Έρευνα:Χειρότερο να φοράς χρησιμοποιημένη μάσκα αντί καθόλου

Χειρότερο να φοράς χρησιμοποιημένη μάσκα αντί καθόλου

Χειρότερο να φοράς χρησιμοποιημένη μάσκα αντί καθόλου

Νέα μελέτη επισημαίνει ότι η χρήση ήδη χρησιμοποιημένης μάσκας μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική στην προστασία κατά του κορονοϊού σε σχέση με την παντελή έλλειψη μάσκας.

Οι ερευνητές έθεσαν στο μικροσκόπιο τη χειρουργική μάσκα των τριών στρωμάτων, που είναι σε κοινή χρήση ανάμεσα σε επαγγελματίες υγείας.

Διαπίστωσαν ότι όταν είναι καινούργιες, αυτές οι μάσκες μπορούν να φιλτράρουν σχεδόν τα τρία τέταρτα των μικροσκοπικών σωματιδίων που παραμένουν στον αέρα και θεωρούνται υπεύθυνα για τη μόλυνση.

Αλλά αν χρησιμοποιηθούν περισσότερες της μίας φοράς, φιλτράρουν μόνο το ένα τέταρτο αυτών των μικρών σταγονιδίων, επειδή οι μάσκες παραμορφώνονται σε κάθε χρήση.

Χειρότερο να φοράς χρησιμοποιημένη μάσκα αντί καθόλου

 

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Λόουελ της Μασαχουσέτης και του Πανεπιστημίου Βαπτιστών της Καλιφόρνια είπε ότι τα ευρήματα παρέχουν στοιχεία για το γιατί θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας το σχήμα της μάσκας όταν εξετάζουμε την προστασία της και όταν σχεδιάζουμε νέες μάσκες.

“Είναι φυσιολογικό να πιστεύουμε ότι φορώντας μάσκα, καινούργια ή παλιά, θα είναι πάντα καλύτερα από το να μην φορούμε καθόλου.

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτή η πεποίθηση είναι σωστή για σωματίδια μεγαλύερα από πέντε μικρομέτρα, αλλά όχι για λεπτά σωματίδια μικρότερα των 2,5 μικρομέτρων” είπε ο ένας από τους ερευνητές, ο δρ Jinxiang Xi, συνεργαζόμενος καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο Λόουελ.

Αυτές οι μάσκες με τα τρία επίπεδα είναι οι πιο δημοφιλείς στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που τις συστήνει και στο κοινό για να προστατεύεται από τον κορονοϊό.

Το εσωτερικό στρώμα κατασκευάζεται από απορροφητικό υλικό, το μεσαίο ενεργεί ως φίλτρο και το τρίτο κατασκευάζεται από μη απορροφητικό υλικό.

Πηγή: Daily Mail

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.