Ευρωεκλογές 2024: Σάρωσε η γαλλική ακροδεξιά με 31,5% – Δεύτερο το κόμμα του Μακρόν με διαφορά 16%

Οι κάλπες που στήθηκαν στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανανένωση της σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέδειξαν την άνοδο της ακροδεξιάς σε Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία.

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν με επικεφαλής του συνδυασμού τον Ζορντάν Μπαρντελά αναμένεται να λάβει 31,5% σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος ενώ το κόμμα του Μακρόν ακολουθεί με τεράστια διαφορά 16 ποσοστιαίων μονάδων. Σε αυτό το κλίμα, ο Μπαρντελά ζητεί από τον Μακρόν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το διάγγελμα Μακρόν, αργότερα απόψε. Σημειώνεται δε, ότι αθροιστικά τα ποσοστά των δύο ακροδεξιών κομμάτων στη Γαλλία φτάνουν στο 37%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του κόμματος Μακρόν (15,2%).

Στη Γερμανία, η εκτίναξη του ποσοστού του ακροδεξιού κόμματος “Εναλλκτική για τη Γερμανία” στο 16,5% από το 11% το 2019 και η βαριές απώλειες για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού προκαλούν επίσης πυρά κατά του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τους συντηρητικούς του CDU/CSU να μιλούν για απονομιμοποίηση.

Η τετραήμερη εκλογική διαδικασία ξεκίνησε την Πέμπτη στην Ολλανδία, συνεχίστηκε την Παρασκευή στην Ιρλανδία και τη Τσεχία και το Σάββατο, στη Λετονία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία και την Ιταλία, ενώ ολοκληρώθηκε σήμερα στα υπόλοιπα 21 κράτη-μέλη.

Στροφή προς τα άκρα δεξιά

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το ενδιαφέρον είχε στραφεί στην αναμενόμενη άνοδο των ποσοστών λαϊκιστικών κομμάτων της άκρας δεξιάς. Η ανάλυση του Politico, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, αναφερόταν χαρακτηριστικά στην “ώρα Τραμπ” που έρχεται στην Ευρώπη. “Σε μια ήπειρο που περηφανεύονταν ότι ξεπέρδεψε οριστικά με τα φαντάσματα του Χίτλερ, του Μουσολίνι και του Φράνκο, η επανεμφάνιση της ριζοσπαστικής δεξιάς ως πολιτικής δύναμης προκαλεί σοκ”, σημειώνει το ευρωπαϊκό ΜΜΕ.

Ελαφρά μειωμένη καταγράφηκε η αποχή στη Γαλλία, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για το Ευρωκοινοβούλιο.

Ευρωεκλογές 2024: Σάρωσε η γαλλική ακροδεξιά με 31,5% - Δεύτερο το κόμμα του Μακρόν με διαφορά 16% [συνεχής ενημέρωση]

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.