Τουρκία: «Η Ελλάδα έχει δύο επιλογές: Ή παίρνει τις δυνάμεις της από τα νησιά ή αντιμετωπίζει τις συνέπειες»!

Τουρκία: «Η Ελλάδα έχει δύο επιλογές: Ή παίρνει τις δυνάμεις της από τα νησιά ή αντιμετωπίζει τις συνέπειες»!

Η Τουρκία ζητά ξανά την αποστρατιωτικοποίηση 23 ελληνικών νήσων του Αιγαίου, λέγοντας πως αυτά έχουν παραβιάσει το καθεστώς που απορρέει από τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων.

Από το 1952 ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται στα 23 αυτά νησιά παραβιάζοντας το καθεστώς των συμφωνιών, λέγοντας πως το «καθεστώς κυριαρχίας τους έχει γίνει αμφισβητήσιμο», σε μια νέα προκλητική ρητορική από την Άγκυρα

Αυτό είπε σήμερα σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και αυτό είπε σε ανακοίνωσή του το  τουρκικό υπουργείο εξωτερικών.

Μάλιστα όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα doguakdenizpolitik.com και επικαλούμενη πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών η  Ελλάδα πρέπει όχι μόνο να απομακρύνει τα στρατεύματα της από τα νησιά αυτά αλλά και να καταστρέψει τις οχυρώσεις και όποιες εγκαταστάσεις υπάρχουν εκεί.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση εάν συνεχίσει τον εξοπλισμό των νήσων θέτει το καθεστώς ιδιοκτησίας τους, υπό αμφισβήτηση.

Επιπρόσθετα κυκλοφορεί χάρτες με τα νησιά τα οποία ονοματίζει και χρωματίζει ανάλογα με τις συνθήκες που τα διέπουν, σύμφωνα με την Τουρκία, η οποία λέγει πως είναι «συμβαλλόμενη» στην συνθήκη της Λωζάννης  και η Ελλάδα έχει δύο επιλογές:

Ή αποσύρει τα στρατεύματά της από εκεί ή θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι έγινε με τα Ίμια το 1996.

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.