παρακολουθείστε ολόκληρη την ομιλία του Τζέφρι Πάιατ στο Thessaloniki Summit:

*πηγή φωτο/video: grtimes.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.