Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πληρώσει την αλαζονεία της και τις λάθος επιλογές της

Εν τέλει, η Ελλάδα δεν κατανόησε πλήρως την αξία αυτών των επαφών και τη σημασία τους για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων.

Νίκος Κυριακάκης

Η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε περίπλοκη, κυρίως λόγω των δημόσιων τοποθετήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη εναντίον του τότε προέδρου των ΗΠΑ. Αν και οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ διατηρήθηκαν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είχαν βελτιωθεί περισσότερο εάν η ελληνική ηγεσία είχε υιοθετήσει μια πιο ουδέτερη στάση.

Πολιτική Στάση και Διπλωματικές Σχέσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατά το παρελθόν μιλήσει αρνητικά για τον Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις του απαξιωτικές. Αυτή η στάση ενδεχομένως να επηρέασε τις διμερείς σχέσεις και να δυσχέρανε τις διπλωματικές επαφές της Ελλάδας με τις ΗΠΑ κατά την περίοδο της προεδρίας Τραμπ. Σε αντίθεση, η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη κάθε ευκαιρία, είχε συνεχείς επαφές τόσο με τη Ρωσία όσο και με τις ΗΠΑ, ακόμη και μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, δείχνοντας ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις διεθνείς σχέσεις.

Διπλωματική Ετοιμότητα

Η Τουρκία και άλλες χώρες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ προετοιμάζονταν για μελλοντικές εξελίξεις και είχαν επαφές με σημαντικά πρόσωπα από το περιβάλλον του Τραμπ. Αντιθέτως, η Ελλάδα δεν είχε κάνει ανάλογες κινήσεις, γεγονός που την έθετε σε μειονεκτική θέση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και μετά την πιθανότητα ήττας των Δημοκρατικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι συνεργάστηκε στενά τόσο με τον Τραμπ όσο και με τον Μπάιντεν, προσπαθώντας να κρατήσει μια διπλωματική ουδετερότητα.

Σύγκριση με Άλλες Χώρες

Ενώ η Ελλάδα παρέμενε απόντα από σημαντικές επαφές, χώρες όπως τα Σκόπια και η Τουρκία ήταν ενεργές σε αυτές τις διαβουλεύσεις. Ο Βίκτωρ Ορμπάν, για παράδειγμα, είχε συναντηθεί με τον ίδιο τον Τραμπ, ενώ Ευρωπαίοι διπλωμάτες διατηρούσαν επαφές με σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ. Αυτές οι επαφές θεωρήθηκαν χρήσιμες και σημαντικές για την προετοιμασία των χωρών αυτών για μελλοντικές εξελίξεις.

Συμπεράσματα

Εν τέλει, η Ελλάδα δεν κατανόησε πλήρως την αξία αυτών των επαφών και τη σημασία τους για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων. Η επιφυλακτικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και η δημόσια κριτική κατά του Τραμπ μπορεί να είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και να άφησαν την Ελλάδα σε μειονεκτική θέση έναντι άλλων χωρών που εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες για διπλωματικές επαφές και συνεργασίες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.