Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφασίζει για τα χαρτοφυλάκια – Στα «χαμηλά» πέφτει η Ελλάδα…

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου η πρόεδρος της Επιτροπής θα έχει αποφασίσει

Οι τηλεφωνικές γραμμές στις Βρυξέλλες έχουν πάρει φωτιά τις τελευταίες εβδομάδες δεδομένου ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρέπει να έχει κατασταλάξει και να έχει «μοιράσει» τα χαρτοφυλάκια στους αντίστοιχους επιτρόπους. 

Αγωνία υπάρχει και στην Αθήνα για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η χώρα μας σε αυτό το νέο πενταετή ευρωπαϊκό κύκλο.

Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου  η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να ανακοινώσει την ατζέντα ευθύνης για κάθε ένα από τα 27 κράτη-μέλη.

Πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν με νόημα πως το «παζάρι» είναι πλέον καθημερινό επιβεβαιώνοντας ότι η Αθήνα διεκδικεί ένα χαρτοφυλάκιο οικονομικού χαρακτήρα, επάνω στο οποίο θα αντικατοπτρίζεται η πορεία της χώρας της τελευταίας πενταετίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν – μαζί με τον Ντόναλντα Τουσκ – ο διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην επανεκλογή της κ. Φον Ντερ Λάιεν.

Η ενδεχόμενη επιλογή όμως της προέδρου της επιτροπής δεν φαίνεται να είναι ανάλογη των ελληνικών προσδοκιών. Το σενάριο των τελευταίων ημερών θέλει την Αθήνα να διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών.

Ένα χαρτοφυλάκιο, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι τομείς των υποδομών και της ναυτιλίας, με τις αναφορές κυβερνητικών παραγόντων, σύμφωνα με τις οποίες «η επιλογή Α.Τζιτζικώστα αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία», να τροφοδοτούν περαιτέρω τη συγκεκριμένη σεναριολογία.

Λόγω…αντιδράσεων όμως αυτό φαίνεται να καταλήγει σε άλλη χώρα.

Αρκετά ελκυστικό για το Μέγαρο Μαξίμου είναι και το νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο για τη Μεσόγειο, χωρίς, ωστόσο, να έχουν ξεκαθαριστεί οι πόροι που θα το συνοδεύουν, αλλά και το ακριβές αντικείμενο και το διεκδικούν και άλλες χώρες της Μεσογείου…

 Όλα πάντως συγκλίνουν προς το χαρτοφυλάκιο για τη στέγη. Μπορεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μας «ρίχνει» χαμηλά, ωστόσο το συγκεκριμένο αντικείμενο βρίσκεται μέσα στο πεδίο ενδιαφέροντος της χώρας μας και θα μπορέσει να το…δικαιολογήσει και στο εσωτερικό καθώς «κουμπώνει» με μια από τις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος της ακριβής στέγης αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μαξίμου ήδη έχει ανακοινώσει την επόμενη φάση του προγράμματος “Σπίτι μου”, με διευρυμένα χαρακτηριστικά όσον αφορά σε αυτούς που θα ωφεληθούν, ενώ η Κομισιόν θα ξεκινήσει συζητήσεις για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο προσιτής στέγασης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.