Η Βουλγαρία θα ενταχθεί στην Ευρωζώνη το 2025

Η Βουλγαρία θα εισαγάγει την 1η Ιανουαρίου 2025 ως ημερομηνία-στόχο  την υιοθέτηση του ευρώ σε επίσημο έγγραφο, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα στον κυβερνητικό ιστότοπο  strategi.bg.

Η Βουλγαρία έχασε την προηγούμενη ημερομηνία-στόχο για την εισαγωγή του ευρώ στη χώρα μας – 1η Ιανουαρίου 2024, αφού η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν υπέβαλε έκθεση για την εκπλήρωση των κριτηρίων για ένταξη στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο.

Το επίσημο επιχείρημα ήταν ότι δεν είχαν εφαρμοστεί οι απαραίτητες νομικές αλλαγές, που υπαγορεύτηκε από την τότε πολιτική κρίση. Αν και μεγάλο μέρος των απαραίτητων κειμένων κατατέθηκε στη βουλή, η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων οδήγησε στην καθυστέρηση τους και στη διάλυση της προηγούμενης Εθνοσυνέλευσης χωρίς τελικό αποτέλεσμα για τα κείμενα αυτά.

Ωστόσο, το σημερινό κοινοβούλιο υιοθετεί γρήγορα βασικούς νόμους που πρέπει να είναι έτοιμοι πριν από την εισαγωγή του ευρώ.

 Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε επίσης θετική αξιολόγηση στον νέο νόμο BNB με τεχνικές συστάσεις που θα συζητηθούν με το υπουργείο Οικονομικών πριν τα τελικά κείμενα προταθούν προς ψήφιση από την κυβέρνηση και στη συνέχεια από τους βουλευτές. Ο νόμος θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ τη στιγμή που θα γίνουμε κράτος μέλος της Ευρωζώνης.

Η ημερομηνία 1 Ιανουαρίου 2025 ορίζεται ως η ημερομηνία-στόχος για την ένταξή της χώρας  στην Ευρωζώνη στο κυβερνητικό πρόγραμμα διαχείρισης για την περίοδο Ιουνίου 2023 – Δεκεμβρίου 2024, καταλήγει η βουλγαρική Darik News.

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.