«Πόλεμος» στον ΣΥΡΙΖΑ: Η διαρροή του Πόθεν Έσχες και η πρόταση για διαγραφή Κασσελάκη – Όλα τα βλέμματα στην Κεντρική Επιτροπή

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και τα βλέμματα όλων να στρέφονται πλέον το Σάββατο στην πιο κρίσιμη ίσως συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στην ιστορία του κόμματος.

Ως θρυαλλίδα των εξελίξεων και αφορμή για να κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  στάθηκε η διαρροή του Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Έτσι, εκτός από το θέμα του εξώδικου του Στέφανου Κασσελάκη, αναμένεται να συζητηθεί και η πρόταση της Όλγας Γεροβασίλη για διαγραφή του.  Σημειώνεται ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία η ΚΕ «ελέγχεται» από τους «87», οπότε όλα είναι ανοιχτά για την έκβαση της συνεδρίασης. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ήδη το μέλος της ΚΕ και πρώην βουλευτής Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης έχει αποστείλει στην Επιτροπή Δεοντολογίας επιστολή κατά του Στέφανου Κασσελάκη με το ερώτημα της διαγραφής του

Αναρτήθηκαν τα Πόθεν Έσχες των υποψήφιων προέδρων

Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τρίτης τα Πόθεν Έσχες των υποψήφιων προέδρων.

Τα Πόθεν Έσχες παρουσιάζονται στο πλαίσιο κατάθεσης των υποψηφιοτήτων και ακολουθείται αλφαβητική σειρά παρουσίασης, σύμφωνα με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Δείτε αναλυτικά:

ΓΚΛΕΤΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παύλος Πολάκης: «Να αποσυρθούν άμεσα τα εξώδικα και να σταματήσει η παραφιλολογία περί διαγραφής υποψήφιου προέδρου»

Παρέμβαση για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα ο Παύλος Πολάκης ζητώντας «να αποσυρθούν άμεσα τα εξώδικα και να σταματήσει η παραφιλολογία περί διαγραφής υποψηφίου προέδρου».

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος να συγκαλέσει έκτακτα την Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα που έχει προκύψει μετά την αποστολή εξώδικου από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη για τη διαρροή του πόθεν έσχες του σε εφημερίδα.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, καλεί όλους να σταθούν «στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει το θέατρο σκιών όπου πρωταγωνιστούν δήθεν θύτες και δήθεν θύματα».

Τονίζει, ακόμη, ότι «δεν μας αξίζει ούτε η κακομοιριά και τα εξώδικα, ούτε η μικροπολιτική ούτε τα σχέδια που εξυφαίνονται νύχτα σε υπόγεια!».

«Αν κάποιος δεν θέλει ή δεν μπορεί να αντιληφθεί το μήνυμά μου, τότε επιθυμεί το κακό και όχι το καλό, την ρευστοποίηση και όχι την ενίσχυση της ιστορικά αναγκαίας μεγάλης πλειοψηφικής Αριστεράς. Η ώρα να συναντηθούμε όλοι με την ευθύνη μας, έφθασε!», καταλήγει.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει:

«ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΑΣ

Έχω δηλώσει ότι ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και θεωρώ μονόδρομο για την επανατοποθέτηση του κόμματος σε κυβερνητική τροχιά, την ομαλή εκλογή νέου προέδρου, χωρίς αποκλεισμούς.

Η κοινωνία απαιτεί να κριθεί η εκλογή στο πεδίο της πολιτικής, με κατάθεση θέσεων και προγράμματος από όλους του υποψήφιους. Έχω δώσει πρώτος το παράδειγμα.

Απευθύνω σήμερα κάλεσμα σε όλους του συνυποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να συναντηθούμε και να συμφωνήσουμε στους όρους ενός έντιμου και καθαρού αγώνα που θα δυναμώνει και δεν θα εξαϋλώνει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει το θέατρο σκιών όπου πρωταγωνιστούν δήθεν θύτες και δήθεν θύματα. Δε μας αξίζει ούτε η κακομοιριά και τα εξώδικα, ούτε η μικροπολιτική ούτε τα σχέδια που εξυφαίνονται σε νύχτα σε υπόγεια!

Καλώ να αποσυρθούν ΑΜΕΣΑ τα εξώδικα και να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ όλη η παραφιλολογία περί διαγραφής υποψηφίου προέδρου!!

Δεν διαπραγματεύομαι την αξιοπρέπειά μου και δεν με αφορά οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, πέρα από μια ανοιχτή, μαζική, δημοκρατική διαδικασία. Να νικήσει αυτός που θα επιλέξει ο λαός της δημοκρατικής παράταξης!

Στην βάση των αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να πάρουμε όλοι θέση δημόσια, σήμερα. Είμαι παρών για τον μεγάλο και νικηφόρο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και όχι ένα κόμμα διευθετήσεων και τακτικισμών στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και μακρυά από τις ανάγκες των ανθρώπων!

Αν κάποιος δεν θέλει ή δεν μπορεί να αντιληφθεί το μήνυμά μου, τότε επιθυμεί το κακό και όχι το καλό, την ρευστοποίηση και όχι την ενίσχυση της ιστορικά αναγκαίας μεγάλης πλειοψηφικής Αριστεράς.

Η ώρα να συναντηθούμε όλοι με την ευθύνη μας, έφθασε!»

Δείτε την ανάρτηση:

 Η θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Με το «καλημέρα» η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε την παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου για την διαρροή στο Τύπο του Πόθεν Έσχες του Κασσελάκη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η συντρόφισσα Σβίγκου δεν μπορεί  να είναι πλέον γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διότι στα χέρια της παραδόθηκε από την Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής αμελλητί στην μορφή εκτυπωμένων αρχείων και όχι ψηφιακών το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη». Τόνισε, ακόμη, ότι η κα Σβίγκου έπρεπε να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ ζήτησε διευκρινίσεις για τους όρους της διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Έπειτα από μια «εκρηκτική» συνεδρίαση, η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας επέστρεψε το εξώδικο, στο οποίο απειλεί με παρέμβαση εισαγγελέα, στον Στέφανο Κασσελάκη ως απαράδεκτο.

«Διαρροές πόθεν έσχες οποιουδήποτε υποψηφίου, δεν έχουν κανένα νόημα, είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη Γραμματέα της Κ.Ε., ούτε με την ΠΓ και τα όργανα του κόμματος. Είναι πρωτοφανής η πράξη της εξώδικης διαμαρτυρίας απέναντι στα όργανα του κόμματος από τον πρώην πρόεδρό και επιστρέφεται ως απαράδεκτη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Π.Γ.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα η ανάρτηση των Πόθεν Έσχες όλων των υποψηφίων προέδρων.

Από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας καταψήφισαν την απόφαση για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής οι Παύλος Πολάκης, Ρένα Δούρου, Παναγιώτης Ρήγας.

Η Θεοδώρα Τζάκρη καταψήφισε στο σύνολό της την απόφαση.

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου απουσίαζε από τη συνεδρίαση, ωστόσο διευκρίνισε στη συνέχεια ότι τοποθετείται κατά της απόφασης στο κομμάτι που αφορά στη νέα συνεδρίαση της ΚΕ το Σάββατο.

Αναλυτικά η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ:

Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνεδρίασε σήμερα, μεταξύ άλλων, για να προχωρήσει η διαδικασία σχετικά με τις υποψηφιότητες για την εκλογή προέδρου, και την ανάρτηση, σήμερα, του πόθεν έσχες των υποψηφίων, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις της Κ.Ε.

Συνεπώς, διαρροές πόθεν έσχες οποιουδήποτε υποψηφίου, δεν έχουν κανένα νόημα, είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη Γραμματέα της Κ.Ε., ούτε με την ΠΓ και τα όργανα του κόμματος.

Οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου, σκοπό έχει τη δημιουργία τεχνητής έντασης, και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Είναι πρωτοφανής η πράξη της εξώδικης διαμαρτυρίας απέναντι στα όργανα του κόμματος από τον πρώην πρόεδρό και επιστρέφεται ως απαράδεκτη.

Επισημαίνεται ότι, στην απόφαση της Κ.Ε. της 21 Σεπτεμβρίου 2024, τίθεται ως προϋπόθεση για όλους τους υποψηφίους η κατάθεση πόθεν έσχες, ώστε να δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και σημειώνεται ότι «είναι επιτακτική ανάγκη, για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια, ότι ούτε το κόμμα μας, ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν ο,τιδήποτε». Ως εκ τούτου, η κατάθεση των αναγκαίων υπογραφών, καθώς και αντιγράφου πόθεν έσχες συνιστά ρητή συναίνεση για τη δημοσιοποίηση του στην ιστοσελίδα.

Η Π.Γ. συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση την Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο 12/10/2024 κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων ώστε να προχωρήσει συντεταγμένα στις προβλεπόμενες διαδικασίες για εκλογή Προέδρου.

Πολάκης: «Καλώ τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει το εξώδικο»

«Όσο απαράδεκτη είναι η διαρροή στα μέσα ενημέρωσης ενός μόνo Πόθεν Έσχες τόσο 100 φορές πιο απαράδεκτο είναι να στέλνει ο υποψήφιος πρόεδρος, κατά δήλωσή του, εξώδικο στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θέλει να ηγηθεί», δήλωσε από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης, εξερχόμενος από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, στην οποία, όπως είπε τοποθετήθηκε, και συνέχισε:

«Δήλωσα προς κάθε κατεύθυνση ότι απαιτώ το δικό μου Πόθεν Έσχες, αλλά και των άλλων, να αναρτηθεί σήμερα. Είναι δημόσια. Ξέραμε πολύ καλά από την στιγμή που αυτή την απόφαση πήρε η Κεντρική Επιτροπή, ότι χρειάζονταν οι υπογραφές και το Πόθεν Έσχες που θα δημοσιοποιούνταν. Εγώ ζητάω, το δικό μου, να αναρτηθεί σήμερα. Και ζητώ να γίνει το ίδιο και από τους άλλους.

Δεύτερον καλώ τον Στέφανο Κασσελάκη, σήμερα, μέσα σε μία δύο ώρες, να πάρει πίσω το απαράδεκτο εξώδικο προς το κόμμα, την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θέλει να ξαναηγηθεί, μέσα από την συλλογική δημοκρατική διαδικασία.

Τρίτο και σημαντικότερο. Καλώ όλους τους υποψήφιους να ορίσουμε άμεσα, αύριο μεθαύριο, ένα ραντεβού, με την ευθύνη της Ράνιας της Σβίγκου, της Γραμματέως, είτε με εμάς τους πέντε, εγώ αυτό προτιμώ, είτε με εκπροσώπους μας, για να ορίσουμε ημερομηνίες debate, μάλλον κάποια πρέπει να γίνουν και πριν από το Συνέδριο. Να ορίσουμε την διαδικασία, να μπούμε σε μια διαδικασία προεκλογική, με ομόνοια και με προγραμματική αντιπαράθεση και όχι με αυτή την παραπολιτική, η οποία βγάζει μια πολύ άσχημη εικόνα προς τα έξω.

Δεν μπαίνει εδώ θέμα διαγραφής, εννοείται. Υποψήφιο πρόεδρο; Νομίζω ακροθιγώς κάποιοι το έθεσαν στην βάση ότι είχε στείλει εξώδικο. Αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει στην διαγραφή υποψήφιου προέδρου. Αυτό δείχνει αδυναμία. Η απάντηση για το εξώδικο θα δοθεί. Εγώ τον καλώ, προσωπικά τον καλώ, να αποσύρει το εξώδικο και να καταλάβει ποιο είναι. Από εκεί και πέρα θα υπάρξει η απάντηση της Πολιτικής Γραμματείας που θα βάζει τα πράγματα στην θέση τους.

Απλά το λέω για να προχωρήσουμε με όρους πολιτικής και όχι παραπολιτικής και κακομοιριάς. Θα προχωρήσουμε γιατί ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και να ρίξει αύριο μεθαύριο τον Μητσοτάκη. Αυτό είναι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος το καταλαβαίνει, συμπεριφέρεται ανάλογα. Όποιος δεν το καταλαβαίνει κάνει αυτές τις κακομοιριές», είπε ο κ. Πολάκης.

Κόντρα Γεροβασίλη – Τζάκρη για τη διαρροή του Πόθεν Έσχες Κασσελάκη

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν η ένταση μεταξύ της Θεοδώρας Τζάκρη και της Όλγας Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Τζάκρη είπε ότι η Ράνια Σβίγκου «δεν λειτούργησε ως θεσμός αλλά ως κομματάρχης», σημειώνοντας ότι «είναι άλλο πράγμα η διαρροή των προσωπικών δεδομένων και άλλο πράγμα η ταυτόχρονη ανάρτηση των Πόθεν Έσχες των υποψηφίων». Παράλληλα, έστρεψε τα «πυρά» της προς την Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας ότι «εξακολουθεί να αμφισβητεί ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος».  

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, άμεση ήταν η αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία παίρνοντας τον λόγο ανέφερε:

«Έθεσα το ερώτημα αν η Θεοδώρα Τζάκρη είχε την έγκριση του Στέφανου Kασσελάκη όταν έφερε το φάκελο στην κεντρική επιτροπή. Με δεδομένο ότι δεν υπήρχε κάπου η υπογραφή του και την ώρα που συνεργάτες του μιλούσαν για τον κ. Κασσελάκη ως Πρόεδρο. Σήμερα στο εξώδικο, υπογράφει ως Πρόεδρος του κόμματος αλλά πιο μέσα λέει ότι κατέθεσε υποψηφιότητα, άρα είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Το εξώδικο απευθύνεται στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της ΚΕ που οφείλουν να το παραλάβουν από το κόμμα όλα τα μέλη του οργάνου. Να γίνει έκτακτη σύγκληση του οργάνου με θέμα το πώς απαντάμε σε αυτό.   Αν ρωτάτε την προσωπική μου γνώμη, είμαι με αίτημα διαγραφής προς την Κεντρική Επιτροπή».

«Έθεσα το ερώτημα στη Θεοδώρα Τζάκρη, αν είχε την έγκριση του Στέφανου Κασσελάκη, όταν έφερε τον φάκελο με δεδομένο ότι δεν είχε την υπογραφή του και την ώρα που οι συνεργάτες του μιλούσαν για τον κ. Κασσελάκη ως πρόεδρο. Μου είπε δεν σου απαντώ.

 Ο κ. Κασσελάκης έδειξε για μια ακόμη φορά ότι φοβάται την προσφυγή στη βάση, τορπιλίζει το κλίμα, εξωθεί στα άκρα με την πρωτοφανή κίνηση πρώην πρόεδρος κόμματος να απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη για το κόμμα. Στα μεταπολιτευτικά χρονικά δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο να απειλεί ότι θα στείλει τον εισαγγελέα στο κόμμα που θέλει να ηγηθεί.

Στα μεταπολιτευτικά χρονικά δεν έχει ουδέποτε συμβεί κάτι αντίστοιχο και είναι πρωτοφανές.

Με την εκτίμησή μου ότι ο ίδιος θέλει να τορπιλίσει το κλίμα λόγω του φόβου απορώ γιατί δεν πάει την εξώδικη διαμαρτυρία στην εφημερίδα αλλά στέλνει την εξώδικη διαμαρτυρία στα μέλη της πολιτικής γραμματείας και της κεντρικής επιτροπής.

Παρακάλεσα την Θ.Τζάκρη να απαντήσει αυτά τα ερωτήματα η οποία μου είπε “δεν σου απαντώ”», τόνισε.

Πυρ ομαδόν κατά Κασσελάκη

Έντονη κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, άσκησε η Κατερίνα Νοτοπούλου στη διάρκεια της τοποθέτησής της στην Πολιτική Γραμματεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Νοτοπούλου συμφώνησε στην άμεση σύγκληση της ΚΕ για την απόρριψη της υποψηφιότητας του, τονίζοντας ότι δεν σέβεται καταστατικές αρχές και αποφάσεις κι ότι μόνος στόχος του είναι να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η κα Νοτοπούλου  ζήτησε την παραπομπή του κ. Κασσελάκη στην επιτροπή δεοντολογίας με αίτημα διαγραφής.

Αφήνοντας «αιχμές» κατά της Θεοδώρας Τζάκρη, σημείωσε ότι στην ΚΟ δεν μπορούν να κατέχουν θέσεις ευθύνης άνθρωποι που δεν σέβονται τις αποφάσεις αυτού του κόμματος.

Από την πλευρά του ο Κώστας Ζαχαριάδης, φέρεται να ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Στέφανο Κασσελάκη να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλει να τον διαλύσει ας προσπαθήσει να το κάνει εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να είναι μέλος του κόμματος, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Ποτέ κανείς δεν έχει στείλει εξώδικο σε κόμμα που θέλει να ηγηθεί».

Ένταση, επικράτησε και μεταξύ του Νίκου Παππά και της Θεοδώρας Τζάκρη με αφορμή δηλώσεις της στα μέσα Ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να διευκρινίσει η κα Τζάκρη τι εννοούσε όταν έλεγε στην Κεντρική Επιτροπή «δεν σας αναγνωρίζω» και «οι δρόμοι μας χωρίζουν εδώ οργανωτικά». Από την πλευρά της η Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε ότι επρόκειτο για σχήμα λόγου.

Παίρνοντας τον λόγο ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, φέρεται να είπε ότι η Κ.Ε. είχε βάλει ως προϋπόθεση τον σεβασμό των συλλογικών οργάνων και έγινε εξώδικο στα συλλογικά όργανα του κόμματος με την ιδιότητα του ως πρόεδρος και ζήτησε να συγκληθεί η Κ.Ε. και να αποφασίσει τα περαιτέρω.

Ο Γιάννης Ραγκούσης στην παρέμβασή του, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι πρέπει να συγκληθεί η ΚΕ γιατί η σημερινή εξέλιξη με την ποινικοποίηση της κομματικής ζωής – λόγω ιστορικής και πολιτικής βαρύτητας – εκφεύγει της αρμοδιότητας της ΠΓ. Στην συνεδρίαση της ΚΕ – το αργότερο – οφείλουν να πάρουν θέση όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι για αυτά τα πρωτοφανή φαινόμενα τραμπισμού και ποινικοποίησης της κομματικής ζωής. Οι ευθύνες για την ανοχή, που ο τραμπισμός αλά Γκρέκα και η ποινικοποίηση της κομματικής ζωής έφτασε σήμερα σε αυτό το επίπεδο, δεν ανήκουν αποκλειστικά στον Στέφανο Κασσελάκη και τους υποστηρικτές του.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο Σωκράτης Φάμελλος απέστειλε στον ΣΥΡΙΖΑ το πόθεν έσχες του. Πηγές από το περιβάλλον του υποψηφίου ανέφεραν: «Μετά από αίτημα της Πολιτικής Γραμματείας, ο Σωκράτης Φάμελλος απέστειλε σήμερα το πόθεν έσχες του στο κόμμα (και του οικονομικού έτους 2021, το οποίο είναι το τελευταίο που έχει κατατεθεί επίσημα, αλλά και το αντίστοιχο για το 2023, για το οποίο η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει)».

Στη συνέχεια τόνισαν: «Η επίσημη κατάθεση υποψηφιότητας με όλα τα σχετικά έγγραφα και τις υπογραφές θα γίνει αύριο το μεσημέρι, όπως έχει προγραμματιστεί».

Το χρονικό της έντασης

Ο νέος γύρος έντασης ξεκίνησε μετά το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο «Οι γκρίζες ζώνες στο Πόθεν Έσχες Κασσελάκη», όπου γίνεται λόγος για «θολό Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το 15σελιδο έγγραφο με τα περιουσιακά στοιχεία του Στέφανου Κασσελάκη αποτελεί κατ’ ουσίαν συνέχεια – και φωτοτυπία- του αντίστοιχου εγγράφου που κατέθεσε στη Βουλή στις 30 Ιουνίου.

Με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο διευθυντής του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μιλά για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων του και ζήτησε την παραίτηση της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγγου για την «διαρροή», προαναγγέλλοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στην Δικαιοσύνη. «Εξάλλου, το ότι η διαρροή έγινε την ίδια ημέρα με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν συνιστά τυχαίο γεγονός ή απλή σύμπτωση…», επισημαίνει στη δήλωσή του ο Μανώλης Καπνισάκης.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Στέφανος Κασσελάκης απέστειλε εξώδικο στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «σοβαρότατη διαρροή» και μάλιστα «επιλεκτική».

«Αν και δεν έχω τίποτα να κρύψω, αλλά επειδή πρόκειται για σοβαρότατη διαρροή και μάλιστα επιλεκτική, σε μη νόμιμη χρονική στιγμή, αφού δεν φαίνεται να διέρρευσε η δήλωση πόθεν έσχες κανενός άλλου συνυποψήφιου πριν καν ελεγχθεί και εγκριθεί και επειδή η διαρροή προφανώς και έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σας δηλώνω ότι θα προσφύγω σε κάθε νόμιμο μέσο για να προστατεύσω την προσωπικότητα μου ατομικά και ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και την προσωπικότητα των χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Οι αρχές της ίσης μεταχείρισης και ισονομίας των πολιτών είναι συνταγματικές αρχές και δεν μπορούν να παραβιάζονται από κανέναν και ισχύουν για όλους τους πολίτε της χώρας μας» τονίζεται στο εξώδικο. Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης καλεί τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «να προχωρήσουν σε άμεση και κατεπείγουσα έρευνα, αυθημερόν, για την πρόωρη και επιλεκτική διαρροή που έλαβε χώρα, σε αντίθετη περίπτωση θα υποχρεωθώ να αιτηθώ όπως η ίδια έρευνα ανατεθεί νόμιμα σε αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές».

Σε μία πρώτη αντίδραση, πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «οι φάκελοι με τα Πόθεν Έσχες είναι σφραγισμένοι».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.