Πανευρωπαϊκή επέλαση Λεπέν – Φάρατζ

Τόσο στην Γαλλία όσο και στη Μ. Βρετανία, οι εξελίξεις στον χώρο της Δεξιάς αυτές τις ημέρες είναι πραγματικά κοσμογονικές.

Στη Γαλλία ο πρόεδρος των κεντροδεξιών “Ρεπουμπλικάνων”, Ερίκ Σιοττί, ανακοίνωσε τη εκλογική συνεργασία του κόμματός του με την “Εθνική Συσπείρωση” της Μαρίν Λε Πεν και του Ζορντάν Μπαρντελά. Oι “βαρώνοι” των Ρεπουμπλικάνων, έξαλλοι με αυτή την απόφαση, τον καθαίρεσαν από την προεδρία αλλά ο ίδιος ο Σιοττί λέει ότι δεν πάει πουθενά γιατί έχει εκλεγεί από τα μέλη του κόμματος. Eν τω μεταξύ, συνομιλίες για συνεργασία με την “Εθνική Συσπείρωση” άρχισε και η Μαριόν Μαρεσάλ του δεξιού “Reconquête”. Οι συνομιλίες δεν ευοδώθηκαν και τελικά ο πρόεδρος του “Reconquête”, Ερίκ Ζεμούρ, διέγραψε από το κόμμα τη Μαρεσάλ και άλλους τρεις ευρωβουλευτές του (από τους πέντε που μόλις εξέλεξε!) οι οποίοι ζήτησαν από τον Ζεμούρ να μην κατεβάσει υποψήφιους βουλευτές στις έδρες που το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν κινδύνευε να χάσει. Αυτή τη στιγμή στη γαλλική Δεξιά επικρατεί χάος αλλά είναι φανερό πως ένα μεγάλο μέρος των στελεχών και των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων και του “Reconquête” θέλουν συνεργασία με την “Εθνική Συσπείρωση” η οποία φαίνεται πια να κυριαρχεί απόλυτα σε αυτόν τον πολιτικό χώρο εις βάρος των δυο μικρών δεξιών κομμάτων που οδηγούνται προς την περαιτέρω συρρίκνωση.

Στη Βρετανία, οι εξελίξεις είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές. Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, ο Νάιτζελ Φάρατζ έχει τραβήξει όλα τα φώτα πάνω του και δικαιολογημένα. Άνετος, επικοινωνιακός, με χιούμορ και θέσεις που ξεφεύγουν από τον χυλό της φιλελέφτ συναίνεσης και μιλάνε στην καρδιά του μέσου ψηφοφόρου, ο Φάρατζ έδωσε ζωή σε μια βαρετή προεκλογική περίοδο και κυριαρχεί άνετα σε όλα τα debates και τις συνεντεύξεις που συμμετέχει . (“Μπροστά στον Φάρατζ, όλοι οι υπόλοιποι είναι πολιτικοί νάνοι”, έγραψε σήμερα ένας αναγνώστης του “Daily Telegraph” ). Η χαρισματική του παρουσία αντικατοπτρίζεται και στις δημοσκοπήσεις, όπου το κόμμα του, το Reform UK, έχει αυξήσει σημαντικά τη δύναμη του τις τελευταίες εβδομάδες. Μάλιστα σε χθεσινή δημοσκόπηση του έγκυρου YouGov, το κόμμα του Φάρατζ σκαρφαλώνει για πρώτη φορά στην δεύτερη θέση με 19% αφήνοντας πίσω του τους Συντηρητικούς που βρίσκονται πια στην τρίτη θέση με 18%. (να θυμίσουμε ότι μιλάμε για το “Συντηρητικό Κόμμα”, το πιο πετυχημένο πολιτικό κόμμα του Δυτικού κόσμου που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Βρετανίας εδώ και 200 χρόνια!). Ακόμη και αν τελικά το Reform κερδίσει μόλις 2-3 έδρες (και αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο λόγω του ιδιότυπου εκλογικού συστήματος),, αν κατακτήσει την δεύτερη θέση σε ψήφους ή έστω βρεθεί πολύ κοντά με τους Συντηρητικούς, τα δεδομένα στον χώρο της βρετανικής Δεξιάς αλλάζουν άρδην και κάτι νέο είναι πολύ πιθανό να γεννηθεί μετεκλογικά, με τον Φάρατζ, τον πιο δημοφιλή πολιτικό αυτή τη στιγμή στη Βρετανία, να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η θεαματική άνοδος της Λε Πεν και του Φάρατζ σηματοδοτεί την άνοδο μια νέας Δεξιάς που δείχνει να αντικαθιστά τον παλιό μεταπολεμικό συντηρητισμό, ο οποίος δυστυχώς συμβιβάστηκε με τις δυνάμεις του σοσιαλδημοκρατικού κατεστημένου και έχασε τη διακριτή του ταυτότητα. Αυτή η νέα Δεξιά δεν έχει σε όλες τις χώρες τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά έχει κάποια κοινά : υποστήριξη σε μια Ευρώπη των εθνών-κρατών, αντίθεση στις αυτοκτονικές πολιτικές της μαζικής μετανάστευσης , του woke ολοκληρωτισμού και της κρατικοδίαιτης, πανάκριβης και αναποτελεσματικής “πράσινης” ατζέντας. Με όλα τα αρνητικά και τις αντιφάσεις της, αυτή η νέα Δεξιά είναι η μοναδική μας ελπίδα για να μπει ένα φρένο στον κατήφορο που έχει πάρει η Ευρώπη.

ΥΓ Φυσικά τα ελληνικά ΜΜΕ εξακολουθούν να ζουν στο δικό τους κόσμο. Απασχολημένα με το να κλαψουρίζουν νυχθημερόν για την “κακιά ακροδεξιά”, εγκλωβισμένα στις αριστερίστικες προκαταλήψεις των δημοσιογράφων τους, ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να καταλάβουν το νέο που γεννιέται. ΤΧ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.