Γαλλία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την χώρα κατά της ακροδεξιάς – Ο προεκλογικός πυρετός

Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη την Γαλλία, καθώς η χώρα βαδίζει προς εκλογές, μετά την εντυπωσιακή πρωτιά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής.

Τουλάχιστον 150 πορείες έγιναν σε όλη τη Γαλλία σε πόλεις όπως η Μασσαλία, η Τουλούζη, η Λιόν και η Λιλ. Το κάλεσμα στις διαδηλώσεις έκαναν συνδικάτα, φοιτητικές οργανώσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Γαλλία, τουλάχιστον 640.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί σε όλη τη Γαλλία το μεσημέρι. Στο Παρίσι οι διαδηλωτές έφτασαν τις 250.000 σύμφωνα με την Συνομοσπονδία. Το Υπουργείο Εσωτερικών μέτρησε 75.000 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα και 175.000 στις περιφέρειες, δηλαδή συνολικά 250.000.

Εννέα άτομα συνελήφθησαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην περιφέρεια έγιναν στη Μασσαλία (12.000 άτομα), στη Νάντη (8.500), στη Ρεν (8.000), στη Γκρενόμπλ (6.900) και στην Τουλούζη (5.000).

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, έπειτα από την ήττα της κεντρώας συμμαχίας του στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Μία πρώτη σειρά δημοσκοπήσεων δείχνει πως ο ακροδεξιός Συναγερμός μπορεί να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση. Δημοσκόπηση του περιοδικού Point που δημοσιοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, προβλέπει πως ο RN θα έρθει πρώτος στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με ποσοστό 29,5% των ψήφων, σε μικρή απόσταση από έναν συνασπισμό αριστερών κομμάτων που αποκαλείται Λαϊκό Μέτωπο και συγκεντρώνει το 28,5%.  Το κεντρώο στρατόπεδο του Μακρόν συγκεντρώνει το 18%.

Μετά την σημερινή πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων, οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές και ακόμη και μετά. Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους νομάρχες να “εγγυηθούν τη δημοκρατική τάξη με διακριτικότητα αλλά και αποφασιστικότητα”.

Ο προεκλογικός πυρετός

Εντωμεταξύ η χώρα κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, με τον πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να ανακοινώνει σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής με το νέο Λαϊκό Μέτωπο, τη σύμπραξη των κομμάτων της αριστεράς, κάτι που δεν είναι σύνηθες στη γαλλική πολιτική ζωή, όπου οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας είθισται να αποχωρούν από το πολιτικό προσκήνιο.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμπραξη των αριστερών κομμάτων ταλανίζεται από τα εσωτερικά προβλήματα μιας σημαντικής συνιστώσας της, της Ανυπότακτης Γαλλίας, ο ηγέτης της οποίας, Ζαν Λυκ Μελανσόν, βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες ότι προχώρησε σε κάθαρση των εσωκομματικών του αντιπάλων, αποκλείοντας από τα ψηφοδέλτια του κόμματος όλους όσοι κατά το παρελθόν είχαν έλθει σε πολιτική αντιπαράθεση μαζί του.

Ορισμένοι εξ’ αυτών ήδη ανακοίνωσαν ότι θα κατέλθουν ως ανεξάρτητοι, ενώ πληθαίνουν οι φωνές στον χώρο της αριστεράς που καλούν τον Ζαν Λυκ Μελανσόν να ανακαλέσει την «κάθαρση».

Από την άλλη πλευρά, στην Δεξιά, στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων η διάσπαση έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί. Η γαλλική δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι προσωρινά τουλάχιστον η απόφαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος να διαγράψει τον πρόεδρο του Eρίκ Σιοτί ήταν παράτυπη, ωστόσο είναι σαφές ότι η μεγάλη πλειονότητα των εκλεγμένων στελεχών του κόμματος δεν θα τον ακολουθήσει στην απόφασή του να συνεργαστεί με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.