ΗΠΑ: Ξεκίνησε το ντιμπέιτ Μπάιντεν-Τραμπ στην Ατλάντα – Δείτε live

Χωρίς να ανταλλάξουν χειραψία, ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ της Πέμπτης (4 τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Ελλάδα) την πρώτη τους τηλεμαχία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Το ντιμπέιτ φιλοξενείται στην Ατλάντα της Τζόρτζια, μια από τις πολιτείες-κλειδιά για την έκβαση των εκλογών του Νοεμβρίου. Διοργανώνεται από το CNN με οικοδεσπότες τους δημοσιογράφους Τζέικ Τάπερ και Ντάνα Μπας. Εναπόκειται σε αυτούς να επιβάλουν τους αυστηρούς κανόνες της τηλεμαχίας, η οποία διεξάγεται χωρίς ακροατήριο, με χρονομετρημένες απαντήσεις και κλειστό μικρόφωνο στον υποψήφιο που δεν έχει τον λόγο.

Ένα δεύτερο ντιμπέιτ έχει προγραμματιστεί στο δίκτυο ABC, την 10η Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Δείτε Live

Συζήτηση για την Οικονομία

Η συζήτηση ξεκίνησε με θέμα την οικονομία. Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι η οικονομία ανθεί και βρίσκεται σε άνοδο, παρότι αναγνώρισε ότι υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει. Αντιθέτως, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την οικονομία σε κατάσταση κατάρρευσης και πλήρους αταξίας. Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι παρέλαβε «καμένη γη» από τη διακυβέρνηση Τραμπ, επισημαίνοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση κατά την πανδημία. Από την άλλη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είχαν την καλύτερη οικονομία παγκοσμίως, η οποία χτυπήθηκε από την πανδημία και τον πληθωρισμό που αυξήθηκε επί διακυβέρνησης Μπάιντεν.

Θέματα Υγείας και Αμβλώσεων

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι συζήτησαν τα δικαιώματα των αμβλώσεων. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα μπλοκάρει τη λήψη φαρμάκων για τις αμβλώσεις αν εκλεγεί, και συμφώνησε με την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το χάπι άμβλωσης. Ο Τζο Μπάιντεν, αντιθέτως, χαρακτήρισε την ανάθεση του ζητήματος των αμβλώσεων στα κράτη ως «τρομερή».

Ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι οι δικαστές που διόρισε ανέτρεψαν την απόφαση Roe vs Wade, υποστηρίζοντας ότι η εξουσία επιστράφηκε στον λαό και στις Πολιτείες. Αντίθετα, ο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε των δικαιωμάτων των γυναικών και της επιλογής τους να προβούν σε άμβλωση, ειδικά σε περιπτώσεις βιασμού.

Θέματα Ασφάλειας και Μετανάστευσης

Ο Τραμπ κατηγόρησε την πολιτική του Μπάιντεν ότι ανοίγει τα σύνορα σε επικίνδυνους μετανάστες που βιάζουν και σκοτώνουν γυναίκες, αναφερόμενος στα σύνορα ως «το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο». Ο Μπάιντεν αντέδρασε, αναφέροντας ότι ο Τραμπ κρατούσε παιδιά σε κλουβιά και τα χώριζε από τους γονείς τους, ενώ τόνισε ότι έκανε τα σύνορα πιο ασφαλή.

Στρατηγικές των Υποψηφίων

Ο Μπάιντεν σκοπεύει να επικεντρωθεί στο μέλλον της δημοκρατίας αν ο Τραμπ επανεκλεγεί, παρουσιάζοντάς τον ως απειλή για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Παράλληλα, πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τον πληθωρισμό και τις αυξημένες τιμές, ενώ η εξωτερική πολιτική και η στάση του για το Ισραήλ αποτελούν επίσης κρίσιμα θέματα.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, αναμένεται να επικεντρωθεί στην οικονομία, την ασφάλεια και τον πληθωρισμό, ενώ παραμένει ασαφής η θέση του για τις αμβλώσεις και τον πόλεμο στο Ισραήλ. Το ποινικό του μητρώο αποτελεί αδύναμο σημείο για τον Τραμπ, ενώ ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει προβλήματα με τις υποθέσεις του γιου του, Χάντερ.

Ζήτημα Υγείας

Η υγεία των δύο υποψηφίων αποτελεί επίσης θέμα συζήτησης. Ο Μπάιντεν, ως ο γηραιότερος εν ενεργεία πρόεδρος, πρέπει να πείσει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα του προέδρου μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας του.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.