Γερμανία: Οι υποψήφιοι για ιθαγένεια πρέπει να αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει ως κράτος

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία περί ιθαγένειας, όσοι υποβάλλουν αίτηση για πολιτογράφηση στη Γερμανία θα πρέπει να επιβεβαιώνουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ ως κράτος.

Όπως αναφέρει το CNN, η νομοθεσία, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη 27 Ιουνίου, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης της ιθαγένειας από το Βερολίνο, καθώς η κυβέρνηση διαχειρίζεται τον αυξανόμενο αντισημιτισμό και την κριτική που δέχεται η χώρα σχετικά με την στάση της απέναντι στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι εξετάσεις πολιτογράφησης της χώρας θα περιλαμβάνουν πλέον ορισμένες νέες ερωτήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρει το CNN.

«Σε απάντηση στον αυξανόμενο αντισημιτισμό στη Γερμανία, ο κατάλογος των ερωτήσεων στο τεστ πολιτογράφησης έχει διευρυνθεί. Προστέθηκαν νέες ερωτήσεις στις εξετάσεις σχετικά με τα θέματα του αντισημιτισμού, του δικαιώματος του κράτους του Ισραήλ να υπάρχει και της εβραϊκής ζωής στη Γερμανία» αναφέρεται.

Ο πόλεμος στη Γάζα και η ισχυρή υποστήριξη του Βερολίνου προς το Ισραήλ έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις στη Γερμανία.

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, Γερμανοί νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, επανέλαβαν ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι θέμα εθνικού συμφέροντος της Γερμανίας.

Εν τω μεταξύ, τον προηγούμενο μήνα, ο Σολτς και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Λουίς Μοντενέγκρο έκριναν ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, όπως είχαν αποφασίσει εκείνη την περίοδο η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία.

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αναγνωρίσουμε την Παλαιστινιακή Αρχή ως ξεχωριστό κράτος αυτήν τη στιγμή», είπε ο Σολτς στις 24 Μαίου φέτος, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος είναι να βρεθεί μια συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων «μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων» για μια λύση των δύο κρατών.

Η νομοθεσία εισάγεται σε εθνικό επίπεδο, αφού το ανατολικό κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ απαίτησε επίσης από τους αιτούντες υπηκοότητα να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ τον Δεκέμβριο τoυ 2023.

Στο πλαίσιο των αλλαγών, επιταχύνθηκε επίσης η διαδικασία απόκτησης της ιθαγένειας.

Όσοι εργάζονται στη Γερμανία και θεωρούνται «ενσωματωμένοι» μπορούν πλέον να αποκτήσουν την ιθαγένεια μετά από μόλις πέντε χρόνια αντί για οκτώ που ήταν πριν.

Οι αιτούντες δεν χρειάζεται πλέον να παραιτηθούν από την υπηκοότητα της προηγούμενης χώρας τους – κάτι που αποτελούσε προϋπόθεση στη Γερμανία για τους μετανάστες πρώτης γενιάς.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ χαιρέτισε τις αλλαγές της Πέμπτης ως «δέσμευση για μια σύγχρονη Γερμανία».

«Όποιος μοιράζεται τις αξίες μας και καταβάλλει προσπάθεια μπορεί πλέον να αποκτήσει γερμανικό διαβατήριο πιο γρήγορα και δεν απαιτείται να εγκαταλείψει ένα μέρος της ταυτότητάς του με την προηγούμενη υπηκοότητα» συνέχισε η ίδια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.