Ισραήλ: Αντιδράσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο μετά το χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα

Το μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας και οι δηλώσεις που ακολούθησαν προκάλεσαν οργή στον αραβικό κόσμο. Σε Τουρκία, Λίβανο, Ιράν, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς μπροστά σε πρεσβείες και προξενεία.

Οι δρόμοι γύρω από το Ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη θυμίζουν πεδίο μάχης.

Διαδηλωτές, εξαγριωμένοι από την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας, συγκρούονται με την αστυνομία και επιχειρούν να εισβάλουν στο προξενείο.

Το πλήθος καταφέρνει να μπει στον περίβολο, από όπου τους έδιωξε τελικά η αστυνομία με δακρυγόνα.

Διαδηλώσεις και στην Ισραηλινή Πρεσβεία στην Άγκυρα.

Καταδίκασε την επίθεση στο νοσοκομείο ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε δηλώσεις μέσω του Χ κατηγορώντας τη Δύση πως το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ανεπαρκές και καταδίκασε του δράστες της επίθεσης στο νοσοκομείο, λέγοντας πως αγγίζει τα όρια της γενοκτονίας.

Διαδηλώσεις σε Λίβανο & Ιερουσαλήμ

Στον Λίβανο, το μένος των διαδηλωτών στράφηκε κατά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Βηρυτό.

«Είμαστε εδώ για να ξυπνήσουν οι Άραβες. Ελευθερώστε την Παλαιστίνη».

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος.

Στο άκουσμα της επίθεσης στο νοσοκομείο της Γάζας, παλαιστίνιοι στην Δυτική Όχθη, σε Ραμάλα και Χεβρώνα, ξεχύθηκαν στους δρόμους. Φώναζαν κατάρες για το Ισραήλ, συνθήματα κατά του παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και εξυμνούσαν τον εγκέφαλο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Βάλτε το σπαθί απέναντι στο σπαθί. Είμαστε οι πολεμιστές του Μοχάμεντ Ντέιφ».

Διαδηλώσεις και στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Αυτό που έγινε απόψε είναι μια τεράστια τραγωδία. Μια σφαγή που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή χωρίς να αποδοθούν ευθύνες», δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Διαδηλώσεις στο Ιράν

Στο Ιράν, οι δρόμοι της Τεχεράνης πλημμύρισαν από διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από τις πρεσβείες της Βρετανίας και της Γαλλίας.

«Θάνατος στο Ισραήλ!».

Τα συνθήματα κατά του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασαν ακόμα και μέσα στο κοινοβούλιο του Ιράν από βουλευτές.

Η Τεχεράνη ζήτησε από τα αραβικά κράτη να κάνουν εμπάργκο στο Ισραήλ, να μην στέλνουν  πετρέλαιο και να διώξουν όλους τους πρεσβευτές του.

Η στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Το μακελειό στη Γάζα τίναξε στον αέρα την τετραμερή Σύνοδο του Μπάιντεν με τους ηγέτες της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Αμερικανός πρόεδρος πήγε μόνο στο Ισραήλ και στη συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε την αμέριστη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ήθελα να είμαι εδώ σήμερα για έναν απλό λόγο: Ήθελα ο λαός του Ισραήλ, όλος ο κόσμος να ξέρει που στέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε για αναμέτρηση του πολιτισμού με τη βαρβαρότητα και για έναν διαφορετικό πόλεμο.

«Αυτός θα είναι ένας διαφορετικός πόλεμος γιατί η Χαμάς είναι διαφορετικός εχθρός. Ενώ το Ισραήλ θέλει να μειώνει τις απώλειες αμάχων η Χαμάς θέλει να τις αυξάνει».

Ο Όλαφ Σολτς ήταν έτοιμος να αναχωρήσει από το Τελ Αβίβ για την Αίγυπτο όταν ήχησαν οι σειρήνες στο αεροδρόμιο. Ο Γερμανός καγκελάριος αναγκάστηκε να κατεβεί από το αεροπλάνο και να βρει καταφύγιο σε ασφαλές σημείο ενώ όλοι είχαν πέσει κάτω για να φυλαχτούν. Λίγα λεπτά αργότερα, οι επιβάτες ανέβηκαν και πάλι στο αεροσκάφος και αναχώρησαν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.