Συν-εργασία: Αναπάντητα ερωτήματα για άδειες, δώρα και απολύσεις στην εκ περιτροπής

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται να προσγειωθούν απότομα από την επόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στο πεδίο των εργασιακών στην μετά κορονοϊού εποχή και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν για τις αποδοχές τους την επόμενη μέρα καθώς ανοίγουν οι πόρτες της… ευέλικτης απασχόλησης και της ανεργίας. Την ίδια ώρα, στον αέρα βρίσκεται και το επίδομα αδείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θοδωρή Βγενή για το Open, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται να προσγειωθούν απότομα από την επόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου έως και τον Σεπτέμβριο, σε μια καινούργια πραγματικότητα. Μετά την απόλυτη καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το μείζον ζήτημα του μισθολογικού όπως και οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας έρχονται μοιραία στο επίκεντρο της κρίσης, που από υγειονομική μετατρέπεται πλέον καθαρά σε οικονομική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, oι εργαζόμενοι ανησυχούν για τις μειώσεις μισθών και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Ένα θέμα που απασχολεί τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας είναι κατά πόσο είναι προστατευμένοι από εκ περιτροπής εργασία.

Στον μηχανισμό «Συν-εργασία»δηλαδή στο μοντέλο «μισή δουλειά – μισός μισθός – μερική αναπλήρωση από το κράτος», που αναμένεται να επικρατήσει σαρωτικά τους επόμενους τέσσερις μήνες στην ελληνική αγορά εργασίας, μπορούν να ενταχθούν όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό μεταφράζεται σε όλους τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση την ημέρα ψήφισης του επίμαχου νόμου, που τοποθετείται εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Ένα άλλο αναπάντητο μέχρι στιγμής ερώτημα είναι το πώς θα υπολογιστούν οι άδειες αλλά και τα δώρα για όσους εργαζόμενους μπουν σε καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης. Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις στους κόλπους των επιχειρήσεων προκαλεί και η υποχρέωση κάλυψης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, στην περίπτωση της συμμετοχής του στο πρόγραμμα «Συν-εργασία».

Τέλος, θα πρέπει να διευκρινιστεί αν από τις απολύσεις προστατεύονται όλοι οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης που μπαίνει στο νέο πλαίσιο ή μόνο οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης. Ο νέος μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης θα ισχύει από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.