Πριν από την έναρξη του Φόρουμ Κίνας-Αφρικής, ο Σι Τζινπίνγκ αυξάνει τον αριθμό των συναντήσεων με Αφρικανούς ηγέτες

Το Φόρουμ Σινο-Αφρικανικής Συνεργασίας (Focac) ξεκινά επίσημα μόλις την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στο Πεκίνο, αλλά οι αντιπροσωπείες έχουν ήδη φτάσει σε μεγάλους αριθμούς. και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping μπόρεσε να δεχτεί ορισμένους ομολόγους τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Η σύνοδος κορυφής έρχεται καθώς η Κίνα υιοθετεί μια ευρύτερη στρατηγική για την εμβάθυνση των δεσμών με την Αφρική, δίνοντας έμφαση στις οικονομικές εταιρικές σχέσεις, την ανάπτυξη υποδομών και τη διμερή συνεργασία.

Ήταν ένα πολυάσχολο πρωινό για τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping. Συνάντησε τους ομολόγους του από το Τζιμπουτί, το Τόγκο, τις Κομόρες, αλλά και και πρώτα απ’ όλα τη συνάντησή του με τον Φέλιξ Τσισεκέντι, πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ). Επέτρεψε στις δύο χώρες να συζητήσουν μια πιο ουσιαστική διμερή συνεργασία, εν όψει οικονομικών εταιρικών σχέσεων ή την ενίσχυση των ικανοτήτων των τελωνείων και των μέσων ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος του Μάλι, από την πλευρά του, τόνισε μια επωφελής συνεργασία σε ό,τι αφορά τη γεωργία, την ενέργεια και τα ορυχεία, καθώς και την ασφάλεια.

Αλλά ήταν αναμφίβολα η συνάντησή του με τον Cyril Ramaphosa που σημάδεψε περισσότερο την ημέρα. Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης της εμπορικής ανισορροπίας μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της Κίνας. Ζήτησε περισσότερες βιώσιμες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι υποδομές, η ενέργεια και η μεταποίηση.

Αυτό το ένατο φόρουμ για την σινο-αφρικανική συνεργασία θα ασχοληθεί επίσης με τον ρόλο της Κίνας ως του κύριου δωρητή της Αφρικής, όπου πολλές χώρες παλεύουν με αυξανόμενο χρέος.

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.